De gewone champignon blijkt een bijzondere brein booster te zijn

Wist je dat de gewone champignon de gezondheid van de hersenen bevordert? Champignons zorgen ook voor de groei en het behoud van bepaalde zenuwcellen in het brein. En dit beschermt de neuronen voor chemische stoffen en ontsteking, en voor neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer’s, meldt een nieuwe studie. De gewone champignon voorziet ook in een flinke stoot vitamine D, mits je ze voor nuttiging een half uurtje in de zon legt.

Champignon als brein booster

Champignons zijn een aangename aanvulling in veel gerechten, maar ze doen meer dan alleen smaak geven. Volgens een nieuwe studie hebben ze een positief effect op het brein, doordat ze:

 • Zorgen voor de groei hen het behoud van bepaalde hersencellen
 • Neuronen beschermen tegen chemische substanties en ontsteking
 • De productie van de zenuwgroei factor (nerve growth factor, NGF) bevorderen

Champignons kunnen dus de groente zijn die beschermt tegen Alzheimer’s en andere neurodegeneratieve ziekten. Officieel is de champignon (Agaricus bisporus) een paddenstoel, maar hij is ingedeeld bij de groenten.

Alzheimer’s

Alzheimer Nederland meldt dat dementie doodsoorzaak nr. 1 is in Nederland en dat Alzheimer’s de meest voorkomende vorm van dementie is. Alzheimer’s is een progressieve hersenaandoening die het geheugen, denkvermogen en vermogen om taken uit te voeren geleidelijk aan vernietigt.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van Alzheimer’s is. Wel hebben mensen met het APOE gen meer kans om de ziekte te ontwikkelen.

Tekenen van Alzheimer’s

 • Disoriëntatie
 • Moeite om nieuwe informatie te onthouden
 • Stemmings- en gedragsveranderingen
 • Wantrouwigheid naar familie, vrienden en zorgverleners
 • Serieuze geheugenproblemen
 • Moeite met spreken, slikken en lopen
 • In een vroeg stadium: het vermogen om onafhankelijk te functioneren, maar geheugenproblemen
 • In een medium stadium: woorden verwisselen, gefrusteerd of boos worden, plotselinge gedragsveranderingen
 • In een later stadium: verlies van het vermogen om te reageren op de omgeving, een conversatie op gang te houden en bewegingen onder controle te houden.

Meer cijfers en informatie over de ziekte, vind je op de website van Alzheimer Nederland.

Voeding en beweging voor een gezond brein

Er is geen genezing voor de ziekte, maar experts zeggen dat lichamelijke beweging, sociale interactie en omega-3 vetzuren in de voeding de symptomen voorkomen of vertragen. Uit onderzoeken blijkt dat suiker een vernietigende werking heeft op het brein, en dat granaatappelsap juist een zeer positieve uitwerking op neurodegeneratie heeft. Behalve granaatappelsap en champignons is er nog meer voeding die het brein gezond houdt, volgens deze neuroloog.

Andere bijzondere eigenschappen van de gewone champignon

Ondanks vorderingen in medicatie, blijft beheersing van Alzheimer’s vooralsnog ineffectief. Maar de bekende paddenstoel beschermt tegen dit soort leeftijd gerelateerde ziekten. Eerder onderzoek toonde al dat de champignon interessante activiteiten laat zien, waaronder

 • Antioxidant
 • Antitumor
 • Antivirus
 • Antikanker
 • Anti-ontsteking
 • Antimicrobieel
 • Anti-diabetisch

De Agaricus bisporus kan dus gebruikt worden als functionele voeding om allerlei aandoeningen te bestrijden, van hoge bloeddruk tot chronische ziekten, waaronder de neurodegeneratieve.

Champignons beschermen de neuronen

In de studie, uitgevoerd door de University of Malaysia, werd alle beschikbare wetenschappelijke informatie over de paddenstoel geanalyseerd, zoals de actieve bestanddelen die dementie bestrijden en de farmacologische testresultaten.

Niet alleen de gewone champignon, de Agaricus bisporus, werd bekeken. Ook 10 andere champignons en hun effecten op ratten- en muizenbreinen werden bestudeerd.

Uit de huidige studie van de University of Malaysia blijkt dat elke onderzochte champignon de productie van de zenuwgroeifactor (NGF) stimuleert. Deze neurotrofine is onmisbaar voor de overleving van neuronen en blijft een leven lang onmisbaar. NGF is betrokken bij de groeiregulatie, het behoud, de deling en overleving van bepaalde zenuwcellen. De stof bevordert de perifere zenuwregeneratie; het netwerk van motorische en sensorische zenuwen die het brein en de ruggengraat verbindt. Omdat champignons de NGF productie stimuleren, kan dit de neuronen beschermen tegen chemische substanties die anders zouden leiden tot celdood.

Van sommige paddenstoelen was de gunstige werking op de cognitie al van oudsher bekend, zoals de Aziatische Cordyceps en de Chinese/Japanse Lion’s Mane paddenstoel. Ook de Reishi passenstoel wordt al sinds oude tijden beschouwd als een superieure remedie tegen cognitieve achteruitgang.

We mogen de gewone champigon (Agaricus bisporus) dus ook rekenen bij de cognitie verbeterende paddenstoelen.

Haal het beste uit je champignons

Vitamine D

Uit eerdere onderzoeken bleek dat deze het werkgeheugen en de bewegingen verbetert bij oude ratten. 1 Paddenstoelen, en ook de gewone champignon, zijn een van de weinige voedingsbronnen van vitamine D 2 Ze voorzien zelfs in evenveel zonvitamine als een vitamine D supplement die 2000 ie bevat, mits je ze een half uurtje in de zon legt voordat je ze nuttigt. Net als bij onze huid het geval is, zetten ook champignons ultraviolet licht om in de vitamine. Dit blijft het geval, zelfs nadat ze geoogst zijn.

Vitamine D onmisbaar bij vele lichaamsfuncties

Essentieel voor een goede cognitie

We weten dat vitamine D essentieel is voor het immuunsysteem, sterke gezonde botten en tanden en de opname van calcium. En dat een vitamine D tekort inmiddels pandemisch is. 3 De paddenstoel, mits na een zonnebadje, kan zelfs wedijveren met capsules die 2000 ie bevatten. Dit bleek uit een studie: na dagelijkse inname van 2000 ie vitamine D of champigons, was er na 12 weken geen verschil in de vitamine D spiegels van de deelnemers. De studie werd in 2013 gepubliceerd in Journal Dermato-Endocrinology. 4  Champignons zijn een welkome aanvulling van vitamine D, vooral nu blijkt dat een tekort aan deze zonvitamine tot tal van chronische ziekten leidt. 5 Ook vitamine D staat sterk in verband met de cognitie 6 7  en beschermt tegen Alzheimer’s plaques. 8 En In het hele centrale zenuwstelsel en in de hippocampus bevinden zich vitamine D-receptoren. 9  hiernaast staan ziekten zoals beroertes, hartcondities, metabole stoornissen zoals diabetes, artritis en kanker allemaal in verband met een tekort van dit belangrijke nutriënt. 10

Eet champignons dus op zonnige dagen, zodat je ze voor consumptie een half uurtje in de zon kunt leggen! Zo profiteer je optimaal van de vitamine D.

Ander nieuws deze maand over het risico op dementie: Gebrek aan lichamelijke beweging is net zo gevaarlijk als het dragen van het het Alzheimer’s gen. Beweging kan de ziekte voorkomen. Vooral bij inactieve 65 plussers kan de ziekte zich ontwikkelen. Dit bleek uit een Canadese studie waarbij 1600 deelnemers voor de duur van 5 jaar gevolgd werden.

Foto: Harshal Hirve

Share