Waarom is broccoli zo gezond en remt het kanker?

Broccoli staat bekend als zeer gezonde groente, maar waarom is het zo goed voor je? Journal of Nutritional Biochemistry meldt hoe de stof sulforafaan –bekend vanwege de anti-kankerwerking- via DNA-moleculen veel invloed heeft bij het al dan niet ontstaan van kankercellen. Hoe haal je het beste uit je broccoli?

Broccoli remt kanker

Onderzoekers van de Oregon State University (publicatie j.nutbio)  hebben een van de redenen blootgelegd waarom broccoli zo gezond is. Sulforafaan, een antioxidatieve stof in deze crucifere groenten, heeft invloed op lange niet-coderende RNA’s (IncRNA: long non-coding RNAs). Deze bevinding is een stap voorwaarts om de onderliggende genetica van kanker beter te begrijpen.


De Belgische moleculair bioloog Pieter Mestdagh van de Universiteit Gent onderzoekt ook de rol van IncRNA’s in kankercellen en eindigde hiermee bij de laatste 5 kandidaten om de titel van New Scientist Wetenschapstalent 2016 te bemachtigen. Hij vertelde destijds aan New Scientist:

“Een deel van DNA is coderend: het produceert moleculen die eiwitten vormen (mRNA) Dit is 2% van het totaal DNA. De rest (98%) werd tot voor kort gezien als rommel-DNA: DNA dat niet voor eiwit codeert. Toch blijkt er in die 98% veel informatie verborgen te liggen. Het rommel DNA produceert niet lange niet-coderende RNA-moleculen (IncRNA’s). Dit zijn producten van het rommel-DNA die betrokken zijn bij het functioneren van allerlei kankercellen.”


Prominente rol bij ontstaan van ziektes

Aan IncRNA’s werd lange tijd niet veel waarde of functie toegekend, terwijl ze een cruciale rol spelen bij het ontstaan van kwaadaardige cellen en uitzaaiingen. Nu blijft bewijs zich opstapelen dat IncRNA’s een prominente rol spelen in de celbiologie en -ontwikkeling, en reguleert welke genen aangezet (genexpressie) worden om hun genetische functie uit te voeren. Wetenschappers denken nu ook dat als de IncRNA’s ontregeld zijn, ze bijdragen tot een verscheidenheid van ziektes -waaronder kanker. Ze zijn van speciaal belang, omdat hoogst cel- en weefselspecifiek zijn.

Belang van sulforafaan

Anders dan veel chemodrugs die behalve de kwaadaardige cellen ook de gezonde cellen aantasten en ongewenste bijwerkingen veroorzaken, kan de controle over IncRNA’s een nieuwe weg betekenen om de ontwikkeling en progressie van kwaadaardige cellen te voorkomen en/of te remmen. Volgens de wetenschappers kan dit het keerpunt zijn in het inzicht hoe kanker getriggerd wordt en zich uitspreidt. Voor de antioxidant stof sulforafaan is hierin een waardevolle rol weggelegd.

Auteur van de studie in j.nutbio:

“Het is evident dat sulforafaan, waarvan broccoli een rijke bron is, de IncRNA’s beïnvloeden. Dit kan de deur openen naar een hele reeks nieuwe voedingsstrategieën, voeding of medicatie die een rol spelen in het onderdrukken en behandelen van kanker.”

Het onderzoek liet ook zien dat er bij prostaatkanker upregulatie is van een specifiek IncRNA, en dat deze maar liefst viervoudig verlaagd wordt door de antioxidant stof.

“Sulforafaan normaliseert de IncRNA-niveaus. Dit kan meer betekenen dan alleen de preventie van kanker. Het kan tot de ontwikkeling leiden van een methode die de progressie van de ziekte enorm afremt.”

Van dezelfde IncRNA die bij prostaatkanker geüpreguleerd is, is ook overexpressie bij andere vormen van kanker, waaronder borst-, maag-, longkanker en leukemie.

Broccolisprouts

Broccolisprouts zijn superieur aan broccoli wat betreft de sulforafaaninhoud, en bevatten van alle groenten de hoogste concentratie.. Meer dan 700 wetenschappelijke publicaties gaan over deze jonge kiemscheutjes en de sterk anti oxiderende effecten in de menselijke cellen. Ze bevatten 10 tot 100 keer meer enzymen dan fruit en andere groenten, als ze binnen 7 dagen na ontkieming gegeten worden. De sprouts zijn tevens een rijke bron van glucorafanine.

Hoe haal je het beste uit je broccoli

Sulforafaan beschermt dus tegen kanker en uitzaaiingen, en ondersteunt eveneens het detoxificatieproces in het hele lichaam, een goede darmgezondheid, gezondheid van de pezen en gewrichten, en de gezondheid van blaas en prostaat.

Broccoli kan 80% van de glucorafanine verliezen binnen 10 dagen na oogst. Verlies van de gezonde stoffen geldt wanneer de broccoli in gesneden wordt.

Om van de gezonde voordelen van broccoli te profiteren kun je deze groente het beste:

  • Zeer vers en jong kopen
  • Stomen, maar niet langer dan 5 minuten (langer stomen vernietigd myrosinase, de precursor van sulforafaan) Al na een minuut koken of verhitting in de magnetron is de meeste myrosinase verloren gegaan. Dit verlies zou ook voor diepvries broccoli gelden.
  • Als we slim koken, halen we het meeste uit de antioxidanten. Sulforafaan werkt synergetisch met mosterdzaad en kurkuma. Met andere woorden, ze versterken de werking van sulforafaan. 1

Het is prettig dat we ook nog andere sulforafaanrijke groenten tot ons beschikking hebben, anders zou het erg saai worden.


Sulforafaan is ook een van de redenen waarom kool en koolsap zo gezond zijn, de lever reinigen, de darmen gezond maken en de huid doen stralen.


 

Gebruik eens vaker broccolisprouts: gooi ze lekker door de salade, meng ze met alfalfa en doe ze op je sandwich. Of dip de broccoliroosjes lekker in vers gemaakte hummus.

 

 

Artikelbronnen: Journal of Nutritional Biochemistry, New Scientist –Overige geraadpleegde bronnen en referenties:  3 4 5 6 7 8 9 8 10 Foto’s: Pixabay

 

Share