Doorbreek het metabool syndroom met deze kruiden top 6!

OEDGEZOND.INFO

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor een reeks klachten die het metabolisme verstoren. Jong en oud heeft er mee te maken, nu meer dan ooit tevoren. Welke kruiden hebben bewezen het metabool syndroom te doorbreken? Een snel overzicht van de top 6 kruiden bij het metabool syndroom en hun werking!

Kruiden bij het metabool syndroom

Het is de vrucht van een moderne leefwijze: het metabool syndroom. Onder dit syndroom valt een serie klachten die allemaal verband met elkaar houden:

  • Hoge bloeddruk
  • (Pre-) diabetes
  • Hoge vetspiegel
  • Toegenomen vetopslag rond de buik
  • Verstoorde stofwisseling, waaronder dyslipidemie (verstoring in de vetstofwisseling)
  • Insulineresistentie
  • Obesitas en gewichtstoename

Kruidenremedies zijn zeker waardevol bij de aanpak van dit syndroom. Er is een overweldigend aantal onderzoeken en reviews dat hierover gaat.

Afname buikomvang door een koffieboon, kan dat?

Zo zorgt bijvoorbeeld extract van de cafeïnevrije groene koffieboon (DGCBE) voor een uitgesproken afname van de buikomvang en verbetert het de insulineweerstand. Dit effect kan worden toegeschreven aan 5-caffeoylquinic acid (CQA) en andere polyfenolen. Extract van de groene koffieboon lijkt het gelijk goed aan te pakken, omdat het ook de aanmaak van nieuwe vetcellen (adipogenese) en ontsteking in het vetweefsel voorkomt. 1

Bekende kruiden die ook een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van metabole verstoringen zijn kurkuma, fenegriek, zwarte peper, kaneel en capsaïcine.

Hier volgt een kort overzicht!

1. Kurkuma  -richt zich ook op de vetcellen

Kurkuma heeft veel kwaliteiten en is één van de meest veelzijdige medicinale kruiden. De geelwortel pakt ook obesitas, diabetes en adervernauwing aan. De specerij richt zich hierbij op meerdere doelen die met obesitas en insulineweerstand in verband staan. Inname zorgt voor vermindering van ontsteking, waar ook de bloedvaten van mee profiteren. 2 3 Het is knap dat deze goudkleurige specerij ook nog eens de werking van de meeste bloedsuiker-regulerende medicatie imiteert. 4 En wat betreft de vetcellen: die zullen niet blij zijn met kurkuma, want het kruid richt zich met succes hierop. 5 De lever is daarentegen wel happy met kurkuma. Het kruid is heel geschikt om vetopslag en ontsteking in de lever in te dammen.6, 7 Wil je iets aan de vette lever doen, dan kan deze specerij niet ontbreken. Maar overdrijf niet! Teveel kurkuma kan de lever juist belasten. Een theelepel per dag is al voldoende om de voordelen te oogsten.

2. Capsaïcine  -brengt vetverbranding tot stand

Dit actieve bestanddeel dat in chilipepers zit en een pijnstillende werking heeft, werkt ook krachtig tegen obesitas en insulineweertand. 8 9. Een extra voordeel van capsaïcine is net als bij kurkuma dat het zich ook op de vetcellen richt, en vetverbranding tot stand brengt. 10.11

3. Gember  -vermindert ontsteking in het vetweefsel

In gember zit gingerol en dit bestanddeel voorkomt de verhoging van triglyceriden en cholesterol als deze door fructose is opgewekt. Ook reguleert gember de glucose- en insulinehuishouding en remt het gewichtstoename. Gember vermindert eveneens ontsteking in het vetweefsel. 12 13

4. Zwarte peper  -voor gezonde aderen

Het is de piperine uit zwarte peper die succesvol lipide peroxidatie onderdrukt. 14

Dit is van belang omdat de oxidatie van vetten voor vettige ophopingen aan de slagaderwanden zorgt.

Piperine verbetert ook de opname van kurkuma. 5

 

5. Kaneel  -ook bij diabetes

Bij kaneel is cinnamaldehyde de stof die gunstig is bij obesitas en diabetes. 16, 17 In de etherische olie van kaneel zit een hoge concentratie cinnamaldehyden, namelijk zo’n 90%! Daarom heb je er maar 1 á 2 druppels per dag van nodig.

6. Fenegriek  -snel effect op de triglyceride waarden

Dit kruid verlaagt het lipidegehalte in het bloed. 18. Het gebruik van extract van fenegriek zou al na 15 dagen effect kunnen hebben op de triglycide waarden, het LDL-cholesterol en lichaamsgewicht.

Extra weetjes

Kurkuma verlaagde de bloedsuikerspiegel bij diabetici 19 en het LDL-cholesterol . 20 De inname van 10 mg kurkumine voor 30 dagen liet al duidelijke verbeteringen zien. Dit gold ook voor de gezondheid van de aderen. 21.

Kaneel verbetert de insulinegevoeligheid 22, elimineert overtollige gassen en zorgt voor een toegenomen gevoel van verzadiging. 23

Dit zijn lang niet alle kruiden die een positieve rol spelen bij de aandoeningen die vallen onder het metabool syndroom. Dit artikel zal dan ook zeker vervolgd worden!

Share