8 Goede redenen om elke dag te ontbijten

ontbijt.jpg
Als het ontbijt er tijdens een drukke ochtend bij inschiet, maakt dit een verschil voor de rest van de dag. En als de ochtend maaltijd consequent wordt overgeslagen, zijn er ook nadelige lange termijn effecten. Deze belangrijke eerste maaltijd van de dag voorziet je hersens en lichaam van brandstof na een nacht vasten, maakt efficiënter en energieker. Ook voor je gewicht maakt het verschil. 

Een goed ontbijt bepaalt de dag

Vrouwen slaan vaker het ontbijt over dan mannen, meldde Appetite in de laatste editie.  Het skippen van de ochtend maaltijd staat in verband met eet- en eetbuistoornissen, issues omtrent de lichaamsvorm en een slechtere metabole controle.

Redenen om te ontbijten

1. Goede start van de dag

Eten in de ochtend is inderdaad nog weleens een ondergeschoven kindje, waar we ons niet altijd de tijd voor gunnen. Het ontbijt geeft ons wel energie en is een goede bron van belangrijke nutriënten. Onderzoek laat zien dat wanneer nutriënten ‘s morgens overgeslagen worden, ze later op de dag lastig  bij te vullen zijn. Een gezond ontbijt bevat al 20-35% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën! Kinderen die ontbijten hebben 20-60% hogere spiegels van ijzer, vitamine B en vitamine D. 1 2 Fruit en groenten zijn goede bronnen van vitaminen en mineralen; dus begin je bij voorkeur hier al mee bij ontbijt.

2. Verbetert geheugen en concentratie

De ochtend maaltijd herstelt de glucosespiegel. Glucose is een onmisbaar koolhydraat voor het brein, om goed te kunnen functioneren. Veel studies tonen dat het ontbijt bevorderlijk is voor het geheugen en de concentratie. Het maakt ook blijer omdat het de stemming verbetert en de stressspiegel verlaagt. Bij kinderen verbetert het ontbijt de aandacht, het gedrag en zelfs de schoolprestaties. Het brein heeft energie nodig om goed te werken!

3. Verbetert het IQ

Kinderen die regelmatig ontbijten hebben dan ook hogere IQ’s dan kinderen die alleen af en toe een ochtendmaaltijd genieten. 3 4  Ook leidt het ontbijt tot beter gedrag op school en betere prestaties, waaronder betere cijfers en betere test scores. 6

4. Voorkomt toename buikomvang en gewicht

‘s Morgens een maaltijd nuttigen, is goed voor de taille en het gewicht. Wie in de ochtend ontbijt heeft minder kans op overgewicht, vooral rond de buik. Een grootschalige studie waarbij duizenden kinderen en volwassenen waren betrokken liet zien dat het missen van de ochtend maaltijd tot hogere BMI’s en meer buikvet leidde in vergelijking met degenen die consequent een ontbijt nuttigden. 7 Uit een andere studie, waarin mensen een groot deel van de energie-inname naar de ochtend verschoven, was het gewicht lager en verbeterde de insulinefunctie. 8

Het ontbijt heeft gunstige lange termijn effecten voor overgewicht, de bloeddruk, het hart en diabetes.

5. Verhoogt thermogenese en verbetert insulinegevoeligheid

Als er al overgewicht is, kan het ontbijt een positieve rol spelen. American Journal of Clinical Nutrition publiceerde dat het ontbijt bij mensen met een teveel aan kilo’s tot een hogere thermogenese leidde. Overslaan van het ontbijt zorgde voor compensatie later op de dag, met andere woorden: er vond later een grotere energie-inname plaats. Een bijkomend voordeel was dat de insulinegevoeligheid was toegenomen. 9

6. Vermindert de kans op hartaandoeningen

Niet ontbijten staat in verband met een toegenomen kans op overgewicht en alle andere kenmerken van het metabool syndroom. Zo verhogen triglyceride waarden, het ‘slechte’ cholesterol en verlaagt het ‘goede’ cholesterol, zelfs bij kinderen. 10  In een grote studie –gepubliceerd in Circulation– werden 20.000 mannen 16 jaar lang gevolgd. De mannen die het ontbijt oversloegen hadden 27% meer kans op een coronaire hartaandoening. 11

7. Vermindert de kans op diabetes

Er is een breed scala aan bewijs waaruit blijkt dat regelmatige consumptie van het ontbijt beschermt tegen diabetes 2. 12 13  Volgens een grote meta-analyse hebben mensen die niet ontbijten 15-21% meer kans op diabetes 2.

8. Bevordert het osteoporose

Het ontbijt beschermt je botten. Japanse studenten die het ontbijt oversloegen ondervonden verlies van de botdichtheid. 14

Makkelijk, gezond en toch snel

ontbijtbrooke-lark-158017.jpgEen ontbijt hoeft niet veel tijd te kosten, en goede combinaties zorgen voor energie gedurende de hele dag. Een snel maar gezond ontbijt kan yoghurt zijn met bessen, of met gedroogde vruchten en noten.

Havermoutpap voorziet in onder andere zink en ijzer. Als de havermout gemout is en er minder fytinezuur in zit, is de opname van ijzer en zink nog hoger. 15 Er zijn zoveel mogelijkheden, maar zorg dat er daadwerkelijk iets in je ontbijt zit.

Wat zijn goede ontbijtingrediënten? Die komen in een volgend artikel aan bod.  Neem anders even een kijkje bij: Gezonde ontbijtrecepten voor een sneller metabolisme

Foto’s: Unsplash