Is rijst glutenvrij?

rijst2.jpg

Gastartikel door Anita Mulderij– Houd jij je aan een glutenvrij dieet? Dan moet je je erg bewust zijn van wat je eet. Je bestudeert zorgvuldig alle verpakkingen en etiketten, om er zo zeker van te zijn dat je de juiste dingen eet. Het kan wat lastig zijn, want veel producten bevatten gluten. Valt rijst daar ook onder?

Nee, over het algemeen is rijst glutenvrij. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. De feiten op een rij:

Rijst is glutenvrij

…Maar alleen in zijn meest pure vorm. Veel rijstsoorten die je in de supermarkt vindt zijn bewerkt, of zijn een mix van andere granen. Ook zijn de snelkook varianten of voorgekookte varianten niet glutenvrij. Om makkelijk te bepalen of rijst glutenvrij is of niet, kun je er op letten of dit specifiek wordt genoemd op de verpakking (bij veel glutenvrije producten is dit namelijk zo).

Rijst als hoofdingrediënt van een glutenvrij dieet

Rijst is een goed ingrediënt voor een glutenvrij dieet. Let op: je moet er wel voor zorgen dat je het aanvult met veel groenten en vlees of vis, zodat je gevarieerd eet en alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Er zijn gelukkig genoeg andere glutenvrije opties in deze categorie.

Glutenvrije rijst: bruine, witte en wilde rijst

Zoals eerder genoemd: rijst is glutenvrij in zijn meest pure vorm. Bruine, witte en wilde rijst zijn hiervan de populairste en meest gezonde varianten. Bruine rijst bevat uiteraard veel voedingsstoffen, zoals selenium en vezels. Veel mensen eten liever witte rijst, maar deze bewerkte variant bevat beduidend minder voedingsstoffen en daar kun je daarom beter niet voor kiezen. En wilde rijst? Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar is een grassoort (en uiteraard glutenvrij).

Vermijd rijstmixen, rijst met het label ‘tarwevrij’ en rijst van fabrikanten die werken met gluten

Spreekt wellicht voor zich, maar is zeker goed om bij stil te staan. Veel rijstmixen zien er lekker en gezond uit, maar bevatten vaak andere bestanddelen die bepaald niet glutenvrij zijn (zoals pasta). Rijst van fabrikanten die veel met andere producten werken die wel gluten bevatten, kun je beter ook vermijden. En onthoud: ‘tarwevrij’ staat niet altijd gelijk aan glutenvrij!

Quinoa, maïs en peulvruchten als alternatieven

Dit zijn stuk voor stuk goede en glutenvrije alternatieven voor rijst. Zo kun je quinoa bijvoorbeeld goed als basis voor je maaltijdsalade gebruiken. Maïs is een geweldige vervanger van rijst, bijvoorbeeld in de vorm van maiswafels of tortilla’s. Peulvruchten vormen een goede basis van een stevige maaltijd en bevatten daarnaast veel belangrijke eiwitten die gezond zijn voor je lichaam.

Kortom: over het algemeen zit je met rijst goed als je glutenvrij eet. Check bij rijstproducten altijd de etiketten, zodat je zeker weet dat het om een glutenvrije variant gaat. Zorg er wel voor dat je gevarieerd en gezond eet, zodat je de nodige mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Dat betekent overigens dat je je niet hoeft vast te klampen aan glutenvrije rijst, want er bestaan talloze andere gezonde en lekkere voedingsmiddelen die ook glutenvrij zijn. Succes en eet smakelijk!


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen.


Foto: Pixabay