Hoe aerobe beweging de neuroplasticiteit in het brein verbetert

plasticiteit.jpg
Volgens nieuwe publicatie in journal Experimental Brain Research verbetert aerobe beweging de neuroplasticiteit in het brein, omdat een gunstig effect heeft op neurotransmitter GABA. Meer GABA in het brein betekent een beter werkgeheugen en IQ. En dus ook een betere neurale plasticiteit.

Aerobe beweging en neuroplasticiteit

Aerobe beweging is makkelijk toepasbaar. Dit type beweging verbetert de hart- en longfunctie, conditie en fitheid. Hiernaast wordt ook je lichaamsvet aangesproken, en verbetert het de stofwisseling.


Een helder stukje over aerobe beweging vind je op DrogeSpieren.nl Op DrogeSpieren.nl kun je ook een gratis recepten E-book krijgen en vind je meer tips over bewegen en voeding.


GABA en het brein

Dit nieuws is positief voor mensen die niet van fanatieke training houden, maar wel een scherp brein willen houden. Dat gemiddelde aerobe beweging al een positieve invloed op het brein heeft, wordt steeds duidelijker. De beweging staat in verband met verbeterde uitvoerende functies en een beter geheugen. En dit heeft alles te maken met de neurotransmitter GABA, gamma-aminoboterzuur. GABA speelt een belangrijke rol bij het vermogen van het brein om neuroplasticiteit te ondergaan. Door GABA is er bijvoorbeeld minder prikkelbaarheid in de motorcortex. De motorcortex zorgt voor aansturing en ontspanning van spieren.

Ook voor mensen die een beroerte hebben had kan GABA, en dus gemiddelde matige aerobe beweging, veelbelovend zijn: doordat GABA de neurale plasticiteit bevordert, stimuleert het ook het herstel van de motorische functie. Dit moet nog verder onderzocht worden, omdat de huidige studie klein was en jonge gezonde mensen betrof. Een eerdere studie van de Universiteit Leiden liet zien dat een GABA supplement het vermogen om te plannen en prioriteiten te stellen sterk verbetert. De hoeveelheid GABA die we consumeren stuurt ons gedrag aan en zelfs de manier waarop we onze omgeving ervaren.

Andere recente onderzoeken over beweging en een gezond brein:

  • Bewegen heeft een impact op de darmflora en dit veroorzaakt zowel meer hersenactiviteit als stofwisselingsactiviteit. Immunology and Cell Biology specificeerde de uitwerking van de darmbacteriën op de gezondheid gedurende het hele leven. Info
  • Te weinig lichaamsactiviteit, in combinatie met overgewicht, kan bijdragen aan bepaalde vormen van hersentumoren, meldde Neurology. Info

In de studie waren veranderingen in het brein al zichtbaar na 30 minuten fietsen onder enige inspanning. Het onderzoek was kleinschalig en uitgevoerd met jonge, gezonde deelnemers, maar er zijn eerdere bevindingen die tonen dat aerobe beweging de neuroplasticiteit in het brein verbetert.

Brein atrofie gestopt, of zelfs omgekeerd

Zo verbetert 3x per week wandelen in een goed tempo krimp van het brein. En niet zo een beetje ook: krimp wordt ofwel gestopt, ofwel omgekeerd. Brein atrofie begint al in de veertiger jaren en vindt plaats in de breingedeelten die het geheugen en de cognitie regelen. Dankzij beweging neemt de het volume van de grijze stof (dit zijn feitelijk neuronen) en witte stof toe. De verbeterde bloedtoevoer naar het brein triggert biochemische veranderingen die aanzetten tot neurale plasticiteit. En dit gebeurt zelfs met het oudere brein. Een studie laat zelfs zien dat dit resultaat ook te zien is bij mensen van 65 jaar en ouder met cognitieve achteruitgang of dementie.

Om dit effect te bereiken zou je volgens experts 3x per week minimaal 30 tot 60 minuten per dag aerobe activiteit moeten doen. De activiteit hoeft niet fanatiek te zijn, wandelen heeft ook een positieve uitwerking.

1 2 3 4