Mineralentekort? Deze stroop vult mineralen aan!

melasse stroop

Melasse stroop  bevat belangrijke mineralen en sporenelementen. Maak een tonic met de stroop en je vult je mineralen aan!

Stroop is een zoetmaker, en sommige stropen zijn geschikte suikervervangers. Dat niet alleen; enkele zijn een handig en makkelijk middel om een tekort aan mineralen aan te vullen. Ahornsiroop is er zo een, maar ook melasse stroop bevat belangrijke mineralen en sporenelementen. Doe 1 á 2 eetlepels in een glas water, zo heb je een welkom mineralensupplement en verbeter je tegelijkertijd de antioxidantspiegel in het bloed.

Melasse stroop, vol mineralen

melasse stroop
Melasse stroop is dé stroop onder de stropen, omdat het vol belangrijke mineralen en sporenelementen zit. Maak een tonic, en je vult ze aan

Mineralen en sporenelementen zijn net als vitaminen vitaal voor onze gezondheid. Pas in de loop van de 16e eeuw ontdekte men dat er van het afvalmateriaal van suikerriet of suikerbiet ook stroop te maken viel. Melasse stroop: een manier om de inname van mineralen op een natuurlijke manier te verbeteren. Er zijn twee stroopsoorten die overladen zijn met mineralen, omdat hun wortels goed ondergronds zitten. Een is ahornsiroop en de andere is blackstrap molasses (of te wel melasse stroop).

Melasse stroop is dan wel niet zo zoet en smakelijk als ahornsiroop, maar bevat ook veel mineralen. Het is het beste om bij de biologische soort te blijven, ongezwaveld. Gewone suiker onttrekt juist nutriënten aan het lichaam, vooral mineralen.

Maak een tonic vol mineralen/sporenelementen

Chroom en selenium

Als je 1 á 2 eetlepels melasse stroop mengt met een beetje (eventueel warm) water dan heb je een goede tonic. Het bevat chroom. Dit sporenelement bevordert de cellulaire opname van insuline.  Een ander belangrijk sporenelement is selenium. Deze is onmisbaar voor een goede functie van de schildklierhormonen. Maar ook bij infecties en ontsteking is selenium een welkom element.

Mangaan en zink

Een ander sporenelement is mangaan, en deze is aanwezig in de ongezwavelde blackstrap molasses. Mangaan werkt samen met een aantal enzymen die essentieel zijn om vrije radicalen te bestrijden. Vrij onbekend is het feit dat mangaan klachten van PMS verlicht. Net als magnesium ondersteunt mangaan de cellulaire opname van nutriënten en is het gunstig voor het zenuwstelsel. Zink is natuurlijk belangrijk voor het immuunsysteem, en zorgt ook voor een gezonde prostaat.

Kalium

Melasse stroop is een rijke bron van kalium. Zonder voldoende kalium kunnen we allerlei vervelende hartissues krijgen. Verlies aan kalium kan gebeuren door overmatig transpireren, veel plassen en diarree. Of als er niet voldoende voeding genuttigd wordt waar het inzit. Een lage kaliumspiegel noemt men hypokaliëmie.

Magnesium

Zoals vitamine D de “meester” van de vitaminen is, is magnesium dit van de mineralen. Vitamine D staat in verband met meer dan 300 genen, en magnesium is betrokken bij meer dan 300 cellulaire stofwisselingsprocessen. Sommige van deze processen zijn onmisbaar voor een goede hartgezondheid. Magnesium bevordert ook de opname van calcium; een mineraal die eveneens rijkelijk aanwezig is in melasse stroop. Silicium zit ook in dit natuurproduct, welke ook belangrijk is voor de opname van calcium.

IJzer

Melasse stroop is te gebruiken als aanvulling bij bloedarmoede, omdat het veel ijzer bevat. Als je het wilt gebruiken om een ijzertekort aan te vullen, laat dan eerst je bloed prikken om vast te stellen of er wel sprake is van zo’n tekort. Te veel ijzer hoopt zich op rond de organen, schaadt het DNA en kan voor problemen zorgen. Het is een mineraal dat je niet zomaar moet slikken/aanvullen. Ga er dus niet zonder meer van uit dat je ijzer nodig hebt als je moe bent. Maar laat dit liever even nakijken voordat je iets inneemt.

Melasse stroop per 100 gram

290 calorieën

% ADH

Vitamine B6 (34%), B5 (8%), B3 (5%), B1 (3%), mangaan (77%), magnesium (61%), kalium (42%), ijzer (26%), selenium (25%), koper (24%), fosfor (3%).    Bron

Antioxidant capaciteit van stropen en siropen

Zoals te verwachten hebben bewerkte suiker, maissiroop (fructosesiroop, maisstroop) de laagste antioxidant capaciteit. Dit geldt ook voor agavesiroop. Bij onbewerkte rietsuiker ligt de antioxidant activiteit iets hoger. Donkere en blackstrap molasses hebben de hoogste antioxidant activiteit. Het vervangen van bewerkte suiker voor melasse stroop verhoogt dus je antioxidant-inname. Dusdanig dat dit gelijk staat aan een portie bessen of noten. 1


Nadeel van melasse stroop

Een eetlepel bevat ongeveer 5.88 gram sucrose, 2.56 gram fructose en 2.38 gram glucose. De glycemische index is ongeveer 55. Dat is niet echt laag en staat ongeveer gelijk aan de g.i. van een glas sinaasappelsap.

Foto: Sonja Langfort