Hoe hoge doses vitamine C kankercellen doden -nieuwe studie

vitaminec.png
Onderzoekers hebben meer inzicht gegeven in de manier waarop hoge doses vitamine C kankercellen doden. Tumorcellen zijn kwetsbaarder voor schade en sterfte als ze zijn blootgesteld aan grote concentraties vitamine C. In tegenstelling tot tumorcellen, kunnen gezonde cellen prima met de hoge doses dealen. De studie is gepubliceerd in Redox Biology.

Vitamine C en kanker

De nieuwe studie toont dat tumorcellen met lage enzymactiviteit van katalase minder goed in staat zijn om waterstof peroxide te verwijderen dan gezonde cellen. Tumorcellen zijn ook meer kwetsbaar voor schade en sterfte, als ze zijn blootgesteld aan hoge doses vitamine C.

Vitamine C heeft een grillige geschiedenis als kankertherapie, maar de onderzoekers van de University of Iowa (UI) denken dat dit komt omdat het vaak op een manier gebruikt werd die gegarandeerd tot falen leidt.

Hoge concentraties

Bij de meeste vitamine C behandelingen wordt de stof oraal ingenomen. De UI-wetenschappers hebben aangetoond dat de intraveneuze toediening voor bloedspiegels zorgt die een stuk hoger liggen, namelijk 100-500 maal hoger dan mogelijk is door middel van orale inname. Deze superhoge concentratie in het bloed is cruciaal voor vitamine C om kankercellen aan te vallen.

Eerder werk van de UI’s biologie expert Garry Buettner toonde dat de extreem hoge spiegels vitamine C bij muizen selectief kankercellen doodt, maar de normale cellen in tact laat. Momenteel wordt de benadering getest bij alvleesklier- en longkanker, waarbij intraveneuze vitamine C gecombineerd wordt met chemotherapie of bestraling. De eerdere fase I testen indiceerden dat deze behandeling veilig is en goed getolereerd wordt.

Waterstof peroxide, gezonde vs ongezonde cellen

Redox Biology doet uit de doeken hoe vitamine C kankercellen doodt: vitamine C breekt makkelijk af, genereert waterstof peroxide, een  reactieve zuurstofverbinding (reactive oxygen specy, ROS) die weefsels en DNA kan beschadigen. Tumorcellen kunnen waterstof peroxide niet makkelijk verwijderen, terwijl normale cellen dit wel kunnen.

Buettner:

“Kankercellen zijn minder efficiënt in het verwijderen van waterstof peroxide dan normale cellen, en zijn ontvankelijker voor schade en dood door een hoge hoeveelheid waterstof peroxide. Dit verklaart hoe de zeer hoge doses vitamine C die we in onze klinische testen gebruiken het normale weefsel ongemoeid laten, maar het tumor weefsel aanvallen.”

Normale cellen hanteren meerdere manieren om van waterstof peroxide af te komen, en zijn in staat om de stof op een heel laag niveau te houden. De nieuwe studie laat zien dat enzymactiviteit van katalase de centrale route is om waterstof peroxide te verwijderen. Cellen met minder katalase-activiteit zijn kwetsbaarder voor schade en sterfte, bij blootstelling aan de vitamine C.

Volgens Buettner is dit fundamentele informatie die bepaalt welke vormen van kanker en therapieën verbetert kunnen worden door ook vitamine C bij de behandelingen te betrekken.

Het idee van intraveneuze toediening van vitamine C is zeker niet nieuw. 1 2 Ook is er al geruime tijd bewijs dat vitamine C in hoge concentraties –die alleen te bereiken zijn via intraveneuze toediening- als een pro-drug functioneert voor de levering van waterstof peroxide aan weefsels, en op deze manier selectief kankercellen doodt. 3 Biochemist Linus Pauling paste de methode al in de jaren 70 toe bij kankerpatiënten. 4