Hoe gezond eten je leven kan beïnvloeden

voeding8.jpg

Gastartikel door voedingsdeskundige Anita Mulderij–  Je weet vast dat gezond eten een positieve invloed kan hebben op je leven. Maar hoe ver gaan deze voordelen? Bewijs suggereert dat het regelmatig eten van gezonde, uitgebalanceerde maaltijden bijdraagt aan duurzaam behoud van een gezond gewicht, een beter humeur, meer energie, een betere nachtrust, positieve inspiratie voor anderen en over het algemeen een verhoogde kwaliteit van leven. Genoeg redenen om er vandaag nog mee te beginnen toch?

Hoe gezond eten je leven beïnvloedt

Gezond eten doe je met een dieet van veel groenten en fruit, natuurlijke vetten en eiwitten en langzame koolhydraten, zoals zoete aardappelen en havermout. Gezond eten betekent ook transvetten, zout en suiker vermijden.

Als je gezond eet, krijg je vanzelf een gezond gewicht. En een gezond gewicht zorgt weer voor een betere gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld minder risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hartziekten. Met een gezond gewicht heb je daarnaast meer eigenwaarde en zit je beter in je vel. Ook hangt het samen met een verminderde kans op depressie. Gezond eten kan dus niet alleen je gezondheid, maar je hele gemoedstoestand en de kwaliteit van je leven enorm verbeteren.

Goed humeur

Gezond eten zorgt daarnaast voor een goed humeur. Eet je iedere dag een gezond ontbijt van natuurlijke eiwitten en volkoren granen, krijg je voldoende foliumzuur en omega-3 vetzuren binnen en neem je minder suikers en alcohol, dan verbetert dit je stemming. Gezond eten verlicht zelfs een depressie.

Koolhydraten zorgen ervoor dat het aminozuur tryptofaan naar de hersenen kan gaan, waar het serotonine produceert. Serotonine zorgt ervoor dat je je beter voelt. Hierbij hebben langzame koolhydraten een blijvend effect op de stemming. Koolhydraten uit geraffineerde granen, zoals wit brood, leiden echter tot een snelle crash en een onrustige gevoel. Hou daar dus zeker rekening mee als je even wat minder lekker in je vel zit.

Meer energie

De laatste loodjes van de winter wegen het zwaarst. Niet voor niets hebben veel mensen griep en zijn ze moe. Voeding met een hoge voedingswaarde geeft je iedere dag nieuwe energie, waardoor je je de hele dag fit en gezond voelt en de winter gemakkelijk doorkomt. Let daarbij op dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Dit mineraal transporteert de zuurstof door je hele lichaam, wat bijdraagt aan voldoende energie. Groene bladgroenten, zoals spinazie, zijn goede bronnen van ijzer.

Vermijd daarentegen gefrituurd voedsel. Dit geeft je snel veel energie, maar daarna voel je je al gauw uitgeput. Heb je een energie-boost nodig? Kies dan liever voor gezonde snacks, zoals noten, rozijnen en fruit. Ook voldoende water drinken en zo min mogelijk cafeïne en suiker binnenkrijgen, helpt ook om meer energie te krijgen.


Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij auteur en gezondheidscoach Jasper Alblas , die al veel gepubliceerd heeft over snel, maar gezond afvallen. 


Foto: Kathie Smith