Is donkere chocolade gezond? 9 Redenen om deze lekkernij te omarmen!

cac3.jpg
Chocoladeliefhebbers, verheug je! Met de zin in je hoofd “alles met mate”, kun je de donkere chocola zonder schuldgevoel verorberen. Door de geur van chocola nemen de theta golven in het brein toe, wat ontspanning brengt. En de donkere lekkernij doet nog meer!

Donkere chocolade, om van te houden!

Wereldwijd houden we van chocola; gemengd met warme melk, gecombineerd met noten en caramel en als laagje over ijs. Het blijft een favoriete lekkernij. De voordelen van donkere chocola heeft de populariteit vergroot. Je ziet donkere chocolade elke keer weer voorbij komen in gezonde opsommingsrijtjes. En terecht, kleine hoeveelheden donkere chocolade hebben verrassende gezondheidsvoordelen te bieden.

chocola2.jpgCacao is de puurste vorm van chocolade die we kunnen eten, en komt van de Theobroma Cacao boon. Het bevat meer dan 300 bestanddelen, waaronder proteïnen, vetten, koolhydraten, vezels, ijzer, zink, koper, calcium en magnesium. 1

Cacao is ook rijk aan zwavel; dit is een beauty mineraal. Het zorgt voor een elastische huid, en gezonde nagels en haren. Het gaat zelfs grijze haren tegen! De gezondheidsvoordelen doen zich voor bij een product met een hoge dosis cacao, liefst 80%. Zorg altijd dat je een biologisch product hebt, want puur natuur is het enige dat je binnen wilt krijgen. Kies ook een product zonder toegevoegde suikers, vetten en oliën.

Redenen om zonder schuldgevoel van donkere chocola genieten

 

Donkere chocolade is een mood food

De chocolade bevat veel polyfenolen en fyto stoffen waarvan is aangetoond dat ze depressie, angst en symptomen van chronische vermoeidheid verbeteren. 2 Ook verbetert de lekkernij de kwaliteit van leven. Oudere mensen met milde cognitieve achteruitgang deden het significant beter op cognitie testen na nuttiging van cacao drank. 3 Dit bleek uit de testen die werden uitgevoerd, nadat ze dit 8 weken dagelijks hadden gedronken. Ook waren de bloeddruk en insuline resistentie verbeterd.

Goed voor het geheugen

Flavonolen, die bij de polyfenolfamilie horen, zijn de stoffen die voor positieve effecten op het brein zorgen. Ze hebben vooral op de hippocampus een gunstige werking. De hippocampus is betrokken bij leren en geheugen. De stoffen bevorderen de bloedtoevoer naar het brein, en stimuleren groei, functies en verbindingen tussen neuronen. Geef je kind ook dagelijks een kop chocolademelk gemaakt van donkere cacao! Het zal weinig protest opleveren. 4 5

Donkere chocolade maakt alerter en oplettender

Voel je je een beetje sloom? Snoep dan even twee blokjes chocolade; hoe donkerder hoe beter. Als chocola meer dan 60% cacao bevat, kan het een behoorlijk stimulerend effect op het brein hebben. Dit maakt alerter en meer oplettend. 6 De inname zorgt voor een toename van occipitale beta golven, vandaar de toegenomen alertheid.

Het werkt als een probiotica in je darmen

Wie zou dat denken, dat donkere chocolade als een probiotica in je darmen werkt. 7 Dit feitje –geen fabeltje- is waarschijnlijk vrij onbekend. We weten inmiddels hoe belangrijk een gezonde darmflora is, en hoeveel impact de darm microben hebben op het lichaam en brein. Ook de darmen profiteren van de lekkernij. De goede bacteriën houden van de vezels en maken bestanddelen kleiner, makkelijk te absorberen, en zetten anti-ontstekingseffecten vrij. Ontsteking in cardiovasculair weefsel neemt ook af.

Voor de cardiovasculaire gezondheid

En zo komen we bij het volgende voordeel: de versnapering die voor genotmomentjes zorgt doet je hart goed. De flavonoïden verlagen het slechte (LDL) cholesterol, en zorgen voor een afname van een te hoge systolische bloeddruk. De gezonde snack verbetert ook insulineweerstand en de endotheliale functie: beide hebben een positief effect op het hart. Zelfs bij mensen die ooit een hartaanval hadden gehad, verlaagt de nuttiging van chocolade het risico op sterfte door een hartaandoening met 66%! Er hoeft niet veel van het donkere goedje gegeten te worden om dit te bereiken: twee keer per week een beetje chocolade eten was voldoende.8 9

Sterk anti-aging effect

Donkere chocolade heeft een sterk positief effect op tekenen van huidveroudering die door de belangrijkste verouderende factor zijn ontstaan: namelijk door UV straling. Genen die verantwoordelijk zijn voor de huidveroudering, gaan zich anders gedragen door cacaopoeder. 10 

Donkere chocolade remt ontstekingen

Dankzij het stofje epicatechine, remt cacao ontstekingen. Epicatechine herstelt de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol. Hoe dit zit lees je in dit artikel van Maastricht UMC+

Efficiënt snoepen tegen stress

Het nuttigen van donkere chocola reduceert ook stress, en dit komt dan weer door de polyfenolen. Onderzoekers noemen het zelfs een “effectieve manier” om stress te verminderen. Deze effectiviteit werd teweeg gebracht door dagelijkse nuttiging voor de duur van 2 weken, bij studenten. 11

Chocolade vermindert symptomen van chronische vermoeidheid

De rijkheid aan polyfenolen in de chocolade verminderen symptomen van chronische vermoeidheid. Dit bleek uit testen met patiënten met CVS; het is waarschijnlijk de synergetische werking van bestanddelen die voor de verlichting van vermoeidheidssymptomen zorgt. De CVS-patiënten namen 3x per dag 15 gram chocolade met een hoge cacao inhoud, voor de duur van 8 weken. 12

Is donkere chocolade altijd gezond?

Hoewel donkere chocolade in belangrijke mate kan bijdragen aan een betere gezondheid, kan er makkelijk over heen gekeken worden dat aan sommige producten vetten en suikers zijn toegevoegd. De toegevoegde vetten zijn meestal niet van het beste soort, en samen met de suikers doen ze alle gezondheidsvoordelen te niet. Neem dus een goed, biologisch product zonder toevoegingen en met een hoge cacao-inhoud. Combineer je stukje chocolade eventueel met wat noten, zaden en gedroogd fruit voor een all round gezonde snack, die goed verzadigd.

Het voordeel van cacao is dat kleine doses een significante uitwerking hebben, en dat een kleine hoeveelheid volstaat. Zo vermindert theobromine in donkere chocolade bijvoorbeeld angst en depressie, maar hoge doses kunnen dan juist een tegenovergesteld effect hebben.

Foto’s: Jennifer Pallian, Nordwood Themes.