Mineralentekort? Deze stroop vult mineralen aan!

Stroop is een zoetmaker, en sommige stropen zijn geschikte suikervervangers. En dat niet alleen; enkele zijn een handig en makkelijk middel om een tekort aan mineralen aan te vullen. Ahornsiroop is er zo een, maar ook de blackstrap molasses bevat belangrijke mineralen en sporenelementen. Doe 1 á 2 eetlepels in een glas water, zo heb je een welkom mineralensupplement en verbeter je tegelijkertijd de antioxidantspiegel in het bloed.

Mineralentekort aanvullen

Mineralen en sporenelementen zijn net als vitaminen vitaal voor onze gezondheid. Pas in de loop van de 16e eeuw ontdekte men dat er van het afvalmateriaal van suikerriet of suikerbiet ook stroop te maken viel. De stroop is biedt een manier om de inname van mineralen op een natuurlijke manier te verbeteren. Er zijn twee stroopsoorten die overladen zijn met mineralen, omdat hun wortels goed ondergronds zitten. Een is ahornsiroop en de andere is blackstrap molasses (stroop van rietsuiker of suikerbiet).

Blackstrap molasses is dan wel niet zo zoet en smakelijk als ahornsiroop, maar bevat ook veel mineralen. Het is het beste om bij de biologische soort te blijven, ongezwaveld. Gewone suiker onttrekt juist nutriënten aan het lichaam, vooral mineralen.

Tonic vol mineralen

Sporenelementen

Chroom en selenium

Als je 1 á 2 eetlepels met een beetje (eventueel warm) water mengt dan heb je een goede tonic. Het bevat chroom, een sporenelement dat de cellulaire opname van insuline bevordert en insulineweerstand verbetert. Een ander belangrijk sporenelement is selenium; onmisbaar voor een goede functie van de schildklierhormonen. Maar ook bij infecties en ontsteking is selenium een welkom element.

Mangaan en zink

Een ander sporenelement is mangaan, en deze is aanwezig in de ongezwavelde blackstrap molasses. Mangaan werkt samen met een aantal enzymen die essentieel zijn om vrije radicalen te bestrijden. Vrij onbekend is het feit dat mangaan klachten van PMS verlicht. Net als magnesium ondersteunt mangaan de cellulaire opname van nutriënten en is het gunstig voor het zenuwstelsel. Zink is natuurlijk belangrijk voor het immuunsysteem, en zorgt ook voor een gezonde prostaat.

Mineralen

Blackstrap molasses bevat naast sporenelementen ook mineralen

Kalium

De stroop is een rijke bron van kalium. Zonder voldoende kalium kunnen we allerlei vervelende hartissues krijgen. Verlies aan kalium kan gebeuren door overmatig transpireren, veel plassen en diarree, als er niet voldoende voeding genuttigd wordt waar het inzit. Een lage kaliumspiegel noemt men hypokaliëmie.

Magnesium

Zoals vitamine D de “meester” van de vitaminen is, is magnesium dit van de mineralen. Vitamine D staat in verband met meer dan 300 genen, en magnesium is betrokken bij meer dan 300 cellulaire stofwisselingsprocessen. Sommige van deze processen zijn onmisbaar voor een goede hartgezondheid. Magnesium bevordert ook de opname van calcium; een mineraal die eveneens rijkelijk aanwezig is in deze stroop. Silicium zit ook in dit natuurproduct, welke ook belangrijk is voor de opname van calcium.

IJzer

De stroop is te gebruiken als aanvulling bij bloedarmoede, omdat het veel ijzer bevat. Als je het wilt gebruiken om een ijzertekort aan te vullen, laat dan eerst je bloed prikken om vast te stellen of er wel sprake is van zo’n tekort. Te veel ijzer hoopt zich op rond de organen, schaadt het DNA en kan voor problemen zorgen. Het is een mineraal dat je niet zomaar moet slikken/aanvullen. Ga er dus niet zonder meer van uit dat je ijzer nodig hebt als je moe bent, maar laat dit liever even nakijken voordat je iets inneemt.

100 Gram blackstrap molasses bevat

290 calorieën

% ADH

Vitamine B6 (34%), B5 (8%), B3 (5%), B1 (3%), mangaan (77%), magnesium (61%), kalium (42%), ijzer (26%), selenium (25%), koper (24%), fosfor (3%).    Bron

Antioxidant capaciteit van stropen en siropen

Zoals te verwachten hebben bewerkte suiker, maissiroop (fructosesiroop, maisstroop) de laagste antioxidant capaciteit. Dit geldt ook voor agavesiroop. Bij onbewerkte rietsuiker ligt de antioxidant activiteit iets hoger. Donkere en blackstrap molasses hebben de hoogste antioxidant activiteit. Het vervangen van bewerkte suiker voor zo’n stroop voor een toegenomen antioxidant-inname zorgen, die gelijk staat aan een portie bessen of noten. 1


Honingwater verhoogt de antioxidantspiegel

water met honing

Een poosje geleden meldde een studie dat het drinken van honingwater de antioxidantspiegel in het bloed verhoogt en nog andere zeer positieve voordelen heeft. Meer informatie


Nadeel van blackstrap molasses

Een eetlepel bevat ongeveer 5.88 gram sucrose, 2.56 gram fructose en 2.38 gram glucose. De glycemische index is ongeveer 55. Dat is niet echt laag en staat ongeveer gelijk aan de g.i. van een glas sinaasappelsap.

Foto: Sonja Langfort

Share