Yoghurt keert depressieve symptomen om dankzij Lactobacilli (probiotica)

bloeddruk

Yoghurt is een welkome aanvulling op de voeding; het is gezond en goed voor de spijsvertering. Een nieuwe studie meldt nog een ander voordeel. Het fris smakende gerechtje kan ook depressie behandelen. En dit is te danken aan lactobacilli. Het is niet de eerste keer dat positieve effect van yoghurt op het mentale welzijn gemeld wordt.

Yoghurt keert depressieve symptomen om

Lactobacilli worden gevonden in yoghurt. De manier waarop de probiotica in yoghurt werken is door het kynurenineniveau te beïnvloeden. Kynurenine is een metaboliet die depressie aandrijft. Als de hoeveelheid Lactobacilli afneemt in de darmen, stijgt het kynurenineniveau en ontstaan er depressieve symptomen. Een verhoogd niveau aan kynurenine blokkeert de opname van tryptofaan in de hersenen en leidt tot een lager serotonineniveau.
Volgens de onderzoekers –verbonden aan de University of Virginia School of Medicine- zorgt dit inzicht ervoor dat we de mentale gezondheid op een natuurlijke manier kunnen behandelen, zonder toxische medicatie.

Senior auteur dr. Alban Gaultier:

“De grote verwachting van dit onderzoek is dat we niet bezig hoeven te zijn met complexe medicatie en bijwerkingen, als we gewoon kunnen spelen met het darm microbioom.”

“Het zou geweldig zijn om je gezondheid en stemming te veranderen, door gewoon de voeding te veranderen en de bacteriën die je consumeert.”

“De huidige behandelingen zijn niet erg goed, omdat ze veel bijwerkingen met zich meebrengen.”

Directe link darmgezondheid en depressie

Gaultier wilde zien of er een directe link tussen depressie en de darmgezondheid is, en het antwoord was positief. De studie werd uitgevoerd op muizen waarbij depressieve symptomen ontstonden door een tekort aan Lactobacilli. Eenmaal bijgevoerd met de bacteriesoort, herstelden ze prima.

Gaultier:

Eén streng Lactobacillus is in staat om de stemming te beïnvloeden.”

De verandering is consistent en de hoeveelheid Lactobacilli hangt direct samen met het gedrag van de muizen. Gaultier wil zo snel mogelijk de effecten op menselijke deelnemers bestuderen. De eerste groep waarmee dit gaat gebeuren zijn MS patiënten met depressie.

De kans dat yoghurt met lactobacilli dezelfde effecten heeft op mensen vrij redelijk: de mechanismen en biologische substanties waarvan de bacteriesoort gebruik maakt zijn bij mensen dezelfde als bij muizen.

De onderzoekers voegen toe dat depressieve patiënten nu niet alleen yoghurt als behandelmethode moeten nemen, en dat er niet zomaar gestopt kan worden met de medicatie.

Afbeelding: Ponce Photography

Eerdere onderzoeken m.b.t. tot Lactobacilli en het effect op de gemoedstoestand


L. Acidophilus en L. casei verlichtten samen met Bifidobacterium bifidum symptomen van depressie na 8 weken — L. helveticus R0052 had samen met Bifidobacterium longum R0175 een gunstig psychisch effect, na 30 dagen.– L. shirota en L. casei hadden anti-depressieve en anti-angst effecten, na 2 maanden. Beide bacteriesoorten voorkomen een stijging van cortisol.– L. plantarum verhoogde het dopamine en serotonineniveau, en zorgde voor een afname van cortisol. Ook verminderde deze bacterie angstig gedrag en depressie.– De combinatie L.helveticus R0052 en L. rhamnosus R0011 normaliseerde angstklachten en leer- en gedragsproblemen.


L. helveticus bleek beter te werken dan de serotonine-heropnameremmer (SSRI) citalopram bij ratten met depressie, angst en cognitieve disfunctie als gevolg van chronische stress. Ook werd de cortisolspiegel verlaagd en het serotonineniveau hersteld.


Yoghurt verbetert cognitie en geheugen

Meer over bovenstaande/en andere onderzoeken is hier te lezen

Bij het merendeel van bovenstaande studies werden diermodellen gebruikt