Eén theelepel kurkuma heeft al grootse effecten op de gezondheid

Een theelepel kurkuma wendt kanker af, lieten onderzoekers vorig jaar weten. Andere wetenschappers lieten weten dat kurkuma het krachtigste medicijn ter wereld is. Wat is het dat deze specerij zo krachtig maakt, en wat heeft het bewezen te doen? En wat zeggen de laatste onderzoeken?

Eén theelepel kurkuma verbetert de gezondheid al

Stel dat er een pil zou zijn die verbetering kan brengen bij vrijwel alle kwalen. Welke prijs zou Big Pharma hier dan aanhangen? Zo’n pil, je hebt de ingrediënten waarschijnlijk al in je keuken staan. 1

Kruiden en specerijen geven meer

Stuk voor stuk bevatten kruiden en specerijen meer antioxidanten dan elke andere voedingsgroep. Dit betekent dat ze kunnen voorkomen dat er mutaties in je DNA getriggerd worden, die tot kanker en andere ziekten kunnen leiden. Wat meer pit in je leven kan dus belangrijke consequenties hebben. Zo blijven de eigenschappen van kurkuma steeds weer verbazen. Regelmatig lezen we over weer nieuwe studies, en op deze blog is hier al veel over gepubliceerd. Maar dit is geen reden om kurkuma-moe te worden!  Het kruid wordt gewoon erg veel onderzocht, en er valt steeds weer iets over te melden.

Herstelt, voorkomt en corrigeert allerlei aandoeningen

Sinds bijna 2 decennia zijn er veel klinische testen gedaan met curcumine, de kleurstof die kurkuma zijn goudgelen kleur geeft. Kurkuma is net als kardemom familie van gember. Die testen lieten zien dat deze geelwortel een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen of behandelen van allerlei (hersen) aandoeningen en meerdere vormen van kanker, waaronder darmkanker, alvleesklierkanker en multipel myeloom. 2 3 4 Curcumine heeft ook laten zien dat men sneller herstelt na een operatie 5 , en dat het beter reumatoïde artritis behandelt dan het gebruikte medicijn op dit gebied. 6 7 8 (Een mengsel van kurkuma en gember doet dit nog effectiever. ) Dit geldt ook voor osteoartritis en andere ontstekingsaandoeningen zoals lupus en het prikkelbare darmsyndroom.7


In het artikel: kurkuma net zo effectief als deze medicatie (15x bewezen) kon je lezen dat de specerij net zo veel effect heeft als de volgende bekende medicaties

 • Cholesterol verlagende medicijnen (statines)
 • Corticosteroïden
 • Antidepressiva
 • Bloedverdunners
 • Ontstekingsremmers
 • Kankerremmende medicatie
 • Diabetes medicatie

In genoemde publicatie lees je meer informatie over de studies en kun je kijken om welke medicijnen het gaat.


Darmen, brein

Wat betreft colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm, ondervond meer dan 50% van de studiedeelnemers binnen een maand verlichting van de klachten. 10 11  Een theelepel van de specerij brengt uitkomst bij van alles, van brandend maagzuur 12 tot voedselvergiftiging. 13 Het vernietigt de plaques die voorkomen bij Alzheimer’s en kan de progressie van kanker remmen. 14 15 Bij kurkuma is dit alles uitermate goed gestaafd en blijven de uitkomsten bevestigd worden.

Onze genen beïnvloeden de kans op ziekten, maar onze genen kunnen weer beïnvloed worden door leefstijlfactoren.

3.2 mg per dag

Professor Martin Widschwenter van University College London deed een 6-weken durend experiment met ongeveer 100 deelnemers in de leeftijd van 40-50 jaar. 16 17 De deelnemers werden in 3 groepen gedeeld: een groep kreeg een kurkuma capsule (3.2 mg, ongeveer een theelepel), de tweede groep kreeg een placebo en de derde groep werd gevraagd om dagelijks 1 theelepel kurkuma aan hun voeding toe te voegen. Voor en na het experiment werden bloedtesten gedaan. Ook werd er gekeken naar DNA-methylatie en in hoeverre de bloedcellen bestand waren tegen ontsteking.

Aanzienlijke effecten na 6 weken

De resultaten waren volgens Wildschwenter verrassend: al voor de 6 weken voorbij was de hoeveelheid immuuncellen afgenomen. Ook waren er veranderingen te zien in de genen die in verband staan met kanker, depressie en allergieën. De professor benadrukte destijds wel dat de veranderingen alleen te zien waren in het bloed, en dat ze niet golden voor de weefsels. Toch waren het fascinerende resultaten, die binnen een kort tijdsbestek behaald werden. De toevoeging van geelwortel aan de voeding, had de beste resultaten.

Waarom dit zo werkt is de vraag. Er wordt gesuggereerd dat de specerij invloed hebben op de enzymen die het methylatiegedrag reguleren.

Kurkuma combineren voor krachtig resultaat

De consumptie van kurkuma samen met de voeding had het krachtigste resultaat, waarschijnlijk omdat het beter te verteren is als het verwarmd is. Ook kan het zijn dat het beter benut wordt in het lichaam als het samen met andere nutriënten ingenomen wordt. Zo is het bekend dat wanneer je de specerij in capsulevorm neemt, je het beste een supplement neemt waar ook piperine uit zwarte peper zit, voor een betere opname.

Dus hoeveel eet je ervan?

Kurkuma is doeltreffend. Als je 1x per week 1/8 theelepeltje eet en je bloed vervolgens blootstelt aan een schadelijke stof, is het aantal beschadigde cellen met 50% gehalveerd, alleen omdat je een beetje kurkuma genuttigd had. Om deze reden hoef je geen grote hoeveelheden te eten, een theelepel per dag volstaat.

Klein puntje peper

Het is niet alleen verstandig om kurkuma te combineren met zwarte peper als je een supplement neemt, ook kurkuma in gerechten wilt implementeren zou dit gecombineerd moeten worden met zwarte peper. Ongeveer 5% van zwarte peper bestaat uit piperine, en piperine voorkomt dat je lever probeert om zo snel mogelijk van de kurkuma af te komen na nuttiging. Het laatste wat je wilt is dat de kurkuma naar binnen gaat om het lichaam vervolgens onverrichter zake te verlaten. Zelfs het kleinste puntje peper geeft het curcumine niveau in je bloed een enorme boost. 18

Wortel vs poeder

Je kunt de specerij in supermarkten of toko’s kopen, of een centimeter geelwortel in je voeding doen. Er is wat bewijs dat suggereert dat de wortel grotere ontstekingsremmende effecten heeft, terwijl gekookte kurkuma het DNA beter beschermt. Kurkuma combineert goed met bruine rijst, linzen en peulvruchten en bloemkool.

Of alleen curcumine?

Kan je niet beter een supplement nemen met alleen curcumine? Curcumine is niet hetzelfde als kurkuma, het is een van de ingrediënten. Sommige studies die kurkuma met curcumine vergeleken suggereren dat kurkuma in zijn geheel beter werkt. Dit gold vooral voor borstkanker, alvleesklierkanker, darmkanker en multipel myeloom.

Recente studies

Cholesterol

Kurkuma zorg voor een goede balans van het LDL/HDL cholesterol. Cholesterol is nodig, ook voor een goede breinfunctie. Eerdere beweringen over de link tussen cholesterol en hart- en vaatziekten lijken niet te kloppen. Recente onderzoeken laten weten dat dit verband vaag en wankel is. Maar dat wil niet zeggen dat we veel van het LDL cholesterol nodig hebben en ineens allemaal dingen kunnen gaan nuttigen die het LDL verhogen. De juiste LDL-HDL ratio voorkomt ontsteking, bloedklontering en verbetert de immuniteit. Kurkuma beschermt tegen een te hoog LDL cholesterol en verbetert de HDL functie op breed gebied. Pharmacological Research, 2017 feb 10 19

Melanoom

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker met een slechte prognose. Curcumine moduleert de migratie en invasie van de melanoom cel en bevordert apoptose (geprogrammeerde zelfdood van de kankercel). Biomedical and Pharmacology Journal, 2017 feb 3 20

Stress op de lever

Kurkuma wordt in de Oosterse geneeskunde sinds lange tijd gebruikt om de leverfunctie te verbeteren. Een recente studie op ratten meldt dat de specerij de lever beschermt van schade door acute oxidatieve stress. BMC Research Notes, 2017 feb 1 21

Bio beschikbaarheid van kurkuma vergroten

Dit doe je door het te combineren met

 • Zwarte peper
 • Een olie: kokosolie, olijfolie of lijnzaadolie
 • Quercetine: fruit (o.a. appel), groente (o.a. uien), groene of zwarte thee
 • Ook warmte bevordert de opname van kurkuma, zoals via een warm gerecht

Veiligheid

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die bloedverdunners nemen zouden niet meer dan een kwart theelepeltje moeten nemen. Dit geldt ook voor vrouwen die tijdens de menstruatie heftig bloeden en mensen met galblaasproblemen. Kurkuma zorgt namelijk dat de galblaas samentrekt en dat een gedeelte van de inhoud eruit geperst wordt. Dit voorkomt de vorming van galstenen, maar kan problemen geven als je galstenen of andere problemen aan de galblaas hebt. Het gebruik van kurkuma kan dan pijn veroorzaken.

*Het is van belang om te vermelden dat sommige studies melden dat kurkuma longkanker bevordert bij rokers en ex-rokers. 22 23

Share