Calorie-restrictie vertraagt het cellulaire verouderingsproces van de huid

veroudering6.jpg

Calorie-restrictie vertraagt het verouderingsproces van de huid, meldt Molecular & Cellular Porteomics. Een lagere calorieinname heeft een wezenlijke impact op de huid, en op de ribosomen die zich in de huidcellen bevinden. De publicatie geeft een idee van de manier waarop minder eten werkt binnen de cellen.

Minder calorieën eten remt verouderingsproces

We kennen allemaal de dure crèmes die de tekenen van veroudering moeten bestrijden. Helaas hebben crèmes en moisturizers meestal geen dieptewerking, hoe duur ze ook zijn. En veroudering vindt nu eenmaal plaats op dieper -cellulair- niveau. Sommige goedkopere stoffen werken overigens wel diep, zijn goed bestudeerd en doen daadwerkelijk iets om veroudering van de huid te vertragen of om te keren, zoals (pure) aloe vera.

Gelukkig kunnen toch iets doen om invloed uit te oefenen op de veroudering van onze huid! Want een lagere calorie-inname remt het cellulaire verouderingsproces af, dat op dieper niveau plaats vindt.

Herstel van ribosomen

De publicatie in Molecular & Cellular Proteomics geeft een idee van de manier waarop de gematigde consumptie werkt binnen de cellen. Als de ribosomen – de proteïnemakers van de cellen-  afgeremd worden, wordt het verouderingsproces ook geremd. Hoewel de lagere snelheid ook de productie verlaagt, geeft het ribosomen de tijd om te herstellen.

Brigham Young, professor biochemie en senior auteur van de studie:

“Ribosomen vormen een complexe machine, een beetje zoals je auto. Ze hebben periodiek onderhoud nodig om de delen te vervangen die het snelst slijten. Als je banden verslijten, hoef je niet de hele auto weg te gooien. Het is goedkoper om de banden te vervangen.”

Dus wat vertraagt de ribosoom productie? Bij muizen is dit in ieder geval een lagere calorieconsumptie.

In deze studie werden muizen in 2 groepen gedeeld. In een groep hadden ze ongelimiteerde toegang tot voeding, terwijl de muizen in de andere groep 35% minder calorieën consumeerden en evengoed de nodige nutriënten kregen. De impact was groot.

Co-auteur John Price:

“Als je de calorieconsumptie matigt, is er bijna een lineaire toename van de levensduur. De restrictie veroorzaakt daadwerkelijk biochemische veranderingen die de snelheid van veroudering vertragen.”

“De muizen die aan calorierestrictie deden waren energieker en hadden minder ziekten. Het is niet alleen dat ze langer leefden, maar het onderhoud van hun lichaam verliep beter. Ze bleven langer jong.”

Door calorie-restrictie kunnen cellen herstellen

Ribosomen gebruiken 10-20% van de totale energie van de cellen om alle nodige proteïnen te maken. Dat is vrij veel, wat er op duidt dat ribosomen behoorlijk waardevolle stoffen zijn. Het is daarom niet logisch om een hele ribosoom te vernietigen als deze slecht functioneert. Het regelmatige herstel van onderdelen van de ribosoom maakt het voor de ribosoom mogelijk om weer een tijdje vooruit te kunnen. Dat wil zeggen, om door te gaan met de productie van kwaliteitsproteïnen. Deze topkwaliteit houdt cellen en het hele lichaam in goede staat.

Anti-aging strategie; benodigde nutriënten onmisbaar

Calorierestrictie als anti-aging strategie is niet getest op mensen. De belangrijkste boodschap is dat het belangrijk  is om goed voor ons lichaam te zorgen en de juiste brandstof in de juiste mate te gebruiken. Ook niet onbelangrijk is dat de muizen alle benodigde nutriënten kregen. Als die ontbreken, zal het verouderingsproces eerder versnellen dan vertragen. Bij testen die eerder gedaan werden, bleef het gewenste percentage van vetten en proteïnen relatief hetzelfde, alleen lag de totale calorie-inname lager.

Price:

“Voeding is niet alleen maar materiaal dat verbrand moet worden, het is een signaal dat ons lichaam en cellen vertelt hoe te antwoorden. Dit vertelt iets over het mechanisme van veroudering, wat ons helpt om betere beslissingen te maken.”

De bevinding in de studie is niet zozeer nieuw, maar eerder een bevestiging van andere studies met dezelfde conclusies. Het was al eerder bekend dat calorierestrictie de levensduur verlengt en leeftijd gerelateerde chronische ziekten vertraagt bij diverse levensvormen (ratten, muizen, vissen, wormen en gist). 1 2

De inname van minder calorieën vermindert oxidatieve stress, verbetert de insulineweerstand en verandert de neuro endocriene en sympathische functie van het centrale zenuwstelsel. Om deze uitwerking te krijgen, is voeding van goede kwaliteit heel belangrijk.


Meer over de bewezen voordelen van calorierestrictie

Zoals voeding veroudering kan vertragen, kan het veroudering ook in de hand werken. Hier lees je door welke voeding je gegarandeerd collageen verliest.

Aloe vera zorgt juist goed voor je collageen


Een maand voor de publicatie van deze studie, verscheen een onderzoek in Cell waaruit de gunstige effecten van een lagere calorie-inname eveneens bleek, dit keer op het lichaam. De uitkomsten in grote lijnen:

Calorierestrictie bij modelorganismen

  • verlengt levensduur en verbetert de gezondheid
  • verhoogt de expressie van genen en proteïnen die de kwaliteitscontrole van proteïnen verbeteren
  • remt ontsteking in het lichaam