Ken jij het nadeel van kokoswater al?

kokoswater1.jpg
Kokoswater is een redelijk populaire drank, mede om de gezondheidsvoordelen. Je kunt met het ietwat flauw smakende drankje veel kanten op; het leent zich uitstekend voor een smoothie of je drinkt het gewoon zo. Toch heeft het bejubelde drankje ook een nadeel.

Kokoswater heeft ook een nadeel

Kokoswater is veelzijdig te gebruiken, of je het nu in een smoothie doet, als basis voor dressing gebruikt of als huidlotion, je kunt er alle kanten mee op. Toch zitten er ook een minder gunstig punt aan de populaire drank. Behalve dat er met veel merken kokoswater gesjoemeld wordt, is een van de voordelen –een zeer hoge kaliuminhoud- tegelijkertijd ook een nadeel.

kokoswater5.jpg
Hoeveel kokoswater drink je per dag? Beperk je inname tot enkele porties om de nadelen van een hoge kaliuminhoud te vermijden

Kalium

Kalium is natuurlijk onmisbaar voor de regulatie van de vochtbalans en bloeddruk. Het mineraal zorgt er ook voor dat zenuwprikkels goed geleiden en spieren samentrekken. Een tekort kan ontstaan na diarree en overgeven, en een overschot ontstaat als de nieren niet goed functioneren. Dit macronutriënt verkleint de kans op een beroerte. Een minder bekend positief aspect van kalium is dat het ook de nachtrust verbetert.

Tekort versus overschot

Als je een tekort hebt merk je dit aan een verminderde eetlust, misselijkheid, lusteloosheid, verzwakte spieren en soms hartritmestoornissen. Als je een overschot aan dit mineraal hebt is dit ongunstig voor het hart, en kunnen er eveneens hartritmestoornissen ontstaan.

Hyperkaliëmie

Een publicatie in Circulation, beschrijft een casus van een 42 jarige man die gezond was, maar een gevaarlijk hoge kaliumspiegel ontwikkelde na het drinken van grote hoeveelheden kokoswater. Dit leidde tot flauwvallen en een abnormaal hartritme. De man was sportief en meldde dat hij de hele dag door kokoswater dronk, in totaal ruim 2 liter per dag verdeeld in kleinere porties. Hij was gedesoriënteerd, warm en had een hele lage bloeddruk en hartslag. Dit is een vrij extreem voorbeeld, en waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die dagelijks zo’n 2 liter kokoswater consumeren.

Kalium komt voor in de meeste groenten en fruit, en een kaliumgebrek komt tegenwoordig vaker voor dan vroeger. Desalniettemin kan een grote hoeveelheid kokoswater binnen een relatief korte tijd tot gevaarlijke veranderingen leiden.

Hyperkaliëmie is een veelvoorkomende oorzaak van hartritmeveranderingen, waaronder ventriculaire fibrillatie. Als dit onbehandeld blijft en ernstig is, kan dit leiden tot de dood.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel kalium veilig geconsumeerd kan worden. The Institute of Medicine heeft de adequate inname van kalium vastgesteld op 4700 mg voor volwassenen. In Scandinavië is dit dagelijks 3.500 milligram voor mannen en 3.100 voor vrouwen. Per portie kan kokoswater meer dan 600 mg kalium bevatten, dus dat is vrij veel.

Bijwerkingen van een teveel kokoswater kunnen zijn

  • Nieraandoeningen
  • Diabetes
  • Addison’s (falen van de bijnieren)
  • Afbraak van rode bloedcellen
  • Afbraak van spierweefsel

In het geval van de casus was er onder meer sprake van afbraak van spierweefsel. Dit kan gebeuren als er ook getraind en gesport wordt, en dan met name onder vochtige en warme omstandigheden. Door de hoeveelheid kalium in combinatie met een sportregime, belandde de man in het ziekenhuis. Na drie dagen rust en een tijdelijke pacemaker herstelde hij weer. De kaliumspiegel werd weer normaal en zijn hart ging ook weer functioneren zoals het hoort, net als zijn spieren en nieren.

Dit artikel is niet om bang te maken voor kokoswater, maar meer om te laten zien dat teveel van het goede niet altijd veilig is. Wie een hart- of nieraandoening heeft kan beter voorzichtig zijn met kokoswater, en het gebruik ervan eerst even met een arts bespreken.

Kokoswater samen met kaliumrijke voeding

Wat je verder nog consumeert is ook van belang. Rijke bronnen van kalium zijn (in de juiste volgorde) snijbiet, spinazie, avocado, broccoli, champignons, spruitjes, romeinse sla en selderij. Hierna komt trouwens pas de banaan.

Nog steeds voordelen, bij normaal gebruik

Kokoswater is nog steeds een voedzaam drankje en een geweldige manier om je dorst te lessen en je inname van fyto nutriënten, mineralen en vitaminen te verhogen. Neem gewoon een enkele porties per dag. Want bij normaal gebruik heb je inderdaad een aantal voordelen. En zorg dat je goed kokoswater hebt, niet het water waarmee gesjoemeld is. (dat zijn deze merken) Goed kokoswater komt van de jonge, nog groene kokosnoot: hier zitten ook de meeste polyfenolen en vitamine C in.

De drank bevat meer kalium dan natrium plus kleine hoeveelheden van andere nutriënten (calcium, fosfor, ijzer, aminozuren, vitamine C en B, mineralen waaronder natrium en magnesium)

Kokoswater is gunstig bij

Een te hoge bloeddruk

De exotische drank verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Let er op dat kokoswater per portie meer dan 600 mg kalium kan bevatten, dit is meer dan de kalium die in elke andere bron zit.

Dehydratatie

Bij dehydratatie kan een normale dosis kokoswater rehydrateren. Het exotische water zorgt voor minder misselijkheid en rehydratatie vindt sneller plaats. Kokoswater wordt soms beter getolereerd dan sportdrank of normaal water. Maar omdat het weinig glucose, natrium en chloride bevat heeft het geen uitgebalanceerde electrolyt-compositie en is het niet geschikt als oplossing bij dit probleem. Kokoswater dat verrijkt is met extra natrium doet het op dit gebied beter. En hoewel het qua compositie tekort schiet om de nr. 1 oplossing bij uitdroging te zijn, rehydrateert het drankje toch bij mensen met milde diarree.

Bronnen: 1 2 3 4 5 6 7