Stoffen uit zwarte peper remmen effectief ontsteking -nieuwe studie

OEDGEZOND.INFO
In een recent artikel (‘wat zwarte peper allemaal doet in je lichaam’) kon je lezen waarom deze specerij terecht de koning van de kruiden is. Een nieuwe publicatie meldt hoe peper ontsteking in het lichaam remt, en laat ons weten hoe. En dit is interessant genoeg om weer even aandacht aan piper nigrum te besteden!

Zwarte peper, natuurlijke ontstekingsremmer

Zwarte peper: koning van de kruiden

Zwarte peper wordt de koning van de specerijen genoemd, maar moet deze titel toch echt delen als we eerlijk zijn. Ook veel andere kruiden blinken uit qua antibacteriële en ontstekingsremmende kwaliteiten. Neem bijvoorbeeld kurkuma.

Zowel zwarte peper als kurkuma geven veel heil met slechts 1 theelepel.


In ‘Wat Zwarte Peper allemaal doet in je lichaam’ lees je alle bijzondere effecten van deze specerij, die niet beperkt zijn tot ontsteking.


In de zojuist verschenen studie (Phytotherapy Research) wordt gemeld dat de alkaloïden uit Piper nigrum verantwoordelijk zijn voor de ontsteking remmende uitwerkingen. Het zijn er maar liefst tien, waaronder chabamide, pellitorine, retrofractamide A, pyrroperine, isopiperoleïne, piperamide Cg9:1, dehydropipernonaline plus de stof die we het beste kennen van de pittige specerij: piperine.

  • De 10 alkaloïden werden geïsoleerd uit de vruchten (peperkorrels) van de Piper nigrum.
  • Chabamide, pellitorine, retrofractamide A, isopeperoleïne en dehydropipernonaline lieten duidelijk een remmende activiteit zien op de door lipopolysaccharide opgewekte stikstofproductie in macrofagen.
  • Chabamide remde de door lipopolysaccharide opgewekte stikstofproductie in de macrofagen in het beenmerg.
  • Gelijktijdig met de indamming van stikstofoxide, vertoonden de macrofagen een onderdrukte expressie van de stikstofoxide synthase en cyclooxygenase-2.
  • Chabamide, pellitorine, dehydrobrachyamide wekten heme-oxygenase-1 (HO-1) expressie op, op transcriptioneel niveau.
  • Chabamide upreguleerde de expressie van bepaalde ontstekingsbevorderende genen in macrofagen cellen.

Sterk remmend effect op ontsteking

Dagelijks een snufje peper om ontsteking te remmen en aderen gezond te houden

Het is een technisch verhaal; het komt er op neer dat Piper nigrum stoffen bevat die een sterk remmend effect hebben op het proces dat verantwoordelijk is voor ontsteking. Macrofagen zijn cellen die de resten van nutteloze (dood of beschadigd) cellen opruimen. Deze resten worden verandert in intercellulair materiaal of worden ‘geconsumeerd’, dus opgeruimd. Stikstofoxide wordt geproduceerd door geïnduceerde nitrix oxide synthase (iNOS).

Een systeem wat in vele opzichten op het NOS-systeem lijkt, is het heme oxygenase (HO-1) systeem. HO-1 is het belangrijkste enzym bij de afbraak van heemgroepen van bepaalde eiwitten. Het heme-oxygenase systeem speelt een rol in de regulatie van proliferatie, migratie en apoptose van cellen na vaatwandbeschadiging.

Stikstofoxide speelt een belangrijke rol als signaleringsmolecuul bij de immuun respons. De molecuul wordt voor korte perioden geproduceerd: wanneer het nodig is. Hierna volgt enzym activatie. Het is nog maar sinds ongeveer 3 decennia dat het bewijs zich opstapelt dat de iNOS expressie een belangrijke rol bij verschillende menselijke ziekten speelt. Zo is het verantwoordelijk voor vasodilatie en hypotensie tijdens een shock en ontsteking. Wanneer er stoffen zijn die iNOS remmen, zijn dit nuttige kandidaten voor de behandeling van ontstekingsziekten.

Samengevat vertonen de alkaloïden uit Piper nigrum dus ontstekingsremmende effecten via activatie van de juiste route, en is de specerij een veelbelovende kandidaat om ontstekingsziekten te behandelen.

Ook eerdere studies noemen het ontsteking remmend effect van de pittige spijs middels dezelfde mechanismen.  1 2

Behalve zwarte peper zijn er nog andere planten die het hierboven beschreven effect in sterke mate hebben laten zien, dit zijn: Malus sieboldii (dit is gewoon de appel),  Vaccinium oldhamii en Corylus hallaisanensis. 3

Ook een natuurlijke pijnbestrijder

Zwarte peper en ontsteking, andere studies

Verlichting kan al snel plaatsvinden

Bij een rattenstudie bleek dat doses van 10 en 15 mg/kg na een half uur een ontstekingsremmende werking lieten zien, die ongeveer een uur aanhield. 4  Dit effect is ook geconstateerd bij ratten met artritis, waar het -behalve de ontsteking- ook de pijn remde. 5

De specerij werkt ook bij ontsteking aan de baarmoeder (endometritis, niet te verwarren met endometriose) 6 , remmen de ontstekingen die een rol spelen bij artherosclerose. 7

Het broertje van de zwarte peper, Piper longum (lange peper) heeft eveneens opvallende kwaliteiten als het om pijnstilling gaat. Een studie meldt dat P. longum net zo effectief kan zijn als doxiclycline en aspirine. Er werden meerdere malen per dag kleine doses genomen. De conclusie van de onderzoekers was dat P. longum stress responses onderdrukt, pijnstillend en ontstekingsremmend is. 8