2 Eetlepels blauwe bessensap per dag: boost brein aanzienlijk -studie

griep verkorten met antivirale voeding
Om je brein een merkbare boost te geven, hoef je dagelijks alleen maar 30 ml sap van blauwe bessen te drinken, meldt journal Applied Physiology, Nutrition & Metabolism. Dit is de hoeveelheid van 2 eetlepels, en die is voldoende voor een toegenomen toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen.

Blauwe bessensap boost voor brein

Door 30 ml blauwe bessensap neemt de bloedtoevoer naar het brein dusdanig toe, dat dit orgaan aanzienlijk meer zuurstof krijgt en de breinfuncties verbeteren. Een deel van de hersenen dat beter gaat functioneren is het deel dat verantwoordelijk is voor het behoud van functies tijdens het ouder worden. Om de voordelen te oogsten hoef je slechts 2 eetlepels blauwe bessensap per dag te consumeren.

Meer plant-gebaseerde voeding

bbessen3.jpgDe bevindingen –gedaan door de University of Exeter- tonen wederom dat we echt geen ladingen van een bepaalde gezonde voedingssoort hoeven te consumeren om er de voordelen van te plukken. Als we veel van de gezonde versnaperingen die er zijn consequent in normale mate verorberen -terwijl we de ongezonde zoveel mogelijk elimineren- komen we een heel eind.

Eerder onderzoek liet zien dat de kans op dementie behoorlijk afneemt door een hogere inname van fruit en groenten. Ook blijft de cognitieve functie beter behouden bij oudere volwassenen die meer plantaardige dan dierlijke voeding eten.

Wat betreft de blauwe bessensap, zijn het de flavonoïden die deze gunstige effecten teweeg brengen. Flavonoïden zitten vooral in plantaardige voeding. En blauwe bessen bevatten veel van deze antioxidanten met ontstekingsremmende werking.

Aanzienlijke toename breinactiviteit

De studie was kleinschalig: deelnemers waren 26 gezonde volwassenen in de leeftijd van 65-77 jaar. Dagelijks kreeg de helft van de deelnemers sap (van zo’n 230 gram bessen) te drinken, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Er waren geen deelnemers die dagelijks meer dan 5 porties fruit en/of groenten consumeerden en men moest zich gewoon aan hun gebruikelijke dieet houden. Voor aanvang van de studie en vervolgens na 3 maanden werden cognitieve testen afgenomen. Tevens werd de breinfunctie gemonitord middels een MRI scanner.

Bij degenen die het sap dronken was er een aanzienlijke toename van breinactiviteit zichtbaar.

Studieauteur dr. Joanna Bowtell:

“Onze cognitieve functie is geneigd achteruit te gaan naarmate we ouder worden. Eerder onderzoek liet zien dat de cognitie beter behouden blijft bij ouderen die plant-gebaseerde voeding eten.”

Zuurstofrijk bloed naar brein

bbessen1.jpgDe februari editie van Nutritional Neuroscience 1 meldt eveneens het voordeel van blauwe bessen op de cognitieve functie. Volgens de publicatie heeft dit te maken met de anthocyanidinen. Anthocyanidinen behoren net als flavonoïden tot de polyfenolen. In blauwe bessen en druivenpitextract is het gehalte van anthocyanidinen zeer hoog.

Aan deze studie deden oudere volwassenen mee met milde cognitieve achteruitgang –een risicofactor van dementie. Er werd gebruik gemaakt van fMRI tijdens de uitvoering van testen om het effect van de blauwe bessen te meten op het BOLD signaal bij de volwassenen. Middels een fMRI kan gemonitord worden welk hersengebied zuurstofrijk bloed krijgt. Zuurstofrijk bloed geeft een hoog fMRI signaal: een BOLD signaal (Blood Oxygenation Level Dependent). Het geeft tevens de verhouding weer tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed.

Motivatie en emoties

De inname van blauwe bessen voor de duur van 16 weken zorgde voor een toename van BOLD activatie: gyrus precentralis, de frontale gyrus en de inferieure parietaalkwab. Deze hersengedeelten staan onder andere in verband met motivatie, emoties en ruimtelijke processen.

De consumptie van blauwe bessen, al dan niet in sap, zorgt dus voor een verbeterde neurale respons. Tegelijkertijd zorgen de bessen ook nog voor een anti-obesitas effect, een verbeterde stofwisseling en gaan ze ontsteking tegen. 2 3 4

De besjes hebben dus een zeer positieve uitwerking, en dat terwijl ze niet eens op nummer 1 staan qua anthocyanidine-inhoud! Zo bevat bijvoorbeeld de aubergine meer van deze polyfenolen.

Anthocyanidinen zijn polyfenolen, andere polyfenolrijke voeding die hoog scoort:

Filterkoffie, lijnzaad, donkere chocolade, groene thee, biologische pure appelsap, hazelnoten, cacao poeder, biologische pure granaatappelsap.

Verder kunnen polyfenolen ook nog aangevuld worden met spinazie, zwarte olijven, rode uien, broccoli en pecannoten.


Top 11 anthocyanidinerijke voeding, per 100 gram 5

 1. Appelbes, 2147 mg
 2. Vlierbes, 1993 mg
 3. Purple corn, 1642 mg
 4. Frambozen, 845 mg
 5. Aubergine, 750 mg
 6. Blauwe bessen, 529 mg
 7. Bosbessen, 353 mg
 8. Rond de 200 mg: Sinaasappel, grapefruit, kersen
 9. Rond de 100 mg: Rode kool, radijsjes
 10. Tussen de 50-80 mg: Zwarte pruimen, granaatappel, cranberries, aardbeien
 11. Minder dan 50 mg: Rode wijn, uien.

Afbeeldingen: Pixabay