Trage schildklier & gewichtsverlies stimuleer je succesvol met zwarte komijn

Waarschijnlijk heb je al gehoord van de kracht van zwarte komijn. Dit plantenkruid dat al eeuwen gebruikt wordt vanwege de vele medicinale eigenschappen kan ook ingezet worden bij een trage schildklier. Slechts 2 gram per dag vermindert dan ook nog het lichaamsgewicht en het percentage lichaamsvet!

Zwarte komijn voor trage schildklier

Er zijn bijna 1000 wetenschappelijke publicaties over de voordelen van zwarte zaad en zwarte zaadolie (black seed oil, nigella sativa olie, zwartzaadolie, zwarte komijn olie). De genezende kracht van dit zaad en/of olie is opmerkelijk, en dat zonder praktisch enige bijwerking!

Van zwartzaadolie wordt weleens gezegd dat het een remedie voor alles is, behalve voor de dood. De olie kan ook de juiste behandeling zijn voor een auto immuun schildklierconditie (Hashimoto’s) die een onderactieve schildklier veroorzaakt.

Toen studiedeelnemers in de leeftijd van 22-50 jaar, met Hashimoto’s, 2 gram zwarte komijn in poedervorm (capsule) namen bleek na 8 weken dat :

  • Behandeling met N. sativa het lichaamsgewicht en BMI aanzienlijk verlaagde.
  • Serum concentraties van het schildklier stimulerend hormoon (TSH), T3 en anti-TPO vrijwel genormaliseerd waren. De heupomvang en schildklierhormonen waren belangrijke predictors van de veranderingen.

Conclusie van de onderzoekers: “Onze data tonen een gunstig effect van Nigella sativa in poedervorm op de schildklierstatus en antropometrische variabelen bij patiënten met Hashimoto’s. Deze medicinale plant kan de ernst van de ziekte verkleinen en een nuttige behandeling hiervoor zijn.”


Wat zit er in zwarte komijn?

Er zijn veel actieve componenten in de olie geïdentificeerd. De belangijkste zijn thymoquinone (30%-48%), thymohydroquinone, dithymoquinone, p-cymeen (7%-15%), carvacrol (6%-12%), 4-terpineol (2%-7%), t-anethol (1%-4%), sesquiterpene longifoleen (1%-8%) α-pineen and thymol etc. Verder bevat het zaad saponinen en triterpenen, dit zijn potentiële stoffen tegen kanker. I  II De zaden bevatten onverzadigde vetzuren, met name linolzuur en oliezuur (resp 50-60% en 20%). III IV Voor meer informatie over de bestanddelen van zwarte komijnzaad: zie hier.


Helende werking Nigella sativa

De helende werking van N. sativa is heel divers en vermindert aantoonbaar symptomen van

Reumatoïde artritis

Bij deze auto immuunziekte zorgde de olie van zwarte komijn voor een afname van de proïnflammatoire cytokine-respons en oxidatieve stress.  Deelnemers kregen dagelijks 2 capsules zwartezaadolie (500 mg) voor de duur van 8 weken. 2

Neurotoxiciteit

Zwarte komijnzaad laat positieve effecten zien bij verschillende stoornissen van het centrale zenuwstelsel, waaronder achteruitgang van het geheugen, epilepsie en neurotoxiciteit. Ook verbetert zwarte komijnzaad de GABAergische en antioxidant activiteit. 3

Zwarte komijnolie beschermt het spijsverteringssysteem. 4

Maar het plantenkruid doet meer!

De werking van zwarte komijn


Antibacterieel

Het zijn met name de ingrediënten melanine en TQ die antibacteriële activiteit laten zien. Hiernaast beschikt thymol (ook aanwezig in tijmolie) over dito activiteit. 5


Antischimmel

Onder andere tegen candida albicans, dankzij de methanol en chloroform extracten. Het plantenmedicijn kan ook ingezet worden tegen schimmelaandoeningen van de huid. 6 7  8


Tegen Schistosomiasis (bilharzia)

Bilharzia is een infectie die door kleine wormpjes in zoet water veroorzaakt wordt. Deze wormpjes (cercariae) boren zich in de huid als je zwemt of pootjebaadt. 9 10


Antioxidant activiteit

Orale inname zorgt voor een opmerkelijke afname van ontstekingsmediators 11. Ook laat een werking zien tegen kanker bevorderende processen. 12 13 Poeder van zwarte komijn verminderde de oxidatieve stress die bij ratten ontstaan was door geoxideerde maïsolie 14 Andere symptomen van oxidatieve stress nemen eveneens af door dit plantenkruid 15 16


Tegen symptomen van diabetes

De glucosestofwisseling, bloedglucose en insulinegevoeligheid gaan er allemaal op vooruit door nigella sativa. Bij diabetische ratten zorgde het zaad voor een verbetering van de koolhydraatstofwisseling. 17 18 19


Tegen kanker

In vitro studies laten zien dat de stof TQ uit zwarte komijnzaad een gunstig effect heeft op de conditionering van T cellen, tegen kanker en infectieuze ziekten. 20 Zaadextract is cytotoxisch voor onder andere borstkankercellen en gaat angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten) tegen, in vivo en in vitro. 21 Ook werkt TQ tegen uitzaaiingen. 22 Ratten lieten aanzienlijk minder kwaadaardige tumors zien en bestaande tumors waren afgenomen door inname van N. sativa. Dit gold voor darmen, longen, slokdarm en maag. 23 24 25 26 27


Tegen ontsteking en pijn

Extract van zwarte komijn laat een ontstekingsremmende en pijnstillende werking zien. Ook liet het zaad een duidelijke afname van de stikstofoxideproductie zien. 28 Extract uit het blad van de plant is hierin een stuk sterker dan het zaadextract. 29


Reguleert het immuunsysteem

Extracten van zwarte komijnzaad zijn effectieve agenten bij de regulatie van diverse immuunreacties die betrokken zijn bij verschillende condities en ook bij kanker. 30 31 32


Beschermt de cardiovasculaire gezondheid

TQ uit het plantenkruid verlaagt de systolische bloeddruk en verhindert de vorming van bloedklonters. 33


Beschermt de lever

Nigella sativa verlicht de effecten van leverschade en de oxidatieve stress. Ook beschermt het tegen schade van dit orgaan. 34  35 36


Beschermt de nieren

De combinatie van vitamine C en zwartzaadolie beschermt de nieren en verlaagt de concentraties van creatinine, ureum en stikstof. 37 38


Beschermt de luchtwegen

TQ werkt gaat verkramping op de luchtpijp tegen, en geeft ademhalingswegen weer lucht. N. sativa kan dan ook nuttig zijn bij diverse aandoeningen van de luchtwegen 39. De plant beschermt ook de luchtwegen en longen tegen irriterende stoffen 40 41


Veiligheid

Zwarte komijnzaad is redelijk veilig. Grote hoeveelheden tijdens zwangerschap en borstvoeding is mogelijk onveilig. N. sativa kan mogelijk voor minder samentrekkingen van de baarmoeder zorgen. Het kruid maakt bloedingen erger. Ook verlaagt het de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen, dus als je diabetes hebt moet je dit goed in de gaten houden. De bloeddruk kan eveneens verlagen door N. sativa. In sommige gevallen zorgt zwarte komijn voor slaperigheid.

Foto’s: Pixabay

Share