Verbranding van lichaamsvet: verandering van eettijden maakt verschil

vasten.png
Wel eten en toch afvallen, dat is volgens nieuw onderzoek mogelijk. Je moet alleen je maaltijden anders inplannen. Verandering van de eettijden maakt echt verschil als je lichaamsvet wilt kwijtraken. Het inplannen van de maaltijden binnen een bepaald tijdkader houdt hongergevoelens in bedwang en stimuleert de vetverbranding. Men raakt door deze strategie eerder lichaamsvet kwijt. De focus ligt hiermee dus niet op wat je eet, maar wanneer je eet.

Lichaamsvet: eetschema maakt verschil

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de University of Alabama at Birmingham. Het is de eerste menselijke studie met early time-restricted feeding, of eTRF.

Uit de studie bleek dat

  • Maaltijd planning aanvallen van trek vermindert
  • Maaltijd planning de verbrandingspatronen van vetten en koolhydraten verandert

Met eTRF wordt de laatste maaltijd in de middag gegeten. Er wordt vervolgens niet meer gegeten tot de volgende ochtend. De bevindingen zijn gepresenteerd tijdens The Obesity Society Annual Meeting at Obesity Week 2016 in New Orleans.

Professor C. Peterson (afdeling Nutrition Sciences van de UAB):

“Eten in een kleiner tijdraam dan meestal gebruikelijk is voor mensen, helpt om gewicht te verliezen. Het gebruik van maaltijden tussen 8.00 uur tot 14.00 uur gevolgd door een 18-uur durende vastenperiode, houdt de honger de hele dag door in bedwang in vergelijking met maaltijden die tussen 8.00 uur en 18.00 uur gebruikt worden.”

Eten in lijn met de biologische klok

Vroeg op de dag dineren, of zelfs het diner overslaan, kan dus voordelen voor het gewicht bieden. Het menselijk lichaam beschikt over een interne klok, en veel aspecten van het metabolisme zijn op hun best in de ochtend. Daarom kan het een positieve invloed op de gezondheid hebben, als er meer in lijn met de biologische klok gegeten wordt.

In deze studie volgde Peterson & team 11 mannen en vrouwen met overtollig gewicht. Er werd 4 dagen tussen 8.00 en 14.00 uur gegeten, en 4 dagen tussen 8.00 en 18.00 uur. Vervolgens werd het effect van eTRF bekeken op het aantal verbrande calorieën, de hoeveelheid verbrand vet en de eetlust. Alle deelnemers volgden beide schema’s, aten dezelfde hoeveelheid calorieën en voltooiden alle testen onder supervisie.

Toename vetverbranding ’s nachts

Hoewel eTRF geen invloed had op de verbranding van calorieën, verminderde het wel het hongergevoel en nam de vetverbranding tijdens een aantal uren ‘s nachts toe. De metabole flexibiliteit verbeterde eveneens; dit is het vermogen van het lichaam om te schakelen tussen de verbranding van vet en koolhydraten.


vasten3.jpg

De onderzoekers noemen het eTRF, de strategie is die van intermittent fasting. Intermittent fasting kan op meerdere manieren, en één manier is het overslaan van de avondmaaltijd. Uit studies blijkt dat IF elk dieet verslaat, dat lichaamsvet succesvol verbrand wordt en dat je er ook nog eens cognitief alerter van wordt.


Net zo veel voeding, toch meer vet verbranden

Eerdere studies toonden dat eTRF ratten hielp om meer vet te verbranden. Ook verlaagde eTRF de kans op chronische ziekten. Een studie uit 2012 (Salk Institute for Biological Studies) toont dat muizen net zo veel aten binnen een klein tijdkader (8 uur per dag) als de hoeveelheid die andere muizen over een langer tijdbestek nuttigden (wat gebruikelijk is),  maar toch beschermd waren tegen obesitas en metabole ziekten.

S. Panda van Salk Institute for Biological Studies legde destijds uit:

“Elk orgaan heeft een klok. Dat houdt in dat onze lever, darmen, spieren en andere organen soms efficiënt pieken, en andere keren als het ware slapende zijn.”

De metabole klok is cruciaal voor processen zoals de afbraak van cholesterol en de productie van glucose, en dit zou aangezet horen te worden wanneer we eten, en afgezet moeten worden als we niet eten, en vice versa. Wanneer er frequent gedurende de hele dag en avond gegeten wordt, kan het lichaam de normale metabole cyclus niet reguleren.

Panda:

“Als we willekeurig eten kunnen bepaalde genen niet compleet aan/uit staan. Het principe is hetzelfde als slapen-waken. Als we ’s nachts niet goed slapen, zijn we overdag niet helemaal helder en werken we minder efficiënt.”

De time-restricted muizen waren op een vetrijk dieet, en waren beschermd tegen de nadelige effecten ervan. Ze lieten tevens verbeteringen zien in de fysieke en metabole ritmes. Er was minder gewichtstoename en minder leverschade. Een ook niet onbelangrijk: de ontstekingsspiegels waren lager. Panda concludeerde dan ook dat deze wijze helpt om de kilo’s eraf te houden.  “De focus ligt altijd op wat we eten, en niet op wanneer we eten,” aldus Panda.