Q10 verbetert veel symptomen van fibromyalgie -nieuwe studie

q10.png
Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontsteking, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Fibromyalgie: Q10 verbetert symptomen

Niet alleen vermindert coQ10 klinische symptomen en ontsteking, ook de psychische symptomen nemen drastisch af. Dit blijkt uit een publicatie in CNS Neuroscience & Therapeutics (“Effect of coenzyme Q10 on psychopathological symptoms in fibromyalgia patients.”)

Fibromyalgie en depressie

Psychische symptomen bij fibromyalgie patiënten zijn onder meer depressie en angst, hoewel dit nog steeds een beetje controversieel is. Volgens de National Fibromyalgia & Chronic Pain Association (NFMCPA) 1 is er geen connectie tussen fibromyalgie en deze klachten. Eén ding wordt in ieder geval steeds duidelijker: fibromyalgie zit niet tussen de oren.


Uit onderzoeken blijkt dat fibromyalgieklachten veroorzaakt kunnen worden door


Dat depressie gepaard kan gaan met fibromyalgie is niet verwonderlijk: het is meestal het gevolg van slaapgebrek, pijn en disfunctie waar patiënten mee te kampen hebben.

Energietekort in de cellen

Een recente studie suggereert dat oxidatieve stress (een proces dat celschade veroorzaakt) en mitochondriale disfunctie (disfunctie die leidt tot energietekort in de cellen) bijdraagt aan de symptomen van de ziekte. Bij patiënten met fibromyalgie is vaker sprake van een Q10 tekort. Q10 speelt een belangrijke rol bij de mitochondriale energieproductie binnen de cellen en data melden verbeteringen van klinische symptomen na behandeling met dit co-enzym. Ook wordt verbetering van psychische symptomen gemeld.

In de huidige (preliminaire) studie ging een onderzoeksteam verder op deze eerdere bevindingen.

Twintig patiënten met fibromyalgie werden gescreend op psychische en klinische symptomen middels verschillende questionnaires. Tevens werden bloedmonsters verzameld. De hele procedure werd na 40 dagen behandeling met Q10 herhaald. De patiënten kregen 300 mg Q10 per dag of een placebo.

De Q10-groep vertoonde verbeteringen op alle gemeten symptomen, waaronder:

  • Depressie, angst, vijandigheid, somatisatie en obsessief-compulsief gedrag.
  • Er waren belangrijke verbeteringen in de mitochondriale functie te constateren.
  • Er was een vermindering van ontsteking en een verbetering van klinische symptomen zoals pijn en slaapproblemen.

Een toename van oxidatieve stress en mitochondriale disfunctie staan in verband met depressie, somatisatie en de klinische symptomen van de ziekte. De onderzoekers suggereren dat Q10 de psychische en biologische componenten gelijktijdig verbetert.

De onderzoekers melden dat meer klinische testen gedaan moeten worden, waarbij meer patiënten betrokken zijn.

Voeding die veel Q10 bevat: rundvlees, kip, vette vis, spinazie, bloemkool, broccoli, noten, zaden, geroosterde pinda’s.

Voeding die de klachten verlicht bij fibromyalgie