Last van stress of angst, prebiotica helpen!

prebiotica.png
Zoek je een manier om met stress of angst om te gaan? Eet dan prebioticavezels die de gunstige bacteriën in de darmen beschermen en de darmgezondheid herstellen. Ze verbeteren zelfs je slaappatroon, meldt onderzoek in journal Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Prebiotica verminderen angst en stress

Prebiotica horen samen met de probiotica tot de synbiotica, en zijn de vezels waar de gunstige bacteriën zich mee voeden. Ze zitten bijvoorbeeld in asperges, uien, havermout en peulvruchten.

Stress maakt het darm microbioom van streek, en zorgt er ook voor dat je de slaap minder goed kan vatten. En dit zijn nu juist twee onmisbare factoren voor een gezond leven. Gelukkig kunnen prebiotica hier uitkomst bieden, omdat ze de darmflora beschermen voor stress gerelateerde verstoringen.

“Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen van prebiotica gemeld, en ze komen in veel natuurlijke voeding voor,” meldt de studieauteur.

Voor de studie kregen ratten een paar weken voordat ze werden blootgesteld aan een stressvolle gebeurtenis prebiotica gevoerd. De ratten na de stressvolle gebeurtenis nauwelijks verstoringen in het darm microbioom, en herstel van het slaappatroon vond snel plaats.

Kan dit ook werken bij mensen?

Volgens de studieauteur – dr. Robert S. Thompson- wel. 1 Hij zegt dat de stressor waar de ratten aan blootgesteld werden gelijkstaat aan een acuut ingrijpende gebeurtenis zoals een auto-ongeval of het verlies van een dierbare. Thompson meldt het effect van prebiotica op stress bij mensen in een serie nieuwe studies onderzocht zal worden.

Prebiotische vezels kalmeren

Het gebruik van prebiotica om de gevolgen van stress te elimineren is niet vreemd. Stress eist een zware tol op diverse lichaamsfuncties (hart, brein, spijsverteringskanaal enzovoort). Prebiotica blijven de goede bacteriën voeden, waardoor de ongunstige veruit in de minderheid raken. Prebiotische vezels kunnen je kalmeren, en zelfs gedachten, emoties en angst veranderen.


Probiotica hebben dit effect ook, kijk bij probiotica of darmbacteriën voor de recente onderzoeken


Darmen: ons tweede brein

Hoewel probiotica meestal de aandacht krijgen, zijn prebiotica net zo belangrijk. Wetenschappers refereren aan onze darmen als “ons tweede brein”. Het brein heeft interactie met onze darmen en de vriendelijke darmbacteriën staan open voor dit contact en communiceren met ons brein. Dit indiceert dat een disbalans in de darmflora kan leiden tot psychologische verstoringen en vice versa. Het is een two-way street.

Darmstoornissen, PDS

Een disbiose, en met name door minder bifidobacteria, ligt ten grondslag aan darm stoornissen zoals het prikkelbare darmsyndroom. En PDS gaat dan weer niet zelden gepaard met depressie. Bij PDS wordt ook vaak een lage vitamine D spiegel gerapporteerd en een verminderde productie van korte keten vetzuren, zoals van butyraat. 2

Bifidobacteria en butyraat

En de onvoldoende aanwezigheid van bifidobacteria en butyraat zorgen dan weer voor mentale verstoringen zoals angst. Mensen met PDS zijn gevoeliger voor emotionele stress. Door de darm ecologie te herstellen, met onder andere prebiotische vezels, kan herstel van mentale rust plaatsvinden. 3

Prebiotica verlagen de cortisol spiegel

Bij angst, stress en depressie is de kijk op het leven vaak pessimistischer. Een interessante publicatie onthulde dat studiedeelnemers die prebiotica kregen, meer gericht waren op positieve prikkels in plaats van op de negatieve. 4

Kalmerende effecten gelijk aan die van medicijnen

De angst remmende effecten van prebiotica waren zelfs gelijk aan die van medicijnen die angst en depressie bestrijden! Een verlaging van de cortisolspiegels was verantwoordelijk voor deze effecten. Cortisol is betrokken bij de vecht-of-vlucht respons en zorgt dat er meer bloed naar de skeletspieren gaat (je moet immers vechten of vluchten, daar heb je de skeletspieren voor nodig) en minder naar de darmen en het brein. Ook zorgt het dat het hart meer bloed rondpompt. Als de cortisolspiegel daalt, is dit een teken van een afname van de stress.

Prebiotica faciliteren GABA

GABA (gamma aminoboterzuur) is een neurotransmitter die de zenuwen en spieren ontspant, waardoor wij in zijn geheel kunnen ontspannen. Prebiotica voeden de gunstige darmbacteriën die GABA faciliteren. De directe relatie tussen prebiotica en GABA is natuurlijk ook belangrijk bij angst en stress. 5

Modulatie van de brein-darm as door synbiotica is een bewezen en vrij nieuwe remedie voor angst, stress en depressie.