Vitamine B12: onmisbare regelaar en bij onze micro-organismen zeer gewild!

b12.jpg
In onze microbiële wereld is vitamine B12 een zeer gewild goedje. B12 wordt door maar een paar organismen geproduceerd, terwijl alle organismen deze stof willen.

Vitamine B12, belangrijke regelaar

En zo heeft B12 een machtige positie in de microbiële gemeenschappen, waar deze mediator veel aspecten van  energie en gezondheid regelt. Onze microben hunkeren naar het organisatietalent en leiderschap van vitamine B12. Deze vitamine geeft namelijk structuur en orders aan de microbiële gemeenschappen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory, gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Auteur van de studie, chemist Aaron Wright

“Vitamine B12 is van groter belang voor de microben dan altijd gedacht werd. We onderzoeken de functies die het vervult en het nut voor de organisatie van microbiële kolonies.”

Rol bij cruciale genen en enzymen

Wright en zijn team deden hun bevindingen bij een bacterie met de naam Halomonas sp. HL-48, een zeldzame leverancier van vitamine B12. De vitamine is een regelaar van cruciale genen en enzymen in microben die betrokken zijn bij de bouw van DNA en proteïnen. Nu blijkt dat vitamine B12 zelfs nog een grotere invloed heeft.

Ook cellen kunnen niet zonder B12

De vitamine werkt met 41 verschillende proteïnen in bacteriën samen, en is de centrale regelaar van foliumzuur, methionine en ubiquinone (co-enzym Q10). Deze substanties zijn alle cruciaal voor de cellen voor groei en om energie te produceren, proteïnen te bouwen en DNA te herstellen. De vitamine verandert ook de instructies die het naar genen zendt, afhankelijk van het gegeven of het dag of nacht is. Niet verrassend in de wereld van organismen, waar licht de voornaamste centrale aandrijver is.

Wright:

“Vitamine B12 is voor elk organisme kostbaar om te maken. Het vergt veel energie van een microbe om dit samen te stellen, omdat er meer dan 30 biochemische stappen voor nodig zijn. Dat is een teken dat de stof hoogst waardevol is en belangrijk functies uitvoert.”