Hoe veelvoorkomende gistsoort symptomen van IBD verergert

darmen5.png

Bij onderzoeken naar de rol van de darmflora bij de menselijke gezondheid ligt de focus meestal op de darmbacteriën. Gist speelt eveneens een rol bij de darmgezondheid. Een veelvoorkomende gistsoort, o.a. in voeding, zorgt voor een toename van urinezuur en dit bevordert ontsteking en symptomen van chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Deze bevinding zal in de maart-editie van Science Translational Medicine gepubliceerd worden.

Gist en IBD

Onder chronische inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease-IBD) genoemd vallen de aandoeningen colitis ulcerosa, Crohn’s en de tussenvorm indeterminate colitis. Het was tot nu toe niet helemaal duidelijk welke rol gist speelt in relatie tot IBD.

Studieauteur J. Round, professor pathologie (University of Utah School of Medicine):

“Voor mij geeft dit het ontbrekende stukje in de puzzel wat betreft de rol van gist bij de chronische inflammatoire darmziekten.”

“Bakkersgist”

Het onderzoeksteam koos twee typen gist die voorkomen in het darm microbioom van gezonde mensen en IBD patiënten: Saccharomyces cerevisiae en Rhodotorula aurantiaca. S. cerevisiae heet ook wel bakkersgist, en is prominent aanwezig in onze omgeving en voeding. R. aurantiaca is eveneens aanwezig in onze omgeving, en in melk en fruitsap.

In deze studie gaven de wetenschappers elk type gist aan muizen met IBD-symptomen. De symptomen namen toe bij muizen die S. cerevisiae kregen, maar niet bij hen die R. aurantiaca toegediend kregen. De muizen die S. cerevisiae kregen ondergingen veel gewichtsverlies, diarree en bloed in de ontlasting, precies zoals een persoon met IBD dit ervaart.

Het is geen onbekend gegeven dat S. cerevisiae een rol speelt bij de aandoeningen die onder IBD vallen.


Saccharomyces cerevisiae is een gistsoort die gebruikt wordt bij de productie van wijn, brood en bier. Oorspronkelijk werd het geïsoleerd uit de schil van druiven en ander donkergekleurd fruit, zoals pruimen. Het is het organisme dat achter fermentatie zit. Antistoffen tegen S. Cerevisiae zijn gevonden bij 60-70% van de patiënten met Crohn’s en 10-15% van de patiënten met Colitis ulcerosa. Bij gezonde mensen is dit 8%.


De vraag van de onderzoekers was waarom.

Stikstofrijke bestanddelen, purines

Het bleek dat muizen die S. cerevisiae gevoed kregen een hogere concentratie van stikstofrijke bestanddelen hadden: purines.

Anders dan bij andere gisten, breekt S. cerevisiae geen purines af die zich ophopen in het spijsverteringskanaal en worden ze omgezet in urinezuur. Urinezuur verergert ontsteking, en dus ook de IBD symptomen.

De onderzoekers analyseerden ook de serum monsters van gezonde volwassen. Elk monster had een hoge hoeveelheid S. cerevisiae en urinezuur antistoffen. De bevindingen suggereren dat gist de ziekte verergert en dat verlichting binnen handbereik ligt.

Om dit idee te testen werden de muizen behandeld met allopurinol; dit wordt gebruikt om de productie van urinezuur te verhinderen bij jicht. Het medicijn verminderde darmontsteking bij de muizen aanzienlijk.

Urinezuur blokkeren

Volgens de onderzoekers is het mechanisme dat leidt tot de productie van urinezuur te blokkeren, wellicht met allopurinol en zou dit een nieuwe behandelingsoptie kunnen zijn. De volgende stap is het uitvoeren van klinische testen om te bepalen of de gist ook de IBD symptomen bij mensen verergert. Dit staat in de planning. Round wil de interactie tussen gist en bacteriën onderzoeken, omdat beide elkaars biologie waarschijnlijk beïnvloeden.

Urinezuurgehalte verlagen

Om de concentratie urinezuur te verlagen en de darmen meer hersteltijd te geven kun je de volgende strategieën toepassen:

Rood vlees, zeevruchten, orgaanvlees en sommige bonen bevatten allemaal veel purine. Deze zou je dus zoveel mogelijk moeten vermijden, net als bewerkte koolhydraten, asperges, erwten, champignons en bloemkool. 1

Voeding die veel purinezuur bevat: Orgaanvlees, rood vlees, bewerkt vlees (bacon en dergelijke), grote hoeveelheden vlees, ansjovis, sardines, haring, makreel, alcohol.

Voeding die iets minder purinezuur bevat: Vis en zeevruchten, havermout, tarwekiemen, tarwezemelen.

Voeding die weinig purinezuur bevat: Groene bladgroenten, tomaten, fruit, boter, botermelk, kaas, eieren, cacao, koolzuur, pindakaas, noten, yoghurt zonder poespas.

Vermijdt fructosesiroop

Onderzoekers hebben gemeld dat het drinken van 6 glazen frisdrank, vruchtensap en andere zoete drank met een hoge fructose-inhoud jicht verergert. 2

Verminder ontsteking

Om de concentratie urinezuur te verlagen adviseert de University of Maryland Medical Center zure kersen, blauwe bessen en aardbeien. 3 Bromelaïne, dat in ananas zit, is een verteringsenzym met een ontsteking werende uitwerking dat de proteïnen remt die verantwoordelijk voor ontsteking zijn. Selderij, een natuurlijk diureticum, alkaliseert het bloed en vermindert ontsteking. Neem dit in supplementvorm of vers. Bij verse: zorg dat je de biologische hebt, omdat er veel pesticide residues op deze groente zitten.

Lichaamsgewicht

Als er veel purines geconsumeerd worden, is extra lichaamsgewicht gerelateerd aan hoge concentraties urinezuur. Snel gewichtsverlies is ook een factor. Als je gewicht wilt kwijtraken, vermijdt dan een crash dieet. Ontwikkelen een programma om gewicht geleidelijk aan te verliezen, om een toename van urinezuur te voorkomen. 4

Water

Zorg dat je gehydrateerd blijft. Hoewel het lichaam zich aanpast aan een lage waterinname is een optimale hydratatie noodzakelijk om urinezuur te verwijderen. Water verdunt de urinezuur concentraties in het bloed en stimuleert de nieren om dit kwijt te raken. Verdeel 6 á 8 glazen water over de dag en avond. 5

Voorkom acidose

Een hoge zuurwaarde van het bloed, acidose, is geassocieerd met de concentratie urinezuur. Een pH waarde onder de 7 is zuur. Voeg appels, appelazijn, zure kersensap, baking soda en citroenen toe aan je dieet om je lichaam alkalisch te houden.  6 7

Een alkalische pH waarde heeft nog een voordeel: de omgeving van tumoren is zuur als gevolg van een toegenomen glucosestofwisseling en een slechte perfusie. Een zure pH waarde heeft in vitro en in vivo laten zien de invasie en metastase van de tumor cel te stimuleren. Volgens sommige studies zou bicarbonaat -baking soda- zelfs spontane uitzaaiingen voorkomen 8 en beschermt het de botten, omdat het een alkalische omgeving schept. 9 10 Als een persoon bicarbonaat te kort komt, dus te zuur is, zal het hele lichaamssysteem beter werken als er aandacht voor het tekort is.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Rectificatie: aanvankelijk werd in dit artikel PDS genoemd, het prikkelbare darmsyndroom. Dit moest echter IBD zijn; chronisch inflammatoire darmziekten.