Veel zitten en weinig beweging versnellen de biologische veroudering

veroudering4.png
Dat een leefwijze van veel zitten en weinig beweging niet gezond is, is nauwelijks nieuws. Maar dat dit stevig de biologische veroudering versnelt en een verschil van jaren kan betekenen, is misschien minder bekend. De cellen van mensen met een inactieve leefwijze zijn namelijk 8 jaar ouder dan die van actievere leeftijdgenoten, meldt American Journal of Epidemiology.

Veel zitten, snellere cellulaire veroudering

Dat veel zitten en weinig lichamelijke activiteit voor oudere cellen zorgen, bleek uit een onderzoek onder oudere vrouwen. De cellen van deze inactieve vrouwen werden vergeleken met die van normaal actieve vrouwen. De inactieve vrouwen zaten meer dan 10 uur per dag.

Als een cel veroudert neemt de lengte van de telomeren van de cel af. Ze worden brozer en korter. We kunnen hier wel invloed op uitoefenen door leefstijlfactoren, zoals voeding en beweging. Kortere telomeren staan in verband met cardiovasculaire ziekten, diabetes en allerlei vormen van kanker.

Onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine melden in een publicatie in American Journal of Epidemiology dat vrouwen die meer dan 10 uur per dag zitten, cellen hebben die gemiddeld 8 jaar ouder zijn dan die van vrouwen met een minder zittend bestaan.

Zittende leefstijl beschadigt chromosomen

Een overwegend zittend bestaan heeft grote gevolgen voor de levensduur, cellen en gezondheid. De vrouwen in het onderzoek zaten meer dan 10 uur per dag en voerden minder dan 40 minuten per dag iets uit. De kleine kapjes – telomeren- die aan het einde van de DNA strengen zitten en die de chromosomen beschermen voor schade en achteruitgang, worden zo wie zo al korter naarmate we ouder worden. Een zittende leeftijd accelereert dit proces. De stukjes DNA verkorten en cellen reproduceren niet langer.

Auteur van de studie dr. Aladdin Shadyab:

“Uit onze studie bleek dat cellen sneller verouderen door een zittende leefstijl. De chronologische leeftijd komt niet altijd overeen met de biologische.”

Aan de studie deden ongeveer 1500 vrouwen mee in de leeftijd van 64 jaar tot 95 jaar. Ze maken onderdeel uit van een grotere studie (Women’s Health Initiative, WHI), waarin de factoren van chronische ziekten bij postmenopausale vrouwen onderzocht wordt. De vrouwen droegen onder andere een accelerometer op de heup om hun activiteiten te meten.

Cellulaire veroudering vertragen is mogelijk

Er is ook positief nieuws; vrouwen die weliswaar lang zaten, maar minimaal 30 minuten per dag bewust en actief een activiteit beoefenden zoals de richtlijn adviseert, hadden geen kortere telomeren.

Telomeren erven we van onze ouders, maar hoe lang ze ook zijn bij geboorte: bij iedereen worden ze korter bij het vorderen van de leeftijd. Dit is de cellulaire veroudering. 1, 2, 3 Bij elke celdeling worden telomeren -die aan het uiteinde van de chromosoom zit- korter. Na ongeveer 50 delingen sterft de cel. Als de lengte van de telomeer behouden blijft, kan een cel zich blijven delen. Telomeren zijn dus de sleutel naar een lang en gezond leven. Verkorting kan wel vertraagd worden, maar de wetenschap onderzoek nog of het ook gestopt of omgekeerd kan worden. 4

Factoren die telomeren verkorten zijn

  • Verslavingen, zoals roken
  • Ontsteking, verzuring en oxidatie
  • Overgewicht
  • Vitamine D tekort
  • Stresshormoon cortisol
  • Zoete dranken

Factoren die de verkorting van de telomeren afremmen zijn

  • Het Mediterraan dieet
  • Krachttraining
  • Vitamine D, omega3 vetzuren en mogelijk astragalus

Voeding voor een lang en gezond leven

Overwegend mediterrane voeding consumeren is in ieder geval één ding dat we kunnen doen om verkorting te vertragen. Het is bewezen dat een mediterraan dieet een gezonde celdeling stimuleert. Een persoon die de link tussen Mediterrane voeding en de lengte van de telomeren onderzocht is professor de Vivo (Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School). Uit zijn onderzoek blijkt dat hoe mediterraner er gegeten werd, hoe langer de telomeren waren. Dit kon wel 4,5 jaar verschil maken. Het verschil tussen actieve en inactieve vrouwen was 4,4 jaar, tussen rokers en niet-rokers was het verschil 4.6 jaar en bij vrouwen met fobieën en angsten waren de telomeren dusdanig verkort dat dit 6 jaar op een leven scheelde. (5

Meer manieren om de verkorting van telomeren uit te stellen lees je in “Langere telomeren, langere levensduur: kunnen we ze langer krijgen?”