Kruiden-planten

Tijmolie, meer dan een antibacterieel middel alleen!

Als je een antibacteriële olie zoekt, dan hebben de meeste etherische oliën veel te bieden. Hun antibacteriële eigenschappen zijn vaak uitmuntend. Dit is ook het geval met de etherische olie van tijm.

Tijmolie, meer dan een antibacterieel middel

De huidige editie van Journal JMB meldt hier een en ander over. Tijmolie doet echter nog meer dan alleen het doden van pathogene bacteriën! En dat maakt etherische olie van tijm een goede olie om standaard in huis te hebben.

Fytobestanddelen in oude tijden

Etherische olie van tijm is niet de enige die antibacterieel is, de kruidenoliën zijn dat.

Al eeuwenlang worden planten gebruikt voor vele doeleinden, zoals voor de behandeling van infectieuze ziekten. Ze worden zelfs gebruikt als houdbaarheidsmiddel voor voeding, en ze worden natuurlijk verwerkt in parfums. Tegenwoordig is er behoefte aan nieuwe, effectievere medicatie tegen, gezien de toenemende resistentie tegen micro-organismen en de opkomst van ziekten.

Planten beschikken over een grote biologische en structurele diversiteit van bestanddelen, en zijn zo een unieke bron voor de ontdekking van nieuwe antibacteriële, schimmelwerende en antiparasitaire behandelingen. Hoewel nieuw? Alleen in de Westerse wereld is dit gebruik nieuw te noemen. Essentiële oliën van kruiden en planten worden onderzocht als veelbelovende vervanger van de huidige antibiotica. De tradities uit het verleden, kunnen de nieuwe drugs van de toekomst zijn.

Reeds in prehistorische tijden waren de antibiotische, antiseptische en andere therapeutische toepassingen bekend. In de meeste beschavingen wordt er al zo’n 60.000 jaar gebruik van gemaakt! 1

Uit de review in Journal of Microbiology and Biotechnology (Journal JMB)

Volgens de World Health Organization vertrouwt ongeveer 80% van de wereldbevolking, meestal in ontwikkelingslanden, nog altijd op medicinale planten en hun extracten. De farmaceutische, cosmetische en voedingsindustrie zijn gefundeerd op de kennis over medicinale planten en hun eigenschappen, die gebruikt kunnen worden om infecties, systematisch en ontstekingsziekten te behandelen. Ook dienen ze als houdbaarheidsmiddel (vanwege de antibacteriële en schimmelwerende werking) en worden ze bij de parfumproductie gebruikt. Grieken, Egyptenaren, Indianen, Chinezen, Romeinen en Arabieren vertrouwden allen op herbalisme. Hippocrates noemde zelf 300 tot 400 medicinale planten. In het werk van Dioscourides ‘De Materia Medica’ werden medicamenten beschreven, die de kennis leverden voor latere medicinale bereidingen.

De term etherische olie werd voor de eerste keer gebruikt door Paracelsus (16e eeuw). Hij noemde het effectieve bestanddeel van elke medicament ‘Quinta essentia”; de componenten van etherische oliën (in totaal ongeveer 500 stuks, waaronder monoterpenen, sesquiterpenen enterpenoïden, aldehyden en fenolen). Van de belangrijkste plantenbestanddelen zit ongeveer 85% in een etherische olie. Geschat wordt dat er ongeveer 3000 erkende oliën zijn, waarvan er 300 wijdverspreid verhandeld worden. De compositie van etherische oliën (essentiële oliën, in het Engels) hangt van verschillende factoren af; omgevingscondities, de grond, het seizoen, de manier van cultiveren, de tijd van de dag waarop een plant geoogst wordt, de manier waarop er opgeslagen en verwerkt wordt en de methode van het extracteren. Etherische oliën worden door middel van distillatie verkregen, of via fermentatie of hydrolyse, maar de meest gebruikte methode is stoomdistillatie. Stoomdistillatie werd 2000 jaar geleden al uitgevoerd door de Egyptenaren, Indianen en Perzen en de techniek werd verder verfijnd door de Arabieren in de 9e eeuw.

Antiseptisch en antischimmel

Tijmolie komt van het kruid Thymus vulgaris, en is familie van de munt. Het wordt gebruikt bij aromatherapie, in de keuken en in mondverzorgingsproducten. Tijmolie is een van de sterkste antioxidanten. Het balanceert de hormoonspiegel en helpt vrouwen bij menstruele en menopauzale problemen. De olie beschermt ook tegen ziekten, huidaandoeningen en infecties.

Etherische olie van tijm bevat 20%-50% thymol; thymol maakt de olie antiseptisch. Vandaar dat je het ook wel in mondwaters tegenkomt. Het doodt effectief ziektekiemen in de mond en beschermt het gebit tegen plaques. Thymol bestrijdt ook schimmels.

De voordelen van tijmolie

Tijmolie bij verkoudheid

Tijmolie lost verstopping op en heelt infecties in luchtwegen. Ook bij keelpijn en hoesten is tijm heilzaam. De gewone verkoudheid brengt akelige symptomen met zich mee, die alle aangepakt worden door de olie van dit kruid. Ook ontsteking wordt aangepakt. Pepermuntolie en lavendelolie doen dit overigens net zo sterk. 2

Tijmolie tegen bacteriën en infecties

Behalve thymol bevat tijm ook carofyleen en kamfer, die de olie eveneens antiseptisch maken –zowel op de huid als in het lichaam. De olie kan allerlei infecties helen, ook in de darmen en de luchtwegen. Toen de Medical University of Lodz tijmolie testte op 120 bacteriestrengen die geïsoleerd waren van patiënten met infecties in de mond, luchtwegen en/of het urigenitaal stelsel, bleek de olie sterke activiteit te tonen tegen alle strengen. Zelfs tegen strengen die resistent voor antibiotica zijn. 3 Olie van dit oorspronkelijk mediterrane kruid is ook een prima middel tegen parasieten! 4 5 6 7

Voor de huid

Tijmolie kan een remedie tegen acne, wonden en littekens zijn. 8 9 Probeer dit altijd eerst voorzichtig uit, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de pols. Gebruik niet meer dan 2 druppeltjes, die eventueel verdund zijn met een neutrale dragende olie. Ook verdunde etherische olie van lavendel heeft een genezende werking, op onder andere littekens. 10  Het is slim om de etherische olie te combineren met avocado olie, omdat avocado olie ook een helende werking heeft bij littekens.

Voor het brein

Een studie in British Journal of Nutrition laat veranderingen in enzymactiviteit zien na behandeling met tymolie. De olie bevorderde de breinfunctie en de samenstelling van vetzuren in het brein, bij oude ratten. 11 Overigens heeft niet alleen tijmolie een boostend effect op het brein, uit eerdere studie blijkt dat ook rozemarijn en pepermuntthee het geheugen en andere aspecten van de cognitie verbeteren.

Een gezond gebit

Niet voor niets wordt tijm toegepast in mondverzorgingsproducten. Het behandelt allerlei gebitsproblemen zoals gingivitis, tandsteen en een slechte adem. Dankzij de antibacteriële activiteit raak je de bacteriën kwijt die dit soort mondproblemen veroorzaken. En thymol heeft een beschermende werking op de tanden zelf. 12 13

Tijmolie bij menstruatiepijn

Tijmolie is net zo effectief in het stillen van pijn als ibuprofen, bij vrouwen met dysmennoroe. Dit bleek uit een studie waarbij 25 druppels etherische tijmolie (2%)  gegeven werden bij aanvang van de pijn, en dit elke 6 uur herhaald werd.  14 Helaas is uit de studie niet duidelijk op te maken hoe deze druppels toegediend werden. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet oraal geweest zijn (te hoge dosis).

Verdrijft insecten

Er zijn veel natuurlijke middelen die insecten, zoals de vervelende muggen, verdrijven. Tijm is er een van. 15 Muggen, vliegen, luizen en mijt; ze houden niet van tijm. Een paar drupjes van deze geurende olie in je oliebrander of een kommetje, en je hebt er geen last meer van. Je kunt ook een paar druppels mengen in een neutrale bodylotion. Ben je toch gestoken: breng dan een drupje tijmolie aan, want het behandelt ook insectenbeten en –steken.


Tip!

Tegen angst, stress en slaapproblemen

Zoek je iets tegen stress, angst en slaapproblemen dan kan tijmolie ook iets voor je betekenen. Lavendelolie is hierin echter een stuk krachtiger. 16 Lavendelolie behandelt stress, gespannenheid en angst, en doet dit als de beste. 17  18 Een paar druppeltjes kunnen al een verschil maken: leg een doekje met wat druppels naast je kussen, wrijf het in je handpalmen en inhaleer het (zo’n 5-10 minuten) of doe het in je badwater. Onderzoeken laten zien dat (ook oraal ingenomen) lavendelolie net zo doelmatig bij angst en depressie is als Lorazepam, en dat ook andere kruiden deze klachten effectief behandelen .

In dit artikel in het Tijdschrift voor de Psychiatrie vind je meer informatie over het gebruik van lavendelolie bij angststoornissen )


Hormonen in balans

Tijmolie heeft ook de eigenschap dat het de progesteronproductie verbetert. Een lage progesteronspiegel kan in verband staan met het polycysteus Ovarium syndroom (PCOS) en depressie. Van de 150 kruiden die getest werden op de progesteron productie, en die de groei van kanker cellen remmen. 19 , hoorde tijmolie bij de top 6. 20  Tijmolie is giftig voor bepaalde kankercellen, maar niet voor de gewone cellen. 21 Tijmolie lijkt ook de menopauze te vertragen, en verlicht tevens de symptomen hiervan.

Tijmolie tegen haarverlies

Naast lavendel- en rozemarijnolie, kan ook tijmolie succesvol worden ingezet tegen haarverlies. Dit moet wel een aantal maanden lang consequent in gemasseerd worden. Voor deze behandeling worden een paar druppeltjes etherische olie toegevoegd aan druivenpit- of jojobaolie. De toevoeging van etherische olie is effectiever dan massage met een dragende olie alleen. 22

Overige aanvullende feiten over etherische olie van tijm

Tijm brengt ook de pH-waarde in balans

23

Tegen pathogene bacteriën

  • Carvacrol en thymol zijn de krachtigste bestanddelen tegen Listeria monocytogenen (gevolgd door cinnamaldeyde uit kaneel en isoeugenol).
  • Beschikt over buitengewone antibacteriële activiteit tegen E. coli en andere pathogene bacteriën, net als oregano en basilicum olie (etherische olie van kaneel en kruidnagel zijn ook krachtige bacteriedoders, en hiernaast ook het meest bacteriostatisch –ze voorkomen vermenigvuldiging tegen bacteriën zoals Campylobacter jejuni, E. coli, Salmonella enteritidis, L. monocytogenes en S. aureus en andere.

Tegen schimmels

  • De antischimmel werking staat in direct verband met de aanwezigheid van fenol-alcohol
  • Tijm is sterk schimmelwerend tegen allerlei schimmels, waaronder , 7 strengen van Candida albicans (net als Oregano), en schimmels in voeding

Hoe gebruik je de olie

  • Doe een paar druppels in badwater
  • Wrijf een paar druppels in de handpalmen en inhaleer het 5-10 minuten, herhaal dit een paar keer per dag. Dit is ook voor een betere bloedsomloop.
  • Voeg 2 á 3 druppels toe aan water, als mondwater
  • Behandel een verstopte neus door 2 druppels olie te inhaleren of toe te voegen aan het stoomwater
  • Kalknagels kun je behandelen met tijmolie door 5 druppels toe te voegen aan een voetbad
  • Bij huidproblemen gebruik je 2 druppels op het betreffende stukje huid

Meer informatie over het gebruik en de do’s en dont ‘s van etherische oliën

Tijm en tijmolie zijn mogelijk onveilig:

Voor kinderen, bij zwangerschap en borstvoeding, bij een hoge bloeddruk, bij sommige medicatie (zoals tegen hoge bloeddruk), bij hart- en schildklierproblemen.

Raadpleeg voor verstandig gebruik een gediplomeerd aromatherapeut.

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Foto’s: Pixabay

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)