Deze doodgewone groenten bevatten onverwacht veel antioxidanten

groente4.jpg
Blauwe bessen, chiazaad, tarwegras, mango, spirulinapoeder; ze zitten vol antioxidanten. Maar de nederige boon en bloemkool zijn ook rijke bronnen van antioxidanten. Om te profiteren van de antioxidanten die voeding biedt, kunnen we ook de doodgewone dingen eten. En zo is gezond eten voor elk budget bereikbaar.

Gewone voeding die antioxidantrijk is

groente2.jpgGezond bezig zijn gaat soms ook om het gevoel dat je erbij hebt. Wanneer je speciale producten aanschaft, dan weet je tenminste voor jezelf 100% dat je de focus op gezond hebt. Je zet je er immers speciaal voor in. Daar is niks mis mee, maar ook doodgewone voeding heeft enorm veel te bieden! De ziekte bestrijdende antioxidanten zitten net zo goed in voeding waar je het niet direct van verwacht, zoals bloemkool en bonen.

In een studie die verscheen in Journal of Agricultural and Food Chemistry, werd gebruik gemaakt van geavanceerde technologie om de antioxidantinhoud van 100 verschillende voedingssoorten vast te stellen. Elk type voeding werd geanalyseerd op de concentratie per portie van deze vrije radicalen-bestrijders.

 • Kleine rode bonen bevatten meer antioxidanten dan de veel (en ook terecht) geprezen gecultiveerde en wilde blauwe bessen. De bonen kwamen zelfs voor in de top 5 van antioxidantrijke voeding.
 • Ook kruiden zijn rijk aan antioxidanten, zoals kaneel, basilicum, tijm en oregano. De kruidnagels, die bijna tot de ‘vergeten’ kruiden horen, zijn net zo antioxidantrijk. Kruiden worden natuurlijk in kleinere hoeveelheden genuttigd dan fruit en voeding, dat wel.
 • Van fruit beschikten cranberries, blauwe bessen en bosbessen over de meeste antioxidanten. Wat betreft de groenten waren dit de bonen, artisjokken en de Russet aardappel.
 • Pecan noten, walnoten en hazelnoten waren de winnaars onder de noten. Kaneel, kruidnagel en oregano stonden in de top 3 van de kruiden.

Top 19 bronnen van antioxidanten

(bron)

 1. Rode bonen
 2. Blauwe bessen wild
 3. Rode kidney bonen
 4. Pinto bonen
 5. Blauwe bessen gecultiveerd
 6. Cranberries
 7. Artisjok, gekookt
 8. Bosbessen
 9. Pruim, gedroogd
 10. Frambozen
 11. Aardbeien
 12. Appel, red delicious
 13. Appel, granny smith
 14. Pecan
 15. Kers
 16. Pruim
 17. Russett aardappel
 18. Zwarte boon
 19. Gala appel
 • Hier kan nog toegevoegd worden dat de nieuwere appelsoorten met rood vruchtvlees (Red Love en Bloody Ploughman) 10-15x meer antioxidanten bevatten dan die genoemd zijn in de tabel.  1  Informeer er naar bij de groentewinkel!

Bloemkool

Remt tumorgroei

De ‘ordinaire’ bloemkool is eigenlijk ook een superfood te noemen. De kool bevat sulforafaan, een bestanddeel van sulfur en deze stof doodt kanker stamcellen. Bovendien remt het tumorgroei. Volgens sommige onderzoekers kan de eliminatie van kanker stamcellen de sleutel zijn om kanker onder controle te krijgen. En hierbij remt deze gewone kool ook ontsteking, ontgift het, en bevordert het de spijsvertering. De andere kolen doen dit trouwens ook.

Champignons

Voor het brein

De gewone champignon is een breinbooster, die niet alleen zorgt voor het behoud van zenuwcellen, maar ook voor de groei ervan. Ze beschermen het brein tegen chemische stoffen en ontsteking en geven nog een stoot vitamine D ook (als je ze kortstondig in de zon legt voor consumptie!).

Tomaten

groente4.jpg

Voor….bijna onnoemelijk veel

De tomaat is een enorm goed gezondheidsproduct. De vrucht werkt in elke vorm (of hij nu in de puree of pastasaus zit) omdat de hoeveelheid lycopeen, een carotenoïde, behouden blijft. Lycopeen is 10x krachtiger dan die andere antioxidant; vitamine E! De vrucht vermindert de buikomvang, verlaagt de bloeddruk en bestrijdt een vette lever. Eén glas blijkt alle gezonde voordelen van de vrucht al te bieden. Toen de effecten van lycopeen op oxidatieve stress bij mensen tussen de 40-60 jaar onderzocht werden, bleken biomarkers voor oxidatieve stress aanzienlijk te dalen en was het vitamine A, C en E gehalte fiks gestegen. Deze uitwerking was er na dagelijkse nuttiging van 180 gram tomaat (uit ketchup, soep en pasta), voor de duur van 2 maanden. De hoeveelheid van 180 gram tomaat bevat 12 mg lycopeen. 2 Ook eén glas per dag biedt al deze gezonde voordelen. Hij bevordert ook de gezondheid van de nieren, en beschermt tegen nierkanker  3 en prostaatkanker. 4 Nog enorm voordeel van de tomaat dat orale inname de huid sterk beschermt tegen zonschade en rimpelvorming. Je zou de tomaat (of de puree) dan het liefst 3 maanden voor het zonseizoen kunnen nuttigen om beter beschermd te zijn. 5 Tomatenpuree uit blik bevat overigens veel natrium en wellicht ook koper, lood en bisfenol A. Zongedroogde tomaten bevatten verreweg de meeste lycopeen, gevolgd door tomatenpuree. (zie overzicht)

Dus eet gerust die pasta, overladen met tomatenpuree/-saus en verse tomaten, en doe er verse oregano in. Het is een hele gezonde maaltijd. Wanneer je dan ook nog dit trucje toepast op de pasta, heb je geen last van bloedsuikerpieken,  zetmeel en calorieën, omdat het zetmeel dan verandert zijn in resistent zetmeel (en dit wordt door het lichaam behandeld als vezels).

Bieten

Voor energie

Ben je vaak moe en kun je wel wat uithoudingsvermogen gebruiken, dan hoef je alleen maar 1 glas bietensap te drinken per dag. Bietensap zorgt voor meer energie in de spiercellen, verlaagt de bloeddruk en voorkomt zelfs dementie. Een onverwacht effect van deze rozerode knol is dat hij zelfs helpt bij hoogtevrees! Hier vind je alle voordelen van bietensap .

Aardappelen

Voor de vetstofwisseling

De aardappel heeft een slecht imago en staat als dikmaker bekend. Toch bleek uit een Franse studie uit 2015, dat het knolletje in gekookte vorm de vetstofwisseling verbetert, het cholesterol verlaagt en de hoeveelheid vitamine E in het bloed verhoogt. Hoe dit zit, lees je hier

Wortels

Voor de cardiovasculaire gezondheid

Ook de uitkomsten van slechts 240 ml wortelsap per dag zijn zeer positief. Dat wortels vol antioxidanten zitten is bekend, en ook dat het de gezondheid van de ogen bevordert. De wortel doet meer dan dat: hij beschermt tegen hartaandoeningen en beroerten, en verbetert net als de champignon de cognitieve functie.

Radijsjes

De sulforafaanrijke radijsjes bevatten veel belangrijk antioxidanten en beschermen tegen uiteenlopende gezondheidsaandoeningen.Koken vernietigt veel sulforafaan, maar dat maakt voor het knolletje niet uit, omdat deze rauw genuttigd wordt. En dit maakt hem uitermate geschikt als tussendoortje of bijgerechtje.

Bleke groenten

Dan hebben we ook nog de bleke groenten die ondanks hun vele gezondheidsvoordelen en antioxidanten maar zelden in het zonnetje staan.

Bittere groenten

We geven de voorkeur aan zoete smaken, maar bittere voeding beschermt. Volgens professor Dan Burke zijn bitterstoffen zoals onder meer salvestrolen dé belangrijkste doorbraak sinds de vitaminen. Bitterstoffen doen interessante dingen in het lichaam. Dus zet ook eens witlof op het menu!

De bereidingswijze maakt uit

groente5.jpgOok de bereidingsmethode is belangrijk, merkten de voedingswetenschappers. Zo bleken gekookte Russet en rode aardappelen een lagere hoeveelheid antioxidanten te hebben, dan rauwe aardappelen. Maar de gekookte aardappel (de gewone) verbetert verrassend genoeg dus wel de vetstofwisseling. Koken zorgde ook voor een afname van deze gezonde stoffen bij wortels. Maar het koken van tomaten verhoogde juist de antioxidantinhoud! Aan de afname van antioxidanten door het koken kan iets gedaan worden! Wanneer je groenten bakt in olijfolie neemt de concentratie van antioxidanten juist toe, en is dit gezonder dan het koken van groenten. 6