Wilgenbast, de aspirine uit de natuur

wilgenbast2.jpg
Heb je regelmatig last van pijn en gebruik je liever een natuurlijke pijnbestrijder?  Dan kan wilgenbast een alternatief zijn. De bast van de Salix alba verlicht onder andere pijn in de lage rug, menstruatiekrampen en reumatoïde artritis, maar kent ook andere gebruiken. De pijnverlichting is te danken aan het actieve ingrediënt salicine. Wat kan wilgenbast betekenen bij pijn?

Wilgenbast, de natuurlijke aspirine

In de tijd van Hippocrates (bekend van de uitspraak: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”) werd er veel gekauwd op wilgenbast om pijn en koorts te verlichten. Ook vandaag de dag wordt wilgenbast (weer) gebruikt om pijn en koorts te weren.

Het actieve ingrediënt uit wilgenbast schijnt te hebben bijgedragen aan de dood van Ludwig von Beethoven: hij consumeerde grote hoeveelheden salicine voordat hij stierf. Zijn autopsierapport is de eerste die nierschade als gevolg van salicine meldt. Wilgenbast wordt gebruikt om onder andere chronische hoofd- en rugpijn te verlichten. Soms wordt het toegevoegd in middelen voor gewichtsverlies.

Milder voor de maag dan chemische aspirine

Het is niet vreemd dat er chemische aspirine is, de inspiratie voor medicijnen komt immers uit de natuur. Hedendaagse medicatie moet de natuurlijke imiteren. Zoals de bekende botanist dr. James Duke zegt: “Voor elk trucje dat een farmaceutisch middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.” De salicine uit de bast wordt omgezet in salicyl zuur, en dit is milder voor de maag dan chemische aspirine.

Pijnstillend en ontstekingswerend

Behalve salicine zijn de flavonoïden ook (deels) verantwoordelijk voor de pijnstillende werking. Om deze reden geven sommige mensen er de voorkeur aan om op de pure bast te kauwen. Het is lastig om te bepalen hoeveel salicine er in een stukje bast zit, dus deze methode moet met de nodige bedachtzaamheid benaderd worden. Wilgenbast is verkrijgbaar in een vloeistof, tabletvorm, thee en soms als crème.

Bij lage rugpijn bleek Salix alba de pijn te verlichten, hoewel cayennepeper en etherische lavendelolie dit effectiever deden.1 De bast wordt ook wel gebruikt bij menstruatiekrampen en tempert koorts. Salicine werkt hetzelfde als aspirine; het remt ontsteking en pijn zodra het in de bloedbaan komt. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is het erg geschikt om gewrichtspijn te bestrijden.

Gebruik gaat 6000 jaar terug

Al sinds ruim een eeuw is er veel gepubliceerd over de ontdekking van aspirine, de uitgesproken link met de wilgenboom en de farmacologische betekenis. 2  3 4 5 Meestal hebben medicinale planten bijgedragen aan de ontwikkeling van medicijnen, en veel 20e eeuwse medicatie is hiervan afgeleid. Zoals medicatie met salicylzuur (Salix soorten), curare (Chondrodendron tomentosum), digitoxine (Digitalis purpurea), taxol (Taxus brevifolia), en veel andere.  6 7  8 En sommige hiervan waren zelfs bekend bij de vroege beschavingen, zoals de in het Assyrische en Sumerische rijk.  9 10 11 12 13  14 15 16  17

Epidemiologische en experimentele data hebben het belang van aspirine gedemonstreerd met meerdere therapeutische activiteiten zoals antipyretische en ontstekingsremmende. Andere studies hebben getoond dat aspirine zelfs een beschermende rol speelt tegen diverse soorten van kanker.  18

https://goedgezond.info/2014/10/08/top-16-natuurlijke-pijnstillers-ook-bij-chronische-pijn/

Reuma, lage rugpijn, migraine

Andere activiteiten van Salix zijn, behalve pijnstillend en ontstekingsremmend, anti-reumatisch, koortswerend en antiseptisch.  19 Ook wordt wilgenbast gebruikt om de sportprestaties te verbeteren, voor de bevordering van gewichtsverlies, tegen migraine, lage rugpijn en allerlei andere soorten pijn.  20 21  22

Veiligheid

  • De aanbevolen dosis is 240 mg per dag
  • Wilgenbast gaat niet goed samen met bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners en betablockers.
  • Wilgenbast is niet veilig voor kinderen tot 16 jaar in verband met hersen- en leverschade.
  • Bij borstvoeding en zwangerschap wordt het gebruik ook afgeraden.
  • Mensen met maagzweren moeten voorzichtig zijn met dit middel. De salicine uit de bast wordt omgezet in salicyl zuur, en dit is milder voor de maag dan chemische aspirine. Te veel wilgenbast kan echter maagkrampen en bloedingen veroorzaken.
  • Salicine uit de bast wordt omgezet in salicyl zuur, en dit is milder voor de maag dan chemische aspirine. Te veel wilgenbast kan echter maagkrampen en bloedingen veroorzaken.