Zonbescherming van binnenuit, de juiste tijd is nu!

zonbescherming.jpg
Nu de zon weer vaker gaat schijnen, biedt dit kansen om op een natuurlijke manier vitamine D op te doen. Zomer en voorjaar zijn ook de makkelijkste tijd voor de huid om zonschade op te lopen. Wist je dat sleutelingrediënten in voeding je huid prima beschermen tegen de zon? Lycopeen uit tomaat is zo’n stof die natuurlijke bescherming biedt, en 1 glas tomatensap per dag is al voldoende. Hiermee voorkom je ook de vorming van rimpels en collageenverlies.

Zonbescherming van binnenuit

Het is weer lente, we kunnen weer lekker genieten van de zon en de nodige kleur en vitamine D opdoen. Maar als we richting april gaan, stijgt ook de zonkracht en de zon is helaas de grootste factor bij huidschade en huidveroudering. Voor bescherming tegen zonschade, rimpels en verlies van collageen, zouden we moeten smeren. Dat is geen verkeerd idee, want het aantal patiënten met huidkanker stijgt. 1 En in de praktijk loopt het ook weleens anders. Om via zonnebrandcrème beschermd te zijn, zou je dit om de 2 uur moeten verversen. Het komt ook niet altijd uit om met een vettig gezicht en een witte waas op de huid rond te lopen. Strikte zonbescherming veroorzaakt dan ook nog eens een vitamine D tekort.  DermatoEndocrinology/2009 2 Afhankelijk van het product dat je gebruikt, krijg je via de huid een portie chemische stoffen binnen. Voor smeren geldt misschien wel hetzelfde als voor andere dingen: smeer, maar met mate.

Zonkracht

De zonkracht komt in Nederland slechts af en toe boven de 7 uit, dit gebeurt gemiddeld slechts 4 dagen per jaar. Vanaf maart begint de zonkracht te stijgen, en in april loopt hij al duidelijk hoger op. Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten al tot roodheid leiden. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 15 minuten.

Bekijk de zonkracht per dag

Hier kun je per dag de zonkracht bekijken. Als de zonkracht rond/boven de 3 is heeft dat wel voordelen, omdat we dan bij blootstelling van de huid aan de zon vitamine D aanmaken. In de winter kan de zonkracht rond de 0.5 liggen, dus dat heeft wel gevolgen voor de vitamine D spiegel.

Bescherming via voeding, waardevolle aanvulling

De extra bescherming die we via de voeding aan onze huid kunnen geven, is dus best een waardevolle aanvulling. Zo remmen we ook de vorming van rimpels en het verlies van collageen. De zon is heerlijk maar tegelijkertijd de nr. 1 vijand voor de huid. Lycopeen uit tomaat is gebleken een topper te zijn en doet dit hoogst effectief.  3 4 Het beschermt het weefsel van de huid. 6

Hoeveelheid lycopeen per 100 gram
 • Zongedroogde tomaten 45902µg
 • Tomatenpuree 21754
 • Pastasaus 12665µg
 • Tomaten-chili saus 12819µg
 • Tomatensoep 10920µg
 • Groentechips 7248µg
 • Rozenbottel 6800μg
 • Minestronesoep met tomaten 6359μg
 • Guave 5204µg
 • Watermeloen 4532µg
 • Tomaat 3041µg
 • Gekookte tomaten 3041µg
 • Blikjes tomatenpuree 2767µg
 • Papaya 1828µg
 • Sardientjes in tomatensaus 1398µg
 • Grapefruit 1135µg
 • Gazpacho gemaakt met tomaten 915μg
 • Zoete rode pepers, gekookt 484µg
 • Gedroogde kruiden en specerijen 393µg
 • Asperges, gekookt 30µg
 • Kippenlever, gekookt 25µg
 • Mango 3µg
 • Wortelen 1µg

Minder zonnebrand

Toen onderzocht werd of lycopeen tegen zonnebrand beschermde, bleek er na nuttiging van tomatenpuree een afname van 40% van zonschade te zijn. De deelnemers consumeerden 40 gram tomatenpasta (16 mg lycopeen) met 10 gram olijfolie voor een periode van 10 weken. Het gehalte lycopeen in het bloed was toegenomen. De inname van lycopeen uit een gewone alledaagse bron bewees voldoende te zijn. Journal of Nutrition 7

Beschermt ook tegen lange termijn gevolgen

Dezelfde hoeveelheid, eveneens in combinatie met olijfolie, werd voor de duur van 12 weken geconsumeerd, met hetzelfde resultaat. Hier werd geconcludeerd dat lycopeen zowel tegen acute als tegen lange termijn gevolgen van zonschade beschermt. British Journal of Dermatology 8

Synthetische lycopeen of natuurlijke?

De beschermende effecten van synthetische lycopeen zijn ook vergeleken met tomaatextract (Lyc-o-Mato) en een tomaten drank (Lyc-o-Guard-Drink). Uit elke bron werd dagelijks 10 mg lycopeen genomen. Na 12 weken was er een duidelijke toename zichtbaar van het serum van lycopeen en de totale huidcarotenoïden, in alle groepen (lycopeen uit synthetische bron, extract en drank). Deelnemers werden tussentijds blootgesteld aan UV-straling en zonschade werd gemeten. Na afloop van de studie was de zonschade in de synthetische groep met 25% afgenomen, in de Lyco-o-mato groep met 38% en in de tomatendrank-groep met 48%. Lycopeen uit alledrie de bronnen bood dus meer bescherming, maar de tomatendrank presteerde toch het beste. International Journal for Vitamin and Nutrition Research 9

Je ziet dat gewone puree dus prima is, ook om gewoon een drankje van te maken. Wel moet je altijd even op de andere bijvoegingen (zoals suiker en zout) en bevat puree uit een glazen pot geen BPA’s en/of lood.

Bio beschikbaarheid van lycopeen, hele tomaten of puree?

Bewerkt is in dit geval wel goed

De krachtige antioxidant moleculen 10  bieden veel uiteenlopende gezondheidsvoordelen.  Tomatenpuree bevat de hoogste concentratie, maar is niet de enige bron. De gemiddelde Italiaan komt goed aan de dagelijkse portie, met 14.3 mg per dag. Nederlanders krijgen gemiddeld slechts 4.9 mg per dag binnen, maar in Spanje en Engeland is dit nog minder (resp. 1.6 mg en 1.1 mg per dag). 10 In het geval van lycopeen is er eindelijk eens iets goeds aan bewerkte voeding, want de bio beschikbaarheid van de stof uit bewerkte tomaten is verreweg het grootst en een stuk beter dan die van verse tomaten. 11 12 13

Kleine dosis

Ook is het positief dat je er geen grote hoeveelheden voor hoeft te consumeren, aangezien absorptie van lycopeen al na één portie tomatensap gebeurt. 14 Een glas tomatensap levert 10 mg tot 120 mg van de zonbeschermende antixodant. Je hoeft dus niet een supplement aan te schaffen om een goede dosis binnen te krijgen. 15 Lycopeen is vetoplosbaar, dus de combinatie met vet zorgt voor een grotere bio beschikbaarheid. Vandaar dat de stof in studies ook meestal gecombineerd wordt met olijfolie. Dit geldt ook voor lycopeen in de groenten: combineer het met een beetje olijfolie. 16 17 Als lycopeen moet concurreren met cholesterol of andere carotenoïden beïnvloedt dit de opname, en is deze beduidend lager. 18

Veiligheid: Er zijn aanwijzingen dat carotenoïden niet de handigste antioxidanten zijn voor rokers en ex-rokers, omdat ze het risico op longkanker vergroten. 19 20 Anders studies melden weer dat de inname van lycopeen de kans juist verlaagt. 21 22 23 Zolang er deze twijfels zijn, zijn carotenoïden wellicht niet de meest geschikte stoffen om extra te consumeren als je roker of ex-roker bent.

Foto: Allef Vinicius