Kruiden even effectief bij darmproblemen (SIBO, PDS) als antibioticum -studie

darmen5.png
Overtollige gassen, een opgezette buik en buikpijn, het zijn maar een paar van de symptomen van bacterie-overgroei in de dunne darm (SIBO). Het is meestal een oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom. Niet voor niets verdwijnt 75% van de PDS-symptomen als SIBO aangepakt wordt. Kruiden blijken net zo effectief om SIBO en PDS te behandelen als antibioticum Rifaximine. En dit is natuurlijk een uitkomst voor mensen die resistent voor dit middel zijn! Om welke kruiden gaat het?

Kruiden net zo effectief bij SIBO en PDS

Oregano olie staat bekend als natuurlijk krachtig antibioticum

Door bacterie-overgroei in de dunne darm ontstaan er chronische darmproblemen. Maar klachten blijven niet beperkt tot de darm, ook hierbuiten zijn er veel symptomen. De aandoening is niet makkelijk te behandelen, en beïnvloedt de levenskwaliteit. Meestal wordt SIBO behandeld met antibiotica en het succes is wisselend. Rifaxamine (Xifaxan) is zo’n antibioticum. Dit medicijn kent redelijk wat bijwerkingen. 1

De functie van de dunne darm is het verteren en absorberen van voeding. Hij bestaat uit drie delen. Kort gezegd ontvangt het duodenum de voeding vanuit de maag, en vanuit het jejunum en ileum gaan onverteerde voedseldelen naar de dikke darm. In de dikke darm zitten meer en andere bacteriën als in de dunne darm. Bij SIBO echter zijn er abnormale hoeveelheden bacteriën in de dunne darm, die ook nog eens lijken op de microben die zich in de dikke darm bevinden. Bacteriën uit de dikke darm die naar de dunne darm migreren om zich daar tegoed te doen aan koolhydraten en zich vervolgens vermeerderen, het is een probleem dat steeds meer erkenning krijgt.

Als de overgroei lang duurt heeft dit gevolgen voor de opname en vertering van voeding en ontstaan er mineralen- en vitaminetekorten. Patiënten ervaren ook problemen buiten de darmen om; lichaamspijn en vermoeidheid komen vaak voor. SIBO gaat niet zomaar over, daar moet echt wat aan gedaan worden.

Kruiden, goedkoper en net zo goed

Global Advances in Health and Medicine publiceerde in 2014 dat kruiden minstens zo effectief zijn als 1200 mg rifaximine per dag. Rifaximine wordt wijd en zijd gebruikt bij de behandeling van PDS en/of SIBO. (Bij ons wordt het meer gebruikt bij PDS.) 2

Van kruiden is bekend dat de meeste over antibacteriële activiteit beschikken 3. Omdat dit goedkoper is dan medicatie en het probleem van antibioticaresistentie speelt, onderzoekt de wetenschap meer dan ooit de medicinale natuurlijke middelen die van oudsher door verschillende volken gebruikt worden.

In de studie werd een combinatie van kruiden onderzocht.

Oregano olie:  doodt en/of remt de groei van intestinale microben direct, en leidt tot de dood van darm kankercellen bij mensen. 4 5 6

Berberine extract: beschikt over een brede reeks antibacteriële activiteiten. 7 8 9  

Alsem kruid (Artemisia absinthium):  heeft antimicrobiële en ontsteking remmende kwaliteiten die ook van belang zijn bij SIBO en succesvol zijn ingezet bij de vermindering van symptomen van Crohn’s. 10 11

Citroenbalsem (melissa officinalis):remt angst en depressie, twee symptomen waar mensen met PDS vaak mee te kampen hebben. 12 13

Rhizoma coptidis: remt de overgroei eveneens 14 15

Essentiële olie van rode tijm: remt de groei van Escherichia coli O157: H7 en Staphylococcus aureus 16

Hout kurkuma (Berberis aristata): bevat berberine en heeft antimicrobiële, ontstekingsremmende eigenscahppen en remt diarree. 17

Heermoes: beschikt over een breed spectrum zeer sterke antimicrobiële activiteiten tegen meerdere microben: Staphylococcus aureus (S aureus), Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa en Salmonella enteritidis. Plus tegen de schimmels Aspergillus niger en Candida albicans. 18

Tijm (vulgaris):  is eveneens een natuurlijk antibioticum en remt ontsteking. 19 20 21

Olea europaea extract (olijfboom extract): remt de groei van staphylococcus soorten waaronder S. aureus 22

Als je antibiotica resistent bent

De resultaten tussen kruiden en rifaximine verschilden niet. De onderzoekers concludeerden dat deze kruidenremedies net zo goed werken en een handige optie zijn voor patiënten die resistent voor dit antibioticum zijn. 23

Ook effectief: Pepermuntolie

Wat niet in het onderzoek was meegenomen was pepermuntolie. Modern Medicine publiceerde in 2015 dat pepermuntolie een eerste optie is bij de medische behandeling is van het prikkelbare darm syndroom. De olie blijkt effectiever bij buikpijn, darmkrampen en winderigheid dan de reguliere middelen. Info

Kruiden en een SIBO dieet

Het FODMAP dieet verlicht de symptomen van een prikkelbare darm, maar moet gecombineerd worden

Als je de kruiden combineert met een SIBO dieet krijg je de beste resultaten. Een SIBO dieet is koolhydraatarm, zodat de bacteriën geen koolhydraten kunnen gebruiken als energiebron. Omdat er voor hen dan amper nog koolhydraten zijn om te fermenteren, kunnen ze ook geen overtollige gassen vormen en neemt de totale belading van bacteriën af. Een SIBO dieet bestaat deels uit GAPS, FODMAP en SCD (dieet van specifieke koolhydraten). Zowel bij GAPS als bij SCD worden alle granen, zetmeelrijke groenten, lactose, zoetstoffen -behalve honing- en bonen geëlimineerd. Deze eliminatie is belangrijk zodat de ongewenste bacteriën zich niet meer kunnen voeden met poly- en disacchariden. Bij FODMAP worden hoogst fermenteerbare groenten en fruit geëlimineerd. FODMAP werd niet ontworpen voor SIBO maar voor PDS, dus elimineert het niet de poly- en disacchariden. Een combinatie is dus noodzakelijk. Probeer dit 3 á 4 maanden vol te houden. De meeste overgroei is na de 4e week geëlimineerd. Voor standvastige resultaten ga je dan bij voorkeur nog 2 á 3 maanden door.  24 25