Cannabis patch maakt verschil bij chronische pijn

cannabispatch.jpg

Medicinale cannabis die via de huid langzaam de bloedstroom in gaat, maakt volgens testen het verschil in pijnverlichting. Het gaat om de cannabis patch die speciaal ontwikkeld is voor mensen met fibromyalgie en diabetes die lijden onder zenuwpijnen.

Cannabis patches en chronische pijn

Iedereen die met zenuwpijnen te kampen heeft, kan beamen dat ze een lastig en moeilijk behandelbaar probleem zijn. Het probleem wordt zelfs lastiger als het om fibromyalgie en diabetes gaat. Beide condities produceren pijn waar je de vingers niet zo eenvoudig op gelegd kunnen worden. De pijn lijkt uit het niets te komen en is moeilijk te verdragen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het leven natuurlijk significant.

Onlangs kwam de Europese tak van Cannabis Science met een oplossing. De transdermale, plaatselijke behandeling is bedoeld om condities te behandelen die hardnekkig van aard zijn.

Natuurlijk kent cannabis een lange medicinale geschiedenis, vooral als het gaat om pijnbehandeling. Onderzoekers beginnen ook de pijnstillende potenties van de plant te ontdekken als het plaatselijk op de huid wordt aangebracht.

De kosten en veiligheid van de cannabis pleisters zijn twee van de voordelen ten opzichte van pijnstillende medicatie. Waar medicatie voor fibromyalgie duur is, zijn cannabisproducten goedkoper om te produceren.

Een studie uit 2014 onthulde dat 62% van de fibromyalgie patiënten cannabis “erg effectief“ vond. Het overige percentage vond dat het “een beetje hielp”. Dat is een waardevol gegeven, gezien het feit dat er 1300 fm-patiënten aan de studie deelnamen. Een kleinere studie uit 2016 toonde dat de resultaten voor neuropathische pijnen bij diabetici ook positief waren.

Cannabispleister, voordelen

De cannabis pleister richt zich op de plekken waar de pijn zich bevindt. In die zin kunnen ze een voordeel hebben ten opzichte van orale toediening en kunnen ze het verschil maken.

Cannabis Science  ontwikkelt verschillende patches voor verschillende pijncondities, en dat is vrij innovatief. Momenteel is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van patches die bij kanker gebruikt kunnen worden. Ook de inhalatie van cannabis wordt verder onderzocht, bij astma en longziekten.

Andere pijnstillende planten

De eerste kennis omtrent het pijnsysteem kwam van onderzoeken naar natuurlijke pijnstillende planten: cannabis sativa (THC, CBD), Papaver somniferun (opium, morfine, codeïne), Capsicum annuum (capsaïcine), Salix soorten (wilgenbast, salicyl zuur, aspirine).


Over de pijnstillende kwaliteiten van deze planten en andere: Top 16 Natuurlijke Pijnstillers


Cannabis spray

Een andere manier om cannabis te gebruiken, en die goed werkzaam blijkt te zijn, is via de oromucosale spray. Bij deze methode worden de stoffen via het mondslijmvlies opgenomen. Uit een onderzoek waarbij de spray 15 weken gebruikt werd bij 303 patiënten met neuropathische pijnen bleek de spray met THC/CBD (tetrahydrocannabinol/cannabidiol) slaapproblemen en pijn prima te verlichten. De spray werd goed getolereerd. 1 Een oromucosale spray werkt op verschillende neurotransmitter systemen. 2 en stilt pijn, ontspant spieren, beschermt het brein, remt ontsteking en stimuleert de eetlust. 3  4  5 Positieve effecten waren er na 5 weken. 6

Roken

Maar ook het roken van medicinale cannabis wordt goed getolereerd en verbetert de slaapkwaliteit. Dit effect kan al na 5 dagen plaatsvinden (bij gebruik van 3x per dag). 7,8

Gebruik bij pijn door diverse oorzaken

Acute pijn

THC en andere cannabinoïden kunnen superieur zijn aan opioïden bij pijnsyndromen. 9.

Chronische pijn en pijn door kanker

Multiple Sclerose is ook een ziekte die gepaard gaat met pijnlijke spierspasmen, neuropathische pijn en veel andere problemen. Het roken van cannabis heeft laten zien dat het spasmen stopt en de progressie van MS remt. 10, 11 De neuroprotectieve eigenschappen zijn gunstig voor het MS-brein. 12 13. 14

Migraine

Migraine is een vasomotorische hoofdpijn die gekenmerkt wordt door de pulserende natuur. De anti-migraine eigenschappen van cannabis zijn erkend, en studies bevestigend de pijnverlichting bij migraine. Die zou beter zijn dan ergotamine en aspirine. 15 16. De meest effectieve manier is hier inhalatie, omdat er dan snellere actie plaatsvindt.

Spasticiteit

Bij diverse (musculoskeletale) aandoeningen die gepaard gaan met ernstige spasticiteit zijn cannabinoïden geëvalueerd en nuttige gebleken. 17, 18, 19.

Fantoompijnen

Cannabinoïden zijn efficiënt bij het verlichten van neuropathische pijnen, en ook qua fantoompijnen zijn er veelbelovende resultaten behaald 20.