Waarom is broccoli zo gezond en remt het kanker?

een van de zuivelvrije bronnen van calcium: broccoli

Broccoli is gezond. Maar hoe gezond? Journal of Nutritional Biochemistry meldt hoe de stof sulforafaan het ontstaan van kankercellen voorkomt. Hoe haal je het beste uit je broccoli?

Broccoli beschermt DNA

Onderzoekers van de Oregon State University onthullen waarom broccoli zo gezond is. Antioxidant sulforafaan beïnvloedt ons DNA op een zeer gunstige manier.


De Belgische moleculair bioloog Pieter Mestdagh van de Universiteit Gent aan New Scientist:

“Een deel van DNA is coderend: het produceert moleculen die eiwitten vormen (mRNA) Dit is 2% van het totaal DNA. De rest (98%) werd tot voor kort gezien als rommel-DNA: DNA dat niet voor eiwit codeert. Toch blijkt er in die 98% veel informatie verborgen te liggen. Het rommel DNA produceert niet lange niet-coderende RNA-moleculen (IncRNA’s). Dit zijn producten van het rommel-DNA die betrokken zijn bij het functioneren van allerlei kankercellen.”


Prominente rol bij ziektes

broccoli gezond
Broccoli is gezond omdat het sulforafaan bevat en kanker remt

Aan IncRNA’s werd lange tijd niet veel waarde of functie toegekend. Terwijl ze een cruciale rol spelen bij het ontstaan van kwaadaardige cellen en uitzaaiingen. Nu blijft bewijs zich opstapelen dat IncRNA’s een prominente rol spelen in de celbiologie en -ontwikkeling. Ze bepalen welke genen aanzetten (genexpressie) om hun genetische functie uit te voeren. Als de IncRNA’s ontregeld zijn, ontstaan er ziektes zoals kanker. Ze zijn van speciaal belang, omdat hoogst cel- en weefselspecifiek zijn. En hier komt broccoli goed van pas. Het is de reden waarom het zo gezond is.

Belang van sulforafaan

De controle over IncRNA’s richt zich alleen op kwaadaardige cellen. Anders dan veel chemodrugs die behalve de kwaadaardige cellen ook de gezonde cellen aantasten. Volgens de wetenschappers kan dit het keerpunt zijn in het inzicht hoe kanker getriggerd wordt en zich uitspreidt. Voor de antioxidant stof sulforafaan uit broccoli ligt hier een waardevolle rol.

Auteur van de studie in j.nutbio:

Het onderzoek liet ook zien dat er bij prostaatkanker upregulatie is van een specifiek IncRNA, en dat deze maar liefst viervoudig verlaagd wordt door de antioxidant stof. Heel gezond dus.

“Het is evident dat sulforafaan de IncRNA’s beïnvloedt. Broccoli is een rijke bron. Dit kan de deur openen naar een hele reeks nieuwe voedingsstrategieën, voeding of medicatie. Die een rol spelen in het onderdrukken en behandelen van kanker.”

“Sulforafaan normaliseert de IncRNA-niveaus. Dit kan meer betekenen dan alleen de preventie van kanker. Het kan tot de ontwikkeling leiden van een methode die de progressie van de ziekte enorm afremt.”

Van dezelfde IncRNA die bij prostaatkanker geüpreguleerd is, is ook overexpressie bij andere vormen van kanker, waaronder borst-, maag-, longkanker en leukemie.

Broccolisprouts rijkste bron

Broccolisprouts zijn superieur aan broccoli wat betreft de sulforafaan-inhoud, en bevatten van alle groenten de hoogste concentratie. Meer dan 700 wetenschappelijke publicaties gaan over deze jonge kiemscheutjes en de sterk anti oxiderende effecten in de menselijke cellen. Ze bevatten 10 tot 100 keer meer enzymen dan fruit en andere groenten, als ze binnen 7 dagen na ontkieming gegeten worden. De sprouts zijn tevens een rijke bron van glucorafanine. Kortom: mega-gezond.

Zo haal je het beste uit je broccoli

Sulforafaan is gezond omdat het beschermt tegen kanker en uitzaaiingen. Daarbij ondersteunt de stof het detoxificatieproces in het hele lichaam. Verder geeft het een goede gezondheid van

 • Darmen
 • Pezen
 • Gewrichten
 • Blaas
 • Prostaat

Broccoli kan 80% van de glucorafanine verliezen binnen 10 dagen na oogst. Verlies van de gezonde stoffen geldt wanneer de broccoli in gesneden wordt. Dat maakt hem minder gezond.

Om van de gezonde voordelen te profiteren kun je broccoli het beste

 • Zeer vers en jong kopen
 • Stomen, maar niet langer dan 5 minuten (langer stomen vernietigd myrosinase, de precursor van sulforafaan) Al na een minuut koken of verhitting in de magnetron is de meeste myrosinase verloren gegaan. Dit verlies zou ook voor diepvries broccoli gelden.
 • Als we slim koken, halen we het meeste uit de antioxidanten. Sulforafaan werkt synergetisch met mosterdzaad en kurkuma. Met andere woorden, ze versterken de werking van sulforafaan. 1

Het is prettig dat we ook nog andere sulforafaanrijke groenten tot ons beschikking hebben, anders zou het erg saai worden. Wat dacht je van spruitjes, ook erg gezond!


Voeding rijk aan sulforafaanglucosinolaten: broccoli, broccolisprouts, spruitjes, bloemkool, boerenkool, witte kool, andere koolsoorten, mosterd, radijs en waterkers.

Andere feiten over sulforafaan

 • Ontgift ook je lever van carcinogenen
 • Heeft antidiabetes eigenschappen
 • Is antibacterieel
 • Ondersteunt cellulaire functies
 • Vermindert de symptomen van het autisme spectrum stoornis
 • Keert schade aan bloedvaten om
 • Beschermt darm- en maagwand

Artikelbronnen: Journal of Nutritional Biochemistry, New Scientist –Overige geraadpleegde bronnen en referenties:  3 4 5 6 7 8 9 8 10 Foto’s: Pixabay