Kruiden die het lichaam reinigen: voeg ze toe aan je dieet!

bas.jpg
In een recent artikel kwam voeding die het lichaam reinigt aan bod. En zoals beloofd, deze keer zijn de kruiden aan de beurt. Want ook kruiden kunnen krachtige reinigers zijn van lever, bloed en lichaam. Het handige van kruiden is, dat je hier maar een beetje van hoeft toe te voegen om toch te profiteren van de effecten. Welke kruiden reinigen het lichaam, wat zeggen de onderzoeken?

Kruiden die reinigen

Lever, nieren en bloed

Reiniging van het bloed is net zo belangrijk als van de lever en nieren. Naast de lever en de nieren is het bloed een van de belangrijkste wapens voor een optimale gezondheid. Ook een reiniging van het lymfesysteem is de sleutel, want het lymfesysteem helpt het lichaam immers om elk orgaan en systeem te zuiveren. De afvalstoffen moeten uit elke cel verwijderd worden.

Lymfesysteem

Het lymfesysteem transporteert lymfevocht en werkt als een filter. Ongewenste micro-organismen, dode cellen en andere onwelkome stoffen worden door het lymfesysteem verwijdert. Zo niet, dan hopen ze op en blokkeren ze de lymfeklieren. Het gevolg is dat het lichaam minder bestand is tegen infecties, virussen en ziekten. Ook organen en vaten raken vervuild en dit levert natuurlijk de nodige chronische problemen op.

https://goedgezond.info/2015/11/16/manieren-lymfesysteem-zuiveren/

Basilicum

Basilicum is een krachtig kruid; het werkt actief tegen schadelijke moleculen en beschermt het hart, de lever en het brein tegen vrije radicalen. Het kruid, dat familie is van munt, zit vol antioxidanten en anti-aging stoffen. De antioxidanten die ruimschoots in basilicum zitten zijn anthocyaninen en fenolen. De anthocyaninen zijn van deze twee het meest aanwezig, liet Journal of Food Composition and Analyses recentelijk weten. 1 Asian Journal of Tropical Biomedicine laat weten dat de sterke antioxidant-eigenschappen van het kruid kan als natuurlijke bron van antioxidanten in de vorm van etherische olie verwerkt worden in voeding en medicijnen. 2

Dr. Shinde (Poona College of Pharmacy, India) bestudeerde het kruid op de anti-aging effecten en zei het zo: “Basilicum zorgt voor het behoud van jeugdigheid en werkt op cellulair niveau.” 3

Basilicum reinigt het hele lichaamssysteem van vrije radicalen en pathogenen. 4 5


 • Extra pluspunt: Behalve reiniging, anti-aging

Bacopa monnerie

Dit kruid wordt veel gebruikt in de Oosterse geneeskunde voor uiteenlopende kwalen. Het is vooral bekend als tonic voor het brein en verbeteraar van het geheugen. Het kruid werkt via verschillende mechanismen: het beschermt het brein tegen vrije radicalen, remt acetylcholinesterase en b-amyloïde, zorgt voor een betere bloedtoevoer naar het brein en moduleert neurotransmitters, 5-http en dopamine. Het kruid bevat bacosides, en deze stimuleren het serotonine- en dopamineniveau in het brein. Omdat bacopa b-amyloïde remt, kan dit kruid ingezet worden tegen Alzheimer. Ook qua detoxificatie heeft dit kruid een sterke werking en stimuleert het de activiteit van detoxificerende enzymen in het brein, hart, lymfeklieren, milt en zwezerik. 6 Een adequate bloedtoevoer naar het brein voorziet in voldoende zuurstof, en helpt bij de eliminatie van cytotoxisch afval. 7 Bij lage doses biedt bacopa verlichting bij pijn en stress. Bij hoge doses treden bijwerkingen op, een goede dosis is dus zeer belangrijk. Het is dan ook verstandig om samen met een natuurgeneeskundig therapeut de juiste dosis vast te stellen. De dosis is heel belangrijk bij bacopa, in studies werd meestal gebruik gemaakt van 300 mg per dag.


 • Extra pluspunt: Verbetert de cognitie

Rode klaver

Deze plant uit de vlinderbloemenfamilie kent een lange geschiedenis als medicinaal kruid. Rode klaver reinigt het bloed uitstekend: het zuivert het bloed geleidelijk aan terwijl het tekorten in het circulaire systeem corrigeert. Het National Cancer Institute vond anti-tumor activeit in rode klaver. Genistein, een chemische stof in de plant, voorkomt dat tumoren een bloedvoorraad ontwikkelen die hen helpt te overleven. 8  9 10 11


 • Extra pluspunt: Anti-tumor activiteit

Kliswortel

Ook wel gobo of burdock root genoemd. Dit is waarschijnlijk de meest befaamde ontgifter van de kruiden. Deze plant zuivert het bloed, via een toegenomen effectiviteit van alle zuiveringssystemen van het lichaam. Dankzij het diuretische effect stelt het de nieren in staat om onzuiverheden uit het bloed te filteren. Giffen worden ook middels de huid geëlimineerd en de leverfunctie wordt dusdanig gestimuleerd dat ook dit orgaan beter in staat is om gifstoffen te verwijderen. Kortom: kliswortel werkt via meerdere routes, reinigt het bloed met minimale bijwerkingen. In excessieve hoeveelheden kan de plant een negatieve wisselwerking hebben met diabetes medicatie. Kliswortel werkt ook tegen ontstekingen en ongewenste bacteriën, dankzij de lignanen arctiine en arctigenine (ontstekingsremmend) en polyacetylenen en chlorogeen zuur (anti-bacterieel). De plant beschermt de lever, bloedsuikerspiegel en beschermt tegen kanker. 12  13 14


 • Extra pluspunt: Reinigt via alle zuiveringssystemen

Zuring en Bladder dock

Het gaat hier om schapenzuring (Rumex acetosella) en Bladder dock (Rumex vesicarius). Alle Rumex soorten bevatten belangrijke plantbestanddelen die krachtige biologische activiteit laten zien, inclusief antimicrobiële, antitumor, wondhelende en ontstekingsremmende acties. 13 Alle delen van de plant zijn van medicinaal belang. Het sap wordt gebruikt tegen maagproblemen, kiespijn, levercondities, verstopping, moeilijke vertering en als diureticum. 16 De plant kan succesvol worden ingezet om gifstoffen in de lever kwijt te raken. 17


 • Extra pluspunt: Wondhelend

Bittermeloen

Dit heet ook wel Bitter gourd, bittere meloen of bitter melon. Bitter gourd heeft een krachtige bloedzuiverende werking, en hiernaast beschikt het nog over andere medicinale kwaliteiten waaronder die van koortswerende. Bitter gourd verlicht vrijwel alle ongemakken in het maag-darm stelsel. Het hoort oorspronkelijk thuis in de oude volksremedies van Azië en Afrika. Bij ons wint het aan terrein vanwege het insuline regulerende effect. Bitter gourd bevat bittere glycosiden, saponinen, alkaloïden, fenolen, oliën, polypeptiden, sterolen, 17 aminozuren (waaronder methionine). Het is gebleken dat bittermelon astringerend is, de lever stimuleert en het bloed reinigt. Bitter gourd is onder andere verkrijgbaar als poeder. 18


 • Extra pluspunt: Bittermeloen werkt gunstig bij diabetes

Kurkuma

De gebruiken van kurkuma zijn bijna te veel om op te noemen. De specerij wordt van oudsher gebruikt voor een betere stoelgang, vermindering van gasvorming in het maag-darm kanaal, energieverbetering, regulatie van de menstruatie, tegen galstenen en bij artritis. In zuid Aziatische landen wordt het als antibacterieel middel gebruikt bij sneeën en wonden. In Pakistan gebruikt men het vooral om ontstekingen te weren, met name in het gastro intestinale kanaal. In zowel Pakistan als Afghanistan gebruikt men kurkuma om wonden schoon te maken. In India wordt de specerij genuttigd om het bloed te reinigen, en huidcondities te verbeteren. Kurkuma heeft niet alleen een bloedzuiverende werking, maar zorgt ook voor een verbeterde bloedcirculatie. En tegelijkertijd stimuleert het de galproductie in de lever, wat het makkelijker maakt om (vette) voeding te verteren. Soms wordt de specerij gemengd met melk of water. (19). (20). (21) 22 23Kattenklauw

Deze plant heet ook wel Cat’s claw, Uncaria tomentosa of katsklauw. Kattenklauw heeft veel werkingen, en een ervan is de ondersteuning van de cellulaire gezondheid. Hoewel de anti-tumor activiteit van kattenklauw in een aantal studies geverifieerd is, is het exacte mechanisme hiervan nog niet helemaal helder. In ieder geval hebben de pentacyclic oxindole alkaloïden hier mee te maken.24 25. Kattenklauw stimuleert het immuunsysteem en bestrijdt virussen. Detoxificatie door uncaria vindt plaats via de nieren. De plant wordt bij reumatoïde en osteoartritis gebruikt, en vermindert vermoeidheid. Tegelijkertijd vermindert de plant ontstekingen. 26 27 28


 • Extra pluspunt: Reinigt tot diep in de cellen

Sanguinaria

Sanguinaria, ook wel Bloodroot genoemd, is een Noord-Amerikaanse plant, en blijkt een krachtige ondersteuner van de cellen te zijn. 29 30 31 Hiernaast voorkomt de plant ook kanker. Mensen ervaren minder ziekte dankzij de plant, en de levensverwachting is ook langer. Ook hier lijken het weer de alkaloïden te zijn (sanguinarine in het bijzonder) die verantwoordelijk zijn voor de beschermende eigenschappen. In labstudies is het kruid effectief gebleken bij prostaatkanker, alvleesklierkanker, borstkanker en andere typen kanker, doordat het apoptose opwekt. Bij apoptose worden gezonde cellen niet geschaad.


 • Extra pluspunt: Kan tot de dood van kankercellen leiden, zonder gezonde cellen te schaden

Golden seal

Dit heet ook wel Canadese geelwortel, en wordt veel gebruikt door herbalisten als bloedzuiveraar. Het heeft een bittere smaak, en we weten inmiddels wel dat bitter gezond is. Het stimuleert de lever en galblaas, reinigt bloed en lever en helpt bij de zuivering van de milt. De wortel helpt de lever om adequaat af te rekenen met giffen en afvalstoffen. Eigenlijk is goldenseal net zo veelzijdig als die andere geelwortel (kurkuma). Het versterkt het immuunsysteem en reinigt de vitale organen. Het belangrijkste bestanddeel in Golden seal is berberine en dit is een nuttige duizendpoot. Berberine pakt verschillende soorten gist, parasieten en bacteriën aan. Zelfs MRSA is niet veilig voor deze stof. Ook voor het bloed is de wortel nuttig, omdat het pathogenen uit de bloedbaan verwijdert.32 33


 • Extra pluspunt: Pakt alle ongewenste indringers aan.

Cayenne peper

De hete vrucht van de cayenne plant wordt al eeuwen gebruikt als medicijn. Het is extreem gunstig voor de bloedsomloop, verbetert de elasticiteit van de aderen, zorgt voor een normale bloedklontering en houdt de bloeddruk gezond. Cayenne wordt in veel kruidenformules gebruikt, omdat deze peper de andere kruiden snel de bloedstroom in duwt. Deze katalysator van medekruiden bevat capsaïcine en heeft het vermogen om apoptose op te wekken. Hiernaast speelt capsaïcine ook een belangrijke rol bij een goede stofwisseling. 34 35 De peper bevat ook andere stoffen, die je systeem reinigen van pathogenen. 36


 • Extra pluspunt: Stimuleert gelijktijdig de stofwisseling.

Brandnetel

De brandnetel (Urtica dioica) behoort tot onze eigen Hollandse volksremedie en staat bekend als bloedzuiverend middel. 37 Je kunt hem plukken en er tinctuur of thee van maken. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan koop je gewoon thee of brandnetelcapsules.  De laatste zijn natuurlijk geconcentreerder. Wetenschappelijke publicaties over brandnetel als bloedzuiveraar zijn moeilijk te vinden, maar toch staat de netel hierom bekend. 38 De netel reguleert ook de bloeddruk. 37 40  Dit onkruid tempert ook seizoen allergie.


 • Extra pluspunt: Interessant is dat brandnetel kan helpen bij de ontgifting van kwik. (rattenstudie, 42)

Dit zijn natuurlijk lang niet alle kruiden en planten met een reinigend effect. Kijk bij ‘Kruiden en Planten’ of ‘Natuurlijk gezond’ en je zult er meer tegenkomen.

Dit artikel was een vervolg van ‘Voeding die het lichaam reinigt’