Gezonde darmen zonder ontsteking: zorg voor voldoende tryptofaan en gebalanceerde darmflora

OEDGEZOND.INFO
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom ervaren drastische verschuivingen in hun darmflora, meldt Nature Microbiology. Ook is er minder van het aminozuur tryptofaan bij darmstoornissen.  Tryptofaan is juist belangrijk tegen darmontsteking en werkt via de darm-brein as. Welke darmbacteriën staan gezonde darmflora in de weg, hoe zit het met tryptofaan en wat kun jezelf doen om je darmen gezond te houden/krijgen?

Gezonde darmen zonder ontsteking

We hebben allemaal miljarden bacteriën in verschillende soorten die in onze darmen leven. Het is een bijzonder wereldje binnenin de buik. De bacteriële mix is per individu uniek, net zoals vingerafdrukken dit zijn. Verschillende bacteriesoorten zijn onmisbaar voor vertering en de aanmaak van vitaminen. Het wordt steeds duidelijker dat ons darm microbioom behoorlijk bepalend is voor onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Darmbacteriën manipuleren

Zo zegt professor epidemiologie Tim Spector –auteur van The Diet Myth – dat je de ontlasting meer zegt over een persoon dan zijn/haar DNA. Vandaag de dag is de diversiteit in ons darm microbioom met 30% afgenomen vergeleken met 50 jaar geleden. Dit kan bijdragen aan de obesitas epidemie en niet te vergeten, de verkeerde voedingskeuzes. Recente interessante studies laten namelijk ook zien dat de minuscule beestjes in onze buik bepalen wat zij op het menu willen hebben. Heb je de ongunstige beestjes, dan is het moeilijk om het verkeerde menu te weerstaan. In plaats dat ze ons manipuleren, kunnen wij dit beter omdraaien.

Dat vindt Spector ook:

“In de toekomst kunnen we de darmbacteriën manipuleren om ziekten te overwinnen, zoals het prikkelbare darmsyndroom en zelfs obesitas.”

Darm microbioom bij prikkelbare darm fluctueert

Dat het darm microbioom bij mensen met een prikkelbare darm anders is, is bekend. Nature Microbiology publiceerde een van de grootste studies waarbij het microbioom over een langere periode bekeken werd. Het grootste verschil in de darmflora is de manier waarop de samenstelling fluctueert; de onderzoekers noemen dit “vluchtige dysbiose.”

Auteur J. Jansson meldt NM:

“We weten dat er een aantal sleutelmicroben zijn die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Soms zijn de verschillen vrij wezenlijk. Onze resultaten tonen dat patiënten met PDS een minder stabiele samenstelling van het darm microbioom hebben dan gezonde mensen.”

PDS omvat een groep aandoeningen waarbij het immuunsysteem de bacteriën in de darm aanvalt, wat chronische ontsteking in het spijsverteringskanaal veroorzaakt. Symptomen zijn onder andere buikpijn, diarree, depressie en andere onaangename klachten. Het verloop kan grillig zijn: soms zijn er periodes met weinig klachten, en vervolgens speelt de ziekte weer op.

  • Mensen met PDS hebben betrekkelijk meer E.coli en Enterobacteriacea dan gezonde mensen.

Co-auteur C. Brislawn:

“Het gaat er niet alleen om te weten welke microben aanwezig zijn, maar om te begrijpen hoe de microbiële gemeenschap verandert wanneer de symptomen verbeteren of verslechteren.”

In de studie werden 137 patiënten met darmproblemen voor de duur van twee jaar bestudeerd. Onder de deelnemers waren er met colitis ulcerosa of Crohn’s, en gezonde deelnemers. Elke drie maanden werden ontlastingsmonsters van de patiënten genomen. Er werd gebruik gemaakt van DNA sequencing om de microben te identificeren.

Sommige bacteriekolonies verdwijnen helemaal

Bij de gezonde deelnemers was de microbiële kolonisatie consistenter dan bij de deelnemers met PDS. Sommige darmbacteriën leken bij de PDS-patiënten soms helemaal te verdwijnen; iets dat niet gebeurde bij de gezonde deelnemers. Bij sommige PDS-patiënten werd de helft van het darm microbioom binnen enkele maanden vervangen door een ander microbioom. De grootste wisselingen waren zichtbaar bij de ileocolitis vorm van Crohn’s.

Gebruik van steroïden: meer verschuivingen in darmflora

Belangrijk in deze studie is dat de onderzoekers melden, dat patiënten die steroïden namen meer schommelingen in het darm microbioom hadden. En wie een opleving van de symptomen ervaarde had ook drastische verschuivingen in het microbioom.

Tryptofaan remt darmontsteking

Ook World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics (WJGPT) meldt nieuws over het prikkelbare darmsyndroom: onder andere over de rol van tryptofaan en korte keten vetzuren hierbij.

Voedingsbestanddelen zijn een belangrijke factor bij PDS, doordat ze de compositie van het darm microbioom kunnen veranderen en de productie van korte keten vetzuren reguleren. Tryptofaan heeft rol als het gaat om het inperken van ontsteking.

Verstoringen van de compositie van het darm microbioom (dysbiose) staan in verband met onder andere de prikkelbare darm en het metabool syndroom. Het prikkelbare darm syndroom ontstaat door een complexe interactie tussen genetische factoren, de afweerfunctie van de slijmvliezen, intestinale dysbiose en omgevingsfactoren zoals voeding. Card9 is een gen die die bacteriële en fungale kolonies vormt, en vereist is om schimmels onder controle te houden bij colitis. Het gen is betrokken bij PDS, Crohn’s en Colitis Ulcerosa. De rol van schimmels en bacteriën is groot bij het triggeren van darmontstekingen, zeker bij een gebrekkige card9-functie.

De publicatie in WJGPT laat weten dat bij een gebrekkige card9 functie

  • Bacteriën afwezig zijn die tryptofaan metaboliseren in indoolderivaten, zoals Lactobacillus reuteri en Allobaculum sp. Indolen zijn de lignanen voor de aryl koolwaterstof receptor (AhR) die de lokale productie van interleukine-22 aansturen. Behandeling met een AhR agonist was voldoende om de IL-22 productie te herstellen en muizen te beschermen voor colitis. IL-22 is belangrijk voor de darmen, en herstelt onder meer de darmwand.
  • Muizen met een tryptofaanarm dieet ontvankelijk zijn voor ontsteking. Andersom geldt ook; muizen die tryptofaan toegediend kregen hadden minder ontsteking en minder ernstige symptomen.
  • Veranderingen van het darm microbioom leiden tot een betere bewerkstelliging van AhR lignanen, die beschermen tegen ontsteking.
  • Suppletie met drie commensale Lactobacillus strengen met hoge tryptofaan-metabole activiteit voldoende is om de IL-22 productie te herstellen en de ontvankelijkheid voor colitis om te keren bij muizen
  • PDS-patiënten een verminderde AhR activiteit hebben, en minder tryptofaan in de feces hebben.

Tryptofaan en de darm-brein as

  • Tryptofaan lijkt een belangrijk aminozuur voor PDS-patiënten te zijn, omdat er niet alleen minder tryptofaan in de ontlasting gevonden wordt. Er bevindt zich ook minder tryptofaan in het bloed.
  • Tryptofaan reguleert ontsteking mede via het centrale zenuwstelsel en werkt via de tweerichtingsroute tussen het darm microbioom en het brein (darm-brein as).
  • Muizen die tryptofaan arm aten, vertoonden verergerde ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Lactobacillus strengen kataboliseren tryptofaan en verbeteren AhR activiteit. Dit heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem via de productie van IL-22.

Maak het ongunstige bacteriën onaangenaam

Darmflora worden deels geërfd van de ouders, vooral van de moeder. Maar verder worden ze sterk beïnvloed door leefstijl, voeding en omgeving. Je kunt de samenstelling van de darmbacteriën ten goede of ten slechte veranderen, in de luttele tijd van een paar dagen. Vergeet niet, dat de micro beestjes vervolgens veel willen bepalen omdat ze hun positie graag willen behouden. Het gaat er dus om, om de habitat van de ongunstige bacteriën zo onaangenaam mogelijk te maken.


In een kleine notendop, uit The Diet Myth:


Wil je slanker worden en een betere stoelgang: bacteroides en prevotella zorgen hiervoor. Ze houden erg van vezels. Als je veel groenten en vezels eet, creëer je voor hun een ideale omgeving. Ook gefermenteerde voeding bevordert de groei van bacteroides en prevotella.


Sterk immuunsysteem en lang en gezond leven: noten, zaden, groenten, en het Mediterraan dieet bevorderen de groei van proteobacteria. Zelfs rode wijn bevat stoffen waar de gunstige bacteriën zich mee voeden. Teveel rode wijn zorgt er echter voor dat bacteriën schadelijke ontstekingsbevorderende stoffen produceren.


De consumptie van veel pasta en witte rijst, terwijl er tegelijkertijd weinig salade en groenten gegeten wordt, kan voor een ongezonde toename van pseudomonas zorgen; deze kan bij sommige mensen infecties aan de darmen en longen veroorzaken.


Junkfood en eventueel veel witte pasta en rijst (en de afwezigheid van voldoende groenten): Enterobacteria kunnen toenemen: deze staan in verband met ontsteking, hartaandoeningen, kanker en het prikkelbare darmsyndroom.


Veel koffie in plaats van ontbijt, chocolade, koekjes en kant-en-klaar maaltijden kunnen in verband staan met firmicutes. Mensen met weinig diversiteit in het darm microbioom zijn vaak geneigd om veel bewerkte voeding te eten. Junk food kan de darmflora binnen 10 dagen ten nadele veranderen.


In Europa staat enterobaceriaceae in verband met een slechte gezondheid en bij oude mensen met fragiliteit en een vroegere dood.


Een gebrek aan de ontstekingsremmende faecalibacterium prausnitzii vergroot de kans op ontstekingsaandoeningen aan de darmen en allergieën. Twee keer per week kortstondig vasten, en het tijdelijk eten van minder vlees kunnen herstel brengen. Een kleine hoeveelheid ongepasteuriseerde kaas bevat meer dan 10 miljard microben en moedigt de groei van de andere aan. F. prausnitzii komt vaker voor bij mensen die veel vezels eten.


Betrekkelijk veel actinabacteria maken gevoelig voor een bloedsuikerstijgingen na het eten van bewerkte koolhydraten, en ontvankelijker voor diabetes en gewichtstoename.


Akkermansia is een ontstekingsremmende bacteriesoort die de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en de kans op overgewicht en diabetes verkleint. Wie vaker vast heeft deze gezonde bacterie.


Vermoed je dat je darmflora en dus ook je gezondheid te lijden hebben onder de ‘junkfood’-bacterie, dan kun je het beste 2x per week intermittent vasten (neem dan bijvoorbeeld 500 calorieën en kies ze slim). Zo krijg je de darmflora weer gezond. Studies tonen dat hoe langer we de eerstkomende maaltijd (na de laatste) uitstellen, des te beter het is om meer diversiteit in het darm microbioom te creëren. We komen zo minder aan, en er worden meer gezonde stoffen geproduceerd. De timing van de laatste maaltijd is dan ook belangrijk: het is goed als deze een paar keer per week ’s middags gegeten wordt.


Korte periodes van vasten geven de darmbacteriën de tijd om te rusten en hun interactie met de darmwand te versterken, wat de stofwisseling bevordert.


Als je voor veel variatie, vezels en groenten zorgt, kun je het niet fout doen. Neem bij voorkeur de vezelrijke groenten, de zogeheten prebiotica: Jeruzalem artisjokken, artisjokken, uien, prei, knoflook, chichorei wortel.


Aardappels zijn goed, als je ook de schil eet en zoete aardappels zijn beter.


Andere voeding die de goede bacteriën een boost geven: noten, zaden, donkere chocolade, groene thee en koffie


Als je probiotica neemt, neem dan alleen de producten die 5 tot 10 miljard units bevatten.


Als je wilt weten hoe het met je darmflora gesteld is, en dus ook te weten wilt komen waar jouw gezondheidsproblemen vandaan komen en wat je er eventueel aan zou kunnen veranderen, kan een stoelgangonderzoek nuttig zijn.

Meer informatieve artikelen over de darmflora