Waarom het belangrijk is om een lekkende darm tijdig aan te pakken

OEDGEZOND.INFO

Als er iets is wat we de laatste tijd te weten kwamen, dan is het wel hoe de darmen in directe relatie met de gezondheid staan. Ben je steeds depressief of vermoeid, dan kan dit aan een lekkende darm liggen. De doorlaatbaarheid van de darmwand staat nog met veel meer aandoeningen in verband. Op welke manier? Wat kun je er aan doen? En wat kan de manier waarop je je voeding bereidt aan deze conditie veranderen?

Lekkende darm oorzaak van veel gezondheidsklachten

De darmwand staat in directe verbinding met de algehele lichamelijke én mentale gezondheid  1 en vormt een belangrijke barrière. Normaal gesproken passeren slechts een paar stoffen, en bepaalt de darmwand wat er doorheen gaat en wat niet. Nieuwe onderzoeken tonen steeds weer dat als de verkeerde stoffen passeren, klachten gaan opspelen. Je voelt je vermoeid, down en kan zelfs een prikkelbare darm en voedselallergieën ontwikkelen. Ook diabetes I heeft connecties met de lekkende darm. 3 4 En dat is nog maar het topje van de ijsberg. 5


Autisme: De darmflora spelen ook bij autisme een belangrijke rol, alsmede de lekkende darm.  Cell publiceerde recentelijk een opzienbarend onderzoek waaruit bleek dat L. reuteri symptomen van autisme omkeerde. Informatie


Bij lekkende darm” vind je informatie over wat een lekkende darm tot stand kan brengen, en natuurlijke remedies. Remedies worden later in dit artikel ook behandeld, deze zijn een aanvulling op de eerdere artikelen over dit onderwerp.


Darmwand is een belangrijke barrière

De darmwand is geen passieve barrière. Het voelt actief wat er binnen de darmen gebeurt, reageert hierop en scheidt diverse stoffen af die andere lichaamsfuncties aansturen. Het belangrijkste doel van de darmwand –behalve voelen, antwoorden en uitscheiden- is om te bepalen welke nutriënten opgenomen worden en welke giffen, allergenen en microben buiten gehouden moeten worden. Hoewel de darmwand maar dun is, beschermt hij het immuunsysteem en lichaam van een giftige omgeving binnen de darmen door de goede moleculen te scheiden van de slechte.

Auto immuunziekten

Bij het lekkende darmsyndroom is er sprake van een abnormale toename van de doorlaatbaarheid van de dunne darm. Het is een conditie die voorkomt als deel van een diverse ziekten en syndromen, zoals het prikkelbare darm syndroom, chronische vermoeidheid, fibromyalgie en andere auto immuunziekten. Als de slijmvlieslaag van de dunne darm beschadigd is kunnen lichaamsvreemde bestanddelen ontsnappen naar de bloedbaan. Dit maakt het immuunsysteem hypergevoelig en kan auto immuunreacties veroorzaken. ( Hoewel fibromyalgie niet altijd geclassificeerd wordt als auto immuunziekte, kan aangenomen worden dat dit het wel is 8 )

Factoren die leiden tot lekkende darm

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot een lekkende darm; een onjuiste balans van micro organismen in de darmflora, deze additieven in de voeding, onjuiste voedingsbalans, voedselallergieën, verteringsproblemen, alcohol, het gebruik van medicijnen en NSAID’s.

Symptomen van de lekkende darm

Je hebt een prikkelbare darm

De doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies is vaak toegenomen bij mensen met PDS, vooral als er ook sprake is van diarree. Een lekkende darm is typerend bij deze aandoening. 9 10 PDS gaat regelmatig gepaard met eczeem, astma of hooikoorts. Als de balans tussen de ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën verstoord raakt, activeert dit het immuunsysteem en neemt de doorlaatbaarheid van de darmwand toe. Ook bij Crohn’s en coeliakie speelt het lekkende darmsyndroom meestal een rol. 11 12  Probiotica ondersteunen het herstel.

Je bent steeds moe.

De darmgezondheid en vermoeidheid hangen nauw samen. Bepaalde ontstekingsstoffen, cytokines, nemen toe 13 14  door een lekkende darm en staan in direct verband met vermoeidheid. Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom produceert het lichaam waarschijnlijk een grote hoeveelheid immuuncellen die zich richten op de toxinen die door de ongunstige darmbacteriën geproduceerd worden. De ernst van de symptomen van CVS staat dan weer in nauwe relatie met immuuncellen in het bloed. Met andere woorden: hoe meer ongunstige darmbacteriën door de darmwand heen glippen, des te groter de vermoeidheid zal zijn.

Je hebt voedingsallergieën en intoleranties.

Ook de link tussen deze twee is duidelijk, een tweebaansweg. Als onverteerde voedseldelen de darmwand passeren kunnen voedselallergieën ontwikkelen. Door de lekkende darm kun je allergisch voor voeding worden die je normaal gesproken prima zou verdragen. 15 16

Je hebt depressieve symptomen.

De combinatie van een lekkende darm en depressie komt ook vaak voor. Het is vandaag de dag bekend dat de lekkende darm het intestinale immuunsysteem activeert om cytokines te produceren die ontsteking door het hele lichaam bevorderen. Ontsteking is een belangrijke trigger voor depressieve symptomen, net als vermoeidheid, gevoel van onbehagen en pijn.

Je hebt een auto immuunziekte.

De lekkende darm maakt het mogelijk voor bacteriële antigenen om te ontsnappen naar de bloedbaan. De doorgang van bepaalde antigenen relateert aan auto immuunziekten zoals reumatoïde artritis, Spondylitis Ankylosans (ziekte van Becherew), myasthenia gravis, schildklieraandoeningen, multiple sclerosis, inflammatoire darmziekten en coeliakie.

Bewerking van voeding doet ertoe

Of het lekkende darm syndroom vroeger ook vaak voorkwam is onbekend, omdat de aandoening pas sinds een decennium aandacht krijgt. Wel zijn voedingsgewoonten veranderd en de toevoeging van additieven is enorm toegenomen. De manier waarop onze voeding tot stand komt is absoluut een factor bij het ontstaan van de lekkende darm. 17 Daarom is het wel relevant om in dit artikel ook even aandacht te besteden aan de voeding en de manier waarop deze bewerkt wordt.

Verouderingsstoffen in voeding bevorderen of beperken

Normale voeding bevat relatief weinig geglyceerde proteïnen of vetten. Non-enzymatische glycatie 18 vindt bijvoorbeeld plaats bij verhitting. De combinatie van hoge temperaturen, smaakstoffen en een toegenomen gebruik van suikers bij productie zorgt voor meer AGE’s en ALE’s (resp. advanced glycation end products en glycated lipids). Beide zijn verantwoordelijk voor meerdere aspecten van veroudering. AGE’s zijn de eindproducten van een keten van reacties waarbij suikers spontaan reageren op aminopeptiden, lipiden en nucleïnezuren. Dit creëert glycotoxinen. Amadori producten worden later in het reactieproces gevormd. De meest bekende AGE’s zijn carboxymethyllysine en pentosidine. Ook amino-bevattende lipiden zijn onderworpen aan glycatie en zijn een belangrijk component in vetrijke voeding. Meerdere chemische reacties tijdens dit proces genereren vrije radicalen. 19  Eenmaal gevormd, wekken AGE’s ontsteking op 20 21  die de conditie van de lekkende darm kan verergeren. De vorming van AGE’s wordt ook sterk bevorderd door het koken op gemiddelde tot hoge temperaturen. Normaal gesproken passeren AGE’s nauwelijks de darmwand 22 23  en worden ze geëlimineerd. Deze eliminatiefunctie kan echter veranderd zijn als er meer doorlaatbaarheid van de darmwand is. 24

Glycatie in voeding

Verschillende kookmethoden maken dat substanties zich anders gedragen -zo bevordert het roosteren van pinda’s bijvoorbeeld een pinda-allergie-,  25  is carboxymethyllysine aanzienlijk hoger in zuigelingenformules dan in borstmelk 26  27  en bevatten vetrijke maaltijden  de meeste AGE’s (meer dan vlees en koolhydraatrijke maaltijden). Dit heeft ook met de bereidingsmanier te maken, omdat frituren en bakken (op hoge temperaturen) meer geglyceerde bestanddelen creëert dan roosteren en koken. 28 

Beter langzaam koken op gemiddelde temperatuur

De veiligste manier lijkt dus langzaam koken op een redelijke temperatuur. Postprandiale leptine concentraties die lager zijn bij diabetici, nemen toe als er op laag vuur gekookt wordt. 29  30 Wat betreft koffie, nemen alpha-dicarbonyls toe als bonen licht tot gemiddeld geroosterd worden, terwijl donker geroosterde koffie minder hiervan bevatten. Alpha-dicarbonyls zijn het meest geneigd om glycatie te vormen en zijn aanwezig in groene koffie. 31

Zoete drank, frisdrank, vruchtensappen

Voor zoete drankjes met hun negatieve gezondheidseffecten is de laatste tijd ook veel aandacht. Onderzoekers begonnen te vermoeden dat er een link was tussen de hoge inname van suikers en het metabool syndroom, bij de jongere mensen. De concentraties fructosesiroop in sappen en dranken is aanzienlijk hoger dan in fruit. 32 Het aantal kinderen met een vette lever en het metabool syndroom neemt toe net als het aantal gevallen van darmkanker op jongere leeftijd, terwijl het aantal bij ouderen juist afneemt. In sappen en dranken zit ook methylglyoxal, een sterk glycerende stof. 33 34

Thee, koffie, light frisdrank en soja saus hebben een hoge AGE inhoud. Bij diabetici is de nierfunctie vaak aangetast, wat suggereert dat AGE’s hiertoe bijdragen. 35

Allergieën

Een lekkende darmwand leidt tot meer allergieën 36 37 In antwoord op sommige voedingssoorten kunnen bepaalde eiwitten overactief raken. Als AGE’s uit caseïne een complex vormen met serum albumine, wordt de AGE receptor (RAGE) gestimuleerd en ontsteking opgewekt. 38 39 Expressie van RAGE vindt plaats in het intestinale epitheel en zorgt voor een toename van TNF-a, zoals bij het prikkelbare darmsyndroom ook het geval is. TNF-a is een eiwit dat overactief is bij een auto immuunziekte.40   41

De bewerking van voeding wekt hoge AGE concentraties en oxidatieve stress op. Vetrijke voeding zorgt voor een toename van viscerale AGES’s en bevordert DNA fragmentatie in de lever. 42  Chronische leverziekten staan dan weer in verband met een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand. 43

Lekkende darm aanpakken

Glutamine

Het beste bekende bestanddeel om de darmwand te herstellen. Het is bekend dat een tekort voor een toegenomen doorlaatbaarheid zorgt. 44 45

Kurkuma

Deze specerij beschikt over uitmuntende kwaliteiten als het om ontsteking en oxidatieve stress gaat. 46 47 De geelwortel is effectief gebleken bij colitis en darmontsteking. 48 49

Probiotica

Prebiotische koolhydraten hebben aangetoond de darmwand minder doorlaatbaar te maken. 50  Hiernaast verminderen ze ook ontsteking. 51

Een lekkende darm staat dus in verband met veel ziekten, waaronder de gastrointestinale en metabole. Ook allergieën zijn erbij betrokken. De associaties met de bewerking en bereiding van voeding wordt lang niet altijd erkend.

Er zijn labtesten (voorbeeld) waardoor vastgesteld kan worden of je inderdaad een lekkende darm hebt. De darmwand is gelukkig vrij snel te herstellen, en tegenwoordig zijn er meer wetenschappelijke onderzoeken dan ooit die de effectiviteit van een aantal therapieën bevestigen.