Experts in nieuw boek: “Antidepressiva veroorzaken hersenschade”

depressie.jpg
In een nieuw boek “The Sedated Society” onthullen experts dat antidepressiva voor de meeste mensen niet werken en zelfs permanente hersenschade kunnen veroorzaken. In dit controversiële boek doen 10 gerenommeerde experts een boekje open over gemanipuleerde testresultaten en het wegmoffelen van ongewenste testuitkomsten.

Veroorzaken antidepressiva hersenschade?

Volgens de auteurs van het boek zijn antidepressiva, die een chemische disbalans in het brein moet corrigeren, het verkeerde om te geven aan emotioneel kwetsbare mensen. Het bewijs voor antidepressiva zou niet helemaal deugen en er zou nog nooit aangetoond zijn dat de medicatie daadwerkelijk een chemische disbalans corrigeert.

Wie zijn de auteurs?

Aan “The Sedated Society” schrijven 10 experts mee, enkele hiervan zijn dr. Peter Breggin (psychiater), hoogleraar kinderpsychiatrie Sami Timimi, hoogleraar psychiatrie Peter Kinderman, hoogleraar Peter Gøtzsche, specialist in klinisch onderzoek en analyses.

De auteurs zijn van mening dat wijdverspreid lange termijn gebruik niet gerechtvaardigd is, omdat de medicatie niet levert wat de patiënten willen.

Gøtzsche:

“Mensen worden jaren op deze medicatie gehouden. De klinische claim is dat het is om een terugval te voorkomen, maar de bijwerkingen -door het stoppen- kunnen zo ernstig zijn dat mensen het medicijn liever blijven gebruiken.”

“Schade kan blijvend zijn, ook na stoppen”

Maar dit is niet de enige zorg die wordt opgeworpen in het nieuwe boek. Volgens de auteurs zijn SSRI’s en anti-psychotica niet veel beter dan een placebo voor de meeste mensen, maar verhogen ze wel de kans op zelfmoord bij kinderen en volwassenen. Ze verlagen ook het libido en kunnen een hoogst onprettige bewegingsstoornis veroorzaken (ardieve dyskinesie). De experts beweren ook dat de medicatie lange termijn schade aan het brein veroorzaakt, die blijvend kan zijn als de patiënt gestopt is met slikken.

De mogelijk gevaarlijke bijwerkingen bijvoorbeeld SSRI’s zouden nog enigszins geaccepteerd kunnen worden, als ze echt effectief zouden zijn en daadwerkelijk een depressie zouden verlichten. Het argument voor gebruik is dat de depressie komen door een laag serotonineniveau. Een SSRI vertraagt zodoende de snelheid waarmee het brein de neurotransmitter afbreekt. Maar er is geen onderzoek dat dit duidelijk bevestigt, aldus de auteurs.

Gøtzsche:

“Ik heb nog nooit overtuigend bewijs gezien dat toont dat een depressie breinschade veroorzaakt, maar ik heb genoeg bewijs gezien dat deze medicatie breinschade veroorzaakt.”

Afkickverschijnselen die jaren aanhouden

Als patiënten stoppen met de medicatie en ze zich uiterst belabberd voelen, krijgen ze nog weleens te horen dat dit komt omdat de ziekte terugkomt. Een volgens de auteurs meer plausibele uitleg, is dat psychiatrische medicijnen hoogst verslavend zijn, en dat de symptomen door het afkicken komen. Deze afkickverschijnselen kunnen zelfs jaren aanhouden.

Ongunstige testresultaten weggemoffeld

Professor Gøtzsche legt in het boek uit hoe fabrikanten tot het uiterste gaan om goede testresultaten te krijgen, zoals het wegmoffelen van minder goede resultaten of het rommelen met de statistieken. Een basis principe van randomised controlled trials (RCT) –de gouden standaard om een nieuw medicijn te testen- is dat geen enkele betrokkene, arts of patiënt, weet welke groep een placebo krijgt en welke groep het medicijn krijgt. Bij het testen van Prozac werd deze regel al binnen twee weken genegeerd, en werden patiënten uit groepen gewisseld om de resultaten te verbeteren. Wat nog erger is: om het zelfmoord risico te verlagen dat Prozac met zich mee brengt, kreeg 25% van de test patiënten Prozac samen met een kalmerend middel.

Co-auteur dr. Peter Breggin, een psychiater die boeken over Prozac heeft geschreven, meldt dat de FDA (Food and Drug Administration) negeerde dat het medicijn niet beter dan een placebo was, en zonder meer het nut van Prozac aannam.

Zelfmoord risico

Op deze dubieuze basis kwam Prozac in 1987 op de markt. Andere merken volgden, en Seroxat deed proeven om de goedkeuring te krijgen om kinderdepressie te behandelen. In 2002 onthulde tv programma Panorama (BBC) dat sommige van deze testen de zelfmoordkans bij kinderen verhoogde, en hoe de fabrikant deze beschamende resultaten in de prullenbak gooide en ze nooit publiceerde. Door Panorama kwam men voor de eerste keer te weten wat er achter de schermen plaats vindt. Toch werden er geen maatregelen genomen tegen het wegmoffelen van het risico op zelfmoord. Het programma van Panorama deed het vertrouwen van mensen in SSRI’s zakken en hierop startte in Amerika een nieuwe serie van testen, TADS ( (Treatment of Adolescents with Depression Study). Hierin werd Prozac vergeleken met cognitieve gedragstherapie en aan de hand hiervan werd geclaimd dat Prozac in combinatie met CGT effectief en veilig is voor kinderen.

Maar zoals bij zoveel SSRI testen, werden gunstige resultaten door middel van foefjes verkregen, zegt professor Sami Timimi, een andere auteur van het boek en kinderpsychiater. Timimi zegt dat alleen de positieve resultaten vermeldt werden in een samenvatting, maar dat je het hele artikel moest doorspitten om de waarheid te vinden. Ook het risico op zelfmoord was verborgen, zegt Timimi. Niet één kind dat een placebo of therapie kreeg liep risico, totdat Prozac opdook.

Timimi:

“De conclusie uit de eerste TADS studie was dat Prozac plus CGT de beste optie voor kinderen was. In de volledige tekst was erg goed verborgen dat Prozac niet beter was dan een placebo.”

Extreme rusteloosheid

Naast het verhoogde risico op zelfmoord, is er de kans op permanente veranderingen in het brein. Mensen kunnen de controle over hun spieren verliezen, vooral rond het hoofd, de nek, armen en benen. Afkicken kan hetzelfde veroorzaken; een conditie die bekend staat als acathisie. Dit is een extreme vorm van rusteloosheid, waarbij patiënten niet stil kunnen zitten en die vatbaar maakt voor zelfmoord en moord.

boek.jpgWat moet er dan gedaan worden om veilige en effectieve hulp te geven aan kinderen en volwassenen met een depressie?  Co-auteur en hoogleraar psychologie Peter Kinderman (University of Liverpool) denkt dat de oplossing ligt in de terugkeer naar een benadering die gericht is op de emotionele behoeften van mensen, in plaats van het gebruik van medicatie dat  gebaseerd is op een onbewezen theorie.

Het boek is in Nederland beschikbaar vanaf 20-02-2017 en te bestellen bij Bol.com.

 

 


Bron

Andere artikelen over dit onderwerp (Engels), en veranderingen in het brein
PsychologyToday: Chronische depressie door antidepressiva
LA Times: Verandering hersenstructuren
Cell: Minder connectiviteit in brein