Alle bewezen medicinale effecten van kaneel op een rij

kaneel gezond
Kaneel is een van de meest gebruikte specerijen, en staat in bijna elke Nederlandse keuken. De medicinale werkingen van deze specerij zijn bijna te veel om op te noemen, dankzij de geneeskrachtige vitale oliën die het bevat. In dit artikel vind je een overzicht van alle wetenschappelijk bewezen pluspunten van dit kruid van de kaneelboom.

Medicinale effecten van kaneel

kaneel2.jpgKaneel (Cinnamomum zeylanicum en Cinnamon cassia) is van oudsher een tropische medicijn, en behoort tot de Lauraceae family. De specerij bevat vooral vitale oliën en andere derivaten, zoals cinnamaldehyde, cinnaminezuur en cinnamaat.

Wetenschappelijke publicaties laten weten dat deze stoffen ontsteking remmen, gunstig werken bij (en ter preventie van) diabetes, antibacterieel zijn, kanker remmen, de vetspiegels in het bloed verlagen, gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid, activiteiten laten zien tegen neurologische aandoeningen zoals Parkinson’s en Alzheimer.

Heilzame stoffen in kaneel

Het is de bast van kaneel die ons deze populaire specerij geeft. Kaneel wordt in traditionele en moderne geneeskunde gebruikt, en er zijn zo’n 250 soorten geïdentificeerd. De belangrijkste bestanddelen van deze smaakmaker zijn cinnamaldehyde en trans-cinnamaldehyde. Deze vind je ook in de etherische oliën en dragen bij aan de zoetige warme geur. 1 Het hoofdbestanddeel in etherische olie van C. zeylanicum is cinnamaldehyde, en de bast bevat naast eerder genoemde stoffen ook procyanidinen en catechinen. 2 3 4 Deze beschikken over antioxidant activiteit; zo remmen ze de vorming van AGE’s (advanced glycation endproducts), die een grote rol spelen bij lichamelijke veroudering en veroudering van de huid. 5 6

Kaneel in een notendop

 • Antibacterieel 7 8 9 10  Ook prima toe te passen bij mondverzorging: het verdrijft ook een slechte adem, door ongewenste bacteriën te verdrijven 11
 • Verbetert de darmgezondheid 12
 • Voorkomt bloedklontering 13 en bevordert regeneratie van weefsels 14

Activiteit van etherische olie van kaneel

 • Kaneel bevat ook zelf verschillende etherische oliën. 15  Dit zijn: cinnamaldehyde, cinnamyl acetaat, eugenol, L-borneol, caryofyleen oxide, b-caryofilenine, L-bornyl acetaat, E-nerolidol, α-cubebeen, α-terpineol, terpinoleen en α-thujeneen) 16 17
 • Anti-schimmel 18 19 20 
 • Antioxidant 21 22 23 
 • Antidiabetisch 24 25 26
 • Ontstekingsremmend 27 28 29
 • Anti-kanker. 30 31 32 33 34
 • Anti-worm 35 36

Zelf kaneelolie maken is niet moeilijk

Of maak zelf honing-kaneel water

Belangrijkste heilzame werkingen van kaneel

Ontsteking remmende activiteit

Meerdere studies laten de ontstekingsremmende activiteiten van kaneel zien 37 38 39 , en ook van de etherische oliën van kaneel. 40 41 42 Minimaal 7 flavonoïde bestanddelen, waaronder quercetine, laten deze activiteit zien. 43 44 45  De bestanddelen onderdrukken ook de expressie van afleidbare stikstofoxide synthase (iNOS); iNOS speelt een rol bij diverse systeemziekten.


 • Extra pluspunt: Kaneel ontspant de aderen. *

Activiteit tegen neurologische ziekten

Er zijn aanwijzingen dat cinnamofileen uit kaneel (C. philippinensis) beschermt tegen de schade die is ontstaan door een verminderde bloedtoevoer -die een rol speelt bij beroerten- naar de hersenen. Bij een rattenstudie bleek dit protectief tegen schade te zijn, ná een beroerte bij ratten. De ratten kregen kaneel met tussenpozen toegediend, om de 2 uur. (80 mg/kg). Dit had een aanzienlijk effect. 46 47 Kaneel metabolieten (natrium benzoaat) up-reguleren neurotrofe factoren en neurotrofine (resp. BDNF en NT-s) in het centrale zenuwstelsel. 48 49 50


 • Extra pluspunt: Extracten van C. zeylanicum verminderen de tau aggregatie en filament formatie -2 belangrijke kenmerken van Alzheimer. Al deze werkingen beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten. 51

Antidiabetes activiteit

Kaneel verlaagt de glucose- , cholesterol- én de triglyceride waarden in het bloed, ook bij diabetes. 52 53 54 55   Een polymer in kaneel stimuleert de glucose oxidatie 56 en handelt als insulineachtige moleculen. 57


 • Extra pluspunt: de positieve werking van kaneel op de glucose-, cholesterol- en triglyceride waarden is 20x sterker dan die van andere kruiden. 58 Doses die in studies gebruikt worden zijn 5, 10 en 20 mg/kg.

Antibacteriële activiteit

Ook de antibacteriële activiteit van kaneel en de oliën is goed gedocumenteerd, op verschillende bacterie- en schimmelsoorten. Kaneel wordt ook wel gebruikt om Candida albicans te elimineren en schadelijke mondbacteriën. Bij deze laatste herstellen de kaneelstoffen weer de balans van de orale microflora. 59 60 61 Ook olijfolie bestrijdt C. albicans: je zou kaneel en olijfolie  kunnen combineren. *


 • Extra pluspunt: etherische olie van kaneel (C. zeyalnicum) is krachtiger dan andere geteste plantenextracten bij het herstel van de orale microflora. 62

Antikanker activiteit

Procyanidinen uit kaneel remmen de angiogenese krachtig die bij kanker betrokken is. Bij angiogenese ontstaan nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten. Remming hiervan is dus van essentieel belang, en kaneel zou gebruikt kunnen worden ter preventie van kanker. 63 64 65 Ook begrenst trans-cinnamaldehyde (uit C. osmophloeum) de groei van tumorcellen en wekt het apoptose op (zelfvernietiging van de kankercel). 66 Er lijkt ook een rol weggelegd te zijn voor kaneel extract (en overigens ook voor kardemom extract) bij darmkanker. 67


 • Extra pluspunt: Extract van C. cassia remt een verhoogde melanine productie en onderdrukt oxidatieve stress in melanoom cellen. 68

Cardiovasculaire aandoeningen

Twee bestanddelen, cinnamine aldehyde en cinnamine zuur (uit C. cassia) hebben een beschermende werking tegen een hartinfarct. 73 Meerdere studies laten het protectieve effect van deze stoffen op de hartgezondheid zien; ze voorkomen bijvoorbeeld ook bloedklontering. 69 70


 • Extra pluspunt: Cinnamaldehyde stopt de progressie van een hoge bloeddruk bij diabetes type 1 en 2, doordat het de vasculaire contractibiliteit begrenst. 71

Verlaagt de lipidewaarden

Kaneel beïnvloedt positief de vetspiegel in het bloed, triglyceride waarden nemen af, net als het LDL (‘slecht’ cholesterol). 72 Bij ratten gebeurde dit na inname van kaneelpoeder (C. cassia) voor de duur van 35 dagen. 78


 • Extra pluspunt: Een andere studie laat zien dat de dagelijkse toediening van kaneel (1, 3 en 6 gram per dag) een vermindering te weeg brengt w.b. de spiegel van glucose, triglyceriden en LDL cholesterol bij mensen. 73

Remt verouderingingsstoffen, AGE’s

AGE’s zijn de sleutel naar een langer en gezonder leven, en het behoud van een jeugdig uiterlijk. Ook hierin is een waardevolle rol weggelegd voor kaneel. De epicatechinen, catechinen (die je ook in groene thee en matcha thee vindt), procyanidinen zijn alle fenol bestanddelen die ook in kaneel voorkomen.


 • Extra pluspunt: Deze stoffen laten krachtige remmende activiteiten zijn op de formatie van AGE’s. Dit is ook een logische benadering voor het behandelen van diabetes en de complicaties van deze ziekte. 74 75

kaneel3.jpgJe ziet dat kaneel een waardevolle specerij is in het dagelijkse leven. Wetenschappelijke publicaties voor dit artikel waren niet moeilijk te vinden, en bleken in royale mate aanwezig te zijn. De medicinale uitwerkingen van kaneel gaan ver, in welke kaneelvorm dan ook (bast, etherische olie, olie, poeder). De antioxidant en antibacteriële activiteit werkt direct op oxidanten en pathogene bacteriën en de antikanker, antiontsteking en antidiabetes activiteit verloopt indirect via slimme mechanismen.

Veiligheid: Kaneel is over het algemeen veilig bij normale doses, maar giftig in hoge doses.  Overdrijven met kaneel kan leiden tot leverschade. Coumarine uit kaneel kan een negatieve interactie hebben met aspirine, NSAID’s en anticoagulanten (zoals Warfarine).

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Alle foto’s zijn van Pixabay