Kan aromatherapie iets betekenen bij depressieve symptomen?

aromatherapie.jpg
In Nederland maakt ongeveer een half miljoen mensen per jaar een depressieve periode door. Soms kiest men dan voor aromatherapie om de symptomen te bestrijden. Hoe effectief is aromatherapie bij depressieve symptomen? Een review van een reeks studies laat weten hoe het met de doeltreffendheid zit!

Aromatherapie bij depressie

Kan het werken?

Het lijkt te eenvoudig om waar te zijn: etherische oliën die de symptomen van depressie verlichten. En dan heeft aromatherapie ook nog een zweverig imago; dat het iets is waarbij het vooral om de lekkere geurtjes gaat. Klopt dit imago? Een review in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (eCAM, 2017) geeft inzicht over de werkzaamheid van etherische oliën bij depressieve symptomen.

Depressie beïnvloedt de kwaliteit van het leven aanzienlijk en de aandoening gaat gepaard met

 • gevoelens van schuld
 • somberheid
 • wanhoop
 • het onvermogen om plezier te ervaren
 • veranderingen in eetlust en het slaappatroon
 • gebrek aan energie
 • een slechte concentratie
 • vermoeidheid
 • een verminderde motoriek
 • het gevoel waardeloos te zijn
 • en in sommige gevallen ook met zelfmoordgedachten

Aangenomen wordt dat zo’n 30% van de patiënten niet reageert op de beschikbare antidepressiva. 1

Farmacologisch effect van etherische olie

Aromatherapie is het therapeutisch gebruik van geconcentreerde stoffen uit planten, die door middel van stoomdestillatie geëxtracteerd zijn. Etherische oliën bevatten vluchtige organische bestanddelen die een farmacologisch effect hebben doordat via de mond, ademhalingswegen of huid opgenomen worden. 2

Via de neus naar het brein

Meestal is de krachtigste en meest effectieve manier orale toediening, omdat de componenten zo makkelijk de bloedbaan bereiken. Omdat de oliën “vetminnend” zijn -dus goed oplossen in oliën en vetten- kunnen ze makkelijk hun weg vinden naar de organen. 3 Bij inhalatie bereiken ze niet alleen het circulatiesysteem via de neus en bronchiën, maar stimuleren ze ook de hersengedeelten op een directe manier via het reukepitheel.  De oliën triggeren mechanismen in het brein via het reuksysteem, doordat de reukreceptoren in het epithelium in de neus gestimuleerd worden. De nasale epitheelcellen staan in connectie met het olfactory systeem.

Vrijzetting van neurotransmitters

Het olfactorische systeem is het deel van de hersenen dat mensen in staat stelt om geuren te interpreteren. Het zet chemische signalen in de vorm van geurwaarneming door de hersenen. Na stimulans gaat er een signaal naar het limbisch systeem en de hypothalamus. Als dit signaal de olfactory cortex bereikt, worden neurotransmitters vrijgezet. Een voorbeeld van zo’n neurotransmitter die vrijgezet wordt is serotonine. Dit proces heeft natuurlijk een effect op de emoties. 5

Massage of inhalatie van etherische olie

De gegevens die eCAM uit een tal van studies publiceerde over de resultaten met aromatherapie bij depressie, betreft studies die tussen 2000-2008 zijn uitgevoerd. Na deze periode zijn er nog nieuwe studies uitgevoerd om de werkzaamheid op depressieve symptomen te evalueren. Met name twee methoden van aromatherapie werden onder de loep genomen: inhalatie en massage. De resultaten van orale toediening werden dus niet meegenomen. De oliën werden puur, verdund of in een mix van 2 of meer etherische oliën gebruikt. De meest gebruikte oliën voor inhalatie waren lavendel en bergamot, alleen of vermengd met andere etherische oliën 7 8 9 10  waaronder petitgrain, Yuzu (Citrus junos), cederhout en Roos otto.

Massage vond plaats op buik, dijen, armen en soms op nek, schouders, armen, rug en benen.

Inhalatie

Een paar van de studies melden de positieve uitwerking van inhalatie op depressieve symptomen. Er was een reductie van emotionele stress, en spanning, angst, vijandigheid en verwarring waren een paar aspecten die waren afgenomen.  11 12 13 14  Het kon dan ook niet anders, of ook de stemming was verbeterd.  Deze resultaten werd ook in combinatie met massage behaald.

Massage

Hier werden eveneens gunstige effecten gemeld, 15 16 17  zelfs bij ernstigere symptomen. Massage leek meer voordelen te hebben dan inhalatie. 18 19 Massage met etherische olie was effectiever dan massage zonder de olie. 20 21  

Emotionele stress

De oliën van lavendel, bergamot en sandalwood verbeteren vooral de depressieve symptomen, terwijl Yuzu voornamelijk negatieve emotionele stress verlicht. De rest van de gebruikte oliën bevatten limoneen, linalool en linalyl acetaat; alledrie bestanddelen die rustgevend zijn en angst verminderen. 22 23 Etherische oliën op een katoenen doek en in een diffuser waren ook doelgerichte methoden. 24 25

Volgens de auteurs van de review laat de analyse van de studies zien dat aromatherapie gebruikt kan worden bij depressie, en is massage effectiever dan inhalatie. Toch liet inhalatie ook effectiviteit zien.

Lavendelolie bij depressie en angst

Vergelijkbaar met Lorazepam

Aanvullend kan nog gemeld worden dat vooral lavendelolie bekend staat om de rustgevende eigenschappen en hier een lange geschiedenis in kent. Dit type etherische olie van de Lavandula angustifolia bevat 51% linalyl acetaat en 35% linalool.

Er zijn veel studies op mensen gedaan, die de doeltreffendheid bij verschillende neurologische en psychische stoornissen melden. Meestal werd de olie oraal of via massage toegepast. Van inhalatie wordt ook aangenomen dat het via het limbisch systeem handelt, met name via de amygdala en hippocampus. Lavendelolie kan rusteloosheid, slapeloosheid, angst en somatische klachten verbeteren. Een 6-weekse inname van een lavendelpreparaat (Silexan, 80 mg/dag) was vergelijkbaar met Lorazepam bij angststoornissen. 26

*Journal of Medical Association of Thailand (JMAT) publiceerde eind 2016 een studie, die eveneens de uitwerking van lavendelolie op het centrale zenuwstelstel meldt. De deelnemers werden actiever en er was een toename aan breinactiviteit. De bewijzen toonden het ontspannende effect van inhalatie van de olie.

*Meer info over de studie in (JMAT) plus  een overzicht van de verrassende uitwerkingen van de olieBekijk de andere 18 handige gebruiken van lavendelolie