Waarom elke maaltijd korte termijn ontsteking uitlokt

maaltijd2-1.jpg
Eten gaat om meer dan de inname van voedingsstoffen. Als we eten consumeren we niet alleen voedingsstoffen, maar ook nogal wat bacteriën. Het lichaam staat voor de uitdaging om de ingenomen glucose te verdelen en tegelijkertijd deze bacteriën te bestrijden. Dit lokt bij gezonde mensen een ontstekingsrespons uit die het immuunsysteem activeert en een beschermend effect heeft. Bij mensen met overgewicht faalt deze ontstekingsrespons echter drastisch, wat kan leiden tot diabetes. Dit meldt Nature Immunology.

Korte termijn ontsteking door maaltijd heeft functie

Korte termijn ontstekingsreacties spelen een sleutelrol in de suikeropname en activatie van het immuunsysteem. Eten gaat dus om meer dan alleen de inname van nutriënten. Ook de bestrijding van bacteriën is erbij betrokken. De ontstekingsrespons die volgt op de inname van voeding dient normaal gesproken een doel: namelijk de activatie van het immuunsysteem, zodat bacteriën bestreden worden.

Bij overgewicht faalt de functie

Bij mensen met overgewicht wordt dit doel misgelopen; het beschermende effect van een geactiveerd immuunsysteem wordt niet bereikt. Dit hebben onderzoekers van de University Hospital Basel voor de eerste keer aangetoond.

De falende ontstekingsrespons kan tot de ontwikkeling diabetes type 2 leiden. Het is bekend dat diabetes 2 tot chronische ontsteking leidt met een reeks bijbehorende negatieve uitwerkingen. In veel klinische studies lag de focus dan ook op het terugdringen van een stof die hierbij betrokken is, interleukine-1b (IL-1beta). Bij diabetes patiënten triggert deze signaleringsstof chronische ontsteking uit en veroorzaakt het de sterfte van insuline producerende beta cellen.

Actief immuunsysteem

Korte termijn ontsteking kan enkele positieve aspecten hebben, bij gezonde mensen. Het speelt een belangrijke rol bij de suikeropname en de activatie van het immuunsysteem. In deze studie toonden professor Marc Donath (University Hospital Basel, publicatie Nature Immunology) en zijn team aan dat het aantal macrofagen (een type immuuncel) rond de ingewanden toeneemt tijdens een maaltijd. Deze zogenoemde scavenger cellen produceren de signaleringsstof IL-1beta in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van de concentratie glucose in het bloed. Dit stimuleert dan weer de insulineproductie in de betacellen in de alvleesklier. Vervolgens zorgt de insuline ervoor dat de macrofagen meer IL-beta produceren. Insuline en IL-1beta werken samen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, en IL-1beta verzekert het immuunsysteem van de toevoer van glucose. Zo blijft het immuunsysteem actief.

Volgens de onderzoekers hangt dit mechanisme van stofwisseling en immuunsysteem af van de bacteriën en nutriënten die tijdens de maaltijden worden ingenomen. Met voldoende nutriënten is het immuunsysteem in staat om vreemde indringers te bestrijden. Maar als er een gebrek aan nutriënten is moeten de resterende calorieën behouden blijven voor belangrijke levensfuncties; dit gaat ten koste van een immuunrespons.

Dit verklaart ook waarom infectieuze ziekten vaker voorkomen in tijden van honger.

Foto: Aly Inay