Oude knoflook krachtigere antioxidant dan verse knoflook

oude knoflook
Knoflook heeft terecht een gezonde reputatie; deze plant is heilzaam voor hart- en bloedvaten, versterkt het immuunsysteem en beschikt over antioxidant en antibacteriële kwaliteiten. Maar als je optimaal gebruik wilt maken van deze voordelen van knoflook kan je beter de oude in plaats van de verse gebruiken, meldt Scientific Reports.

Oude knoflook krachtigere antioxidant activiteit

Knoflook is een antioxidant, en doet –behalve boven genoemde- een belangrijk ding: het remt glycatie. Maar voor dit effect kun je beter de oude knoflook hebben.

Glycatie en toegenomen vrije radicalen liggen ten grondslag aan aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes. Bij glycatie worden advanced glycation endproducts (AGE’s) samen met vrije radicalen geformeerd. Glycatie bevordert fysieke tekenen van veroudering, maar versnelt ook de huidveroudering. Dit is te zien aan rimpels en verzakking van de huid.

Nu is knoflook prima inzetbaar als anti-glycatiemiddel en antioxidant, en het blijkt dat oude knoflook hier nog geschikter voor is. De publicatie in Scientific Reports laat weten dat oudere knoflook de AGE’s met 56.4% remt, terwijl dit percentage bij verse knoflook ‘slechts’ 33.5% is.

Oude knoflook bevat ook ruim 2x zoveel fenolen als de versere versie.

Knoflook ter preventie van diabetes

Chronische hyperglycemie zorgt voor een toegenomen proteïne glycatie. Eenmaal gevormd, vinden er verdere reacties plaats en worden AGE’s gevormd. AGE’s spelen een rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Knoflook wordt natuurlijk al eeuwen gebruikt, als medicinaal middel en smaakmaker. De medicinale eigenschappen behandelen al sinds oude tijden uiteenlopende kwalen. Er zijn meer dan 3000 wetenschappelijke publicaties wereldwijd die de gezonde voordelen van de plant bevestigen. Hoewel de plant is een rijke bron van water- en vetoplosbare organosulfiden hangen de voordelen af van de bodem, bewerking en bereiding. Naarmate knoflook veroudert, raakt het meer van de penetrante geur kwijt. De zwavelbestanddelen blijven.  Tijdens het verouderingsproces verliest knoflook het bestanddeel allicine, maar een toename van de hoeveelheid andere antioxidanten (selenium, allixine, S-allyl cysteïne, S-allyl mercaptocysteïne) maakt dit ruimschoots goed. In de oude knoflook zit ook N-fructosyl arginine, een antioxidant die een rol speelt bij de modulatie van de LDL:HDL ratio van cholesterol.

Er is veel interesse in antiglycatie middelen, omdat ze de kans op vroegtijdig overlijden –door bijvoorbeeld diabetes- verlagen. En hoewel oude knoflook sterker glycatie remt, doet verse knoflook dit ook niet slecht. Beiden remmen de verandering van aminogroepen in glycatie reacties, bij oude knoflook is dit effect echter sterker.

Andere natuurlijke middelen die de AGE formatie remmen zijn:

  • Rutine
  • Garcinol
  • Loubuma thee
  • Groene thee

De (hogere) beschermende werking van oudere knoflook leek gelijk aan die van ascorbine zuur en is ook te wijten aan de hoge concentratie van polyfenolen. De veroudering van de plant zet de onstabiele en irriterende bestanddelen zoals allicine om in stabiele, unieke en gunstige bestanddelen. De organosulfiden zijn eveneens stabiel, en hiernaast spelen volgens de publicatie ook andere antioxidanten (vitamine C, E, b-caroteen) ook een aanzienlijke rol.

Foto: D. Anton