Chilipepers doen veel voor gezonde darmflora, lever, hart en bloedvaten

natuurlijk middel tegen pijn

Hou je van pittig eten? Als dat zo is, leef je langer. Chilipepers zijn enorm goed voor hart- en bloedvaten, meldt PLOS ONE. De pepers houden ook de darmen gezond. In dit artikel: een overzicht van de voordelen van deze pittige pepers.

Langer leven door chilipepers

hart- en bloedvaten
Een van de redenen waarom chilipepers zo gezond voor hart- en bloedvaten zijn, is omdat ze de bloeddruk verlagen

Al eeuwen staan pepers en specerijen bekend om hun genezende uitwerking bij diverse ziekten. Uit onderzoek uit 2015 bleek dat je door chilipepers en ander pittig eten langer leeft. Mede omdat de pepers zo gezond voor je hart- en bloedvaten zijn. Aan het onderzoek deed maar liefst een half miljoen chinezen mee.

Onderzoekers van de Larner College of Medicine at the University of Vermont borduurden op het Chinese onderzoek voort. Hebben chilipepers nog meer voordelen dan alleen voor hart- en bloedvaten? Tevens gebruikten ze de data van 16.000 Amerikanen die 23 jaar lang gevolgd werden. De bevindingen zijn gepubliceerd in PLOS ONE.

De studieauteur:

“Hoewel het mechanisme middels welke het overlijden wordt uitgesteld onzeker is, zijn de Transient Receptor Potential (TRP) kanalen verantwoordelijk voor de relatie tussen chilipepers, hart- en bloedvaten en een langer leven.”

TRP kanalen zijn de primaire receptoren voor scherpe middelen zoals capsaïcine, een alkaloïde en het belangrijkste ingrediënt in chilipepers. Capsaïcine speelt een rol in de cellulaire en moleculaire mechanismen die obesitas voorkomen, en beschikt over antibacteriële eigenschappen. Waarom het zo goed is voor hart- en bloedvaten: het bevordert de bloedstroom in de aderen.

Ook

“beïnvloedt capsaïcine indirect de gezondheid van een persoon doordat het de darmflora verandert.”

Chilipepers,  darmflora en darmtumoren

gezond hart- en bloedvaten
Het is minder bekend dat chilipepers beschermen tegen darmkanker en de darmen gezond houden

Chilipepers hebben dus een positief effect op de darmflora. Als je het niet neemt voor je hart- en bloedvaten, dan wel voor je darmen. Dit gunstige effect op de darmen meldde The Journal of Clinical Investigation in 2014 ook al. Chilipepers remmen de formatie van darmtumoren. 1  Deze werking komt doordat het actieve ingrediënt capsaïcine een bepaalde receptor (TRPV1, een ion kanaal) in de darmwand chronisch activeert. Wat een reactie triggert. Dit verkleint de kans op darmtumoren. TRPV1 werd ontdekt in sensorische neuronen waar het handelt als een sentinel voor hete, zure en pittige chemicaliën. Eenmaal geactiveerd vermindert TRPV1 de kans op ongewenste groei van darmtumoren. TRPV1 bleek te werken als een tumoronderdrukker in de darmen. 2

Stofwisseling en vetverbranding

Omdat capsaïcine thermogenese stimuleert, hebben chilipepers een positieve werking op de stofwisseling en vetverbranding. Hart- en bloedvaten, stofwisseling en dergelijke: het hangt allemaal met elkaar samen. Bij thermogenese zetten cellen energie om in hitte.

Doordat capsaïcine TRPV1 stimuleert, ontstaat een hittesensatie. Capsaïcine creëert deze hitte op een directe manier doordat het de activiteit van een spierproteïne (SERCA) verandert. Normaal gesproken zetten spiersamentrekkingen een golf van calcium ionen vrij vanuit het reticulum (onderdeel van een cel en betrokken bij eiwitvorming). SERCA pompt de calcium actief terug het reticulum in, waarbij ATP (adenosinetrifosfaat) energie gebruikt wordt.

Dit ontspant de spieren, en vernieuwt deze cirkel. Capsaïcine bindt aan SERCA en zorgt ervoor dat de proteïnen nog steeds ATP energie verbranden. Maar deze energie niet gebruikt om calcium te pompen. Alle ATP energie wordt afgegeven als hitte, en dit is thermogenese. Capsaïcine is het eerste gevonden natuurlijke bestanddeel die het thermogenese proces vergroot. Dit verklaart waarom deze alkaloïde voor een toename van de stofwisseling en lichaamstemperatuur zorgt. 3

Bloeddruk verlagen

hart- en bloedvaten
Bescherm je hart- en bloedvaten eenvoudigweg met chilipepers

Ook voor de bloeddruk is de chilipeper gunstig. Geen wonder dat de pepers hart- en bloedvaten zo gezond houden. Bij een hoge bloeddruk kan de peper exact zijn wat je nodig hebt. Capsaïcine zet dan misschien wel je mond in brand. Maar zorgt ook voor ontspanning van de bloedvaten, meldde Cell Metabolism in 2010. Dit bloeddruk verlagende effect verloopt eveneens via TRPV1. Activatie van dit kanaal leidt tot een toegenomen productie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is een molecuul die de bloedvaten beschermt voor ontsteking en disfunctie. De studieauteur meldde in het journal dat de bloeddruk lager is in delen van China waar veel chilipepers gegeten worden.

Tegen pijn

Dan verdoven chilipepers ook nog eens de pijn. Want capsaïcine werkt ook op andere een ander kanaal behalve TRPV1. Het zet kanalen open die alleen in pijnvezels voorkomen. Capsaïcine houdt niet alleen hart- en bloedvaten gezond. Het verlicht met name perifere neuropathische pijn (zenuwpijn) die voorkomt bij ziekten zoals AIDS, diabetes, artritis en gordelroos. Crème met capsaïcine kan dit type pijn verlichten. Perifere pijn brengt tintelingen, doof gevoel, zwakte, brandende pijnen en andere onwelkome sensaties met zich mee. Het enige nadeel van capsaïcine crème is dat dit de huid kan irriteren. 4

Voor je lever

Op het International Liver Congress™ 2015 5 werd ook onthuld dat capsaïcine niet alleen hart- en bloedvaten beschermt. Ook de lever. En de alkaloïde biedt niet alleen bescherming; het herstelt ook als schade al ontstaan is, zoals bij lever fibrose. Capsaïcine herstelt deze schade deels en voorkomt progressie.

Chilipepers openen de sinussen

Chilipepers geven een langer leven
Handig voor een verstopte neus!

Voor je hart- en bloedvaten, darmen, lever en óók voor je neus. Eén complicatie van griep en verkoudheid is verstopping en ontsteking van de sinussen. Het zal je niet verbazen dat chilipepers de sinussen openen, maar dat is niet alles: de pepers rekenen ook af met de ontsteking die met de aandoening gepaard gaat. Dit is ook weer dankzij capsaïcine. 6 Pas op dat de slijmvliezen niet in aanraking komen met de pepers.

Een saus van chilipepers is makkelijk te maken. Je mengt de pepers in de blender, samen met knoflook, sesamolie en eventueel wat gember. Is het te heet? Voeg er dan tomatenpuree of ketchup aan toe. Gebruik dit lekker bij de maaltijden.

Hoewel capsaïcine darmtumoren bestrijdt, is er af en toe gesuggereerd dat capsaïcine in verband kan staan met kanker. Zoals in 2010, toen de alkaloïde gelinkt werd aan huidkanker. 7 Wanneer capsaïcine wordt met gember, zou dit een eventuele kans op kanker verlagen. 8 Je ziet het: behalve je hart- en bloedvaten doe je er ook de rest van je lichaam een groot plezier mee.

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Alle foto’s zijn van Pixabay