Oorzaken van gastritis, en hoe je dit zelf behandelt

maag.png
Bekende maagklachten zijn brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en opboeren. Eén op de vier mensen heeft hier regelmatig last van. Soms is het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd, wat pijn en een opgezette buik geeft: gastritis. Deze aandoening kun je zelf behandelen, door een aantal specifieke veranderingen in de voeding aan te brengen.

Gastritis zelf behandelen met voeding

In plaats van pillen om de symptomen van gastritis te maskeren, kun je beter aan je voeding en leefstijl werken. Dit vraagt dat je serieus naar je voeding kijkt, en naar het type voeding dat je klachten verergert.

Gastritis is een aandoening die je algeheel gevoel van welzijn aantast. Door ontsteking aan het maagslijmvlies ervaar je ongemak en pijn. Dit kan een paar dagen duren, maar ook langer.

De meest voorkomende symptomen zijn

 • Verminderde eetlust
 • Pijn in het bovenste deel van de buik
 • Opgezette buik
 • Misselijkheid en braken, brandend maagzuur

Soms kan er bloeding van de maag optreden, dit kan te zien zijn aan de ontlasting (die is zwart) en/of het braken van bloed.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van gastritis?

Er zijn meerdere redenen waarom je deze maagklachten kunt ontwikkelen; chronische stress, een auto immuunziekte, schimmelinfecties of een reflux ziekte.

Er zijn echter 4 hoofdoorzaken

1. Heliobacter pylori

Zo’n 50% van de wereldbevolking is geïnfecteerd met deze bacterie. Toch ervaart lang niet iedereen symptomen, en weet men vaak niet eens dat deze infectie er is. H. pylori breekt het maagslijmvlies af en veroorzaakt gastritis en maagzweren. 1

2. Aandoeningen die met een vitamine B12-tekort te maken hebben

Een tekort van vitamine B12 ontstaat wanneer deze vitamine niet goed opgenomen wordt in het spijsverteringskanaal. Dit kan komen door chronische gastritis. De factoren die een B12-tekort veroorzaken zijn dezelfde als die gastritis veroorzaken: gluten overgevoeligheid, Crohn’s, een recente maagoperatie, recente infectie, slechte voeding, een schildklieraandoening of pernicieuze anemie.

3. Gebruik van medicatie

Aspirine, NSAID’s (ibuprofen of naproxen), prednison, chemomedicatie en andere kunnen allemaal de vervelende maagaandoening veroorzaken

4. Drank en voeding

Drankjes zoals koffie, alcohol, sap met citroenzuur en kruidige voeding verergeren de gastritis symptomen. Maar de echte oorzaak zijn de consistentie “boosdoeners”

De boosdoeners bij gastritis

Onderstaande voeding kan ook de darmen en het immuunsysteem schaden

 • Zuivel, als het niet biologisch is
 • Soja
 • Maïs
 • Granen
 • Gluten
 • Aardappels
 • Bewerkte voeding
 • Zoetigheden
 • Frisdrank
 • Overmatig koffiegebruik
 • Energiedrinks
 • Voeding met transvetten

Maagzuurremmers of niet

De conventionele behandeling van gastritis bestaat veelal uit maagzuurremmers. Er zijn goede redenen om niet zomaar naar de maagzuurremmers te grijpen. Hoewel dit soort middelen snel de symptomen verlichten, leidt chronisch gebruik tot ernstige(re) problemen, onder andere tot te weinig maagzuur, nierziekten 2 en osteoporose. Je kunt beter bij de basis van de problemen beginnen.

Waarom oppassen met maagzuurremmers?
Studies tonen dat middelen tegen brandend maagzuur je gezondheid ruïneren. Het is niet niks waar maagzuurremmers toe kunnen leiden, onder andere tot chronische nierziekten, hartaanvallen en dementie. Mede doordat ze de darmflora en functie van de lichaamscellen veranderen
De bittere waarheid van maagzuurremmers
Brandend maagzuur beter aanpakken
Brandend maagzuur, wat je hierover moet weten en hoe je dit natuurlijk aanpakt

Een “gastritis dieet”

Een dieet tegen ontsteking van het maagslijmvlies corrigeert de wortels van de aandoening. Gooi er geen pil in om de symptomen alleen maar te verdoezelen, want de juiste voeding kan op een natuurlijk manier heling brengen. Eet een combinatie van gezonde voeding terwijl je tegelijkertijd de boosdoeners op een dagelijkse basis vermijdt. Dat is de sleutel om de symptomen permanent te verlichten!

Eet voeding die de H. pylori doodt

Dat is alle voeding die sulforafaan bevat

Broccoli is een van de rijke bronnen van deze stof. Hier lees je waarom broccoli zo gezond is, en welke voeding nog meer rijk aan sulforafaan is.  Medische onderzoeken laten zien dat sulforafaan bewezen effectief is tegen deze onheilscheppende bacterie (en andere ongewenste indringers). Het doodt zelfs strengen van H. pylori die antibioticaresistent zijn. 3 Broccoli sprouts bevatten zelfs 20-50x meer sulforafaan dan de volgroeide plant. Als je deze groenten niet lekker vindt, kijk dan gewoon eens naar sulforafaan of broccoli supplementen. Aangezien zo’n 50% van de wereldbevolking een H. pylori infectie heeft, is het niet verkeerd om een paar keer per week sulforafaan-rijke voeding te eten of dagelijks een “broccoli-pil” te nemen.

Eet knoflook

Knoflook is een uitstekend natuurlijk antibioticum en tevens schimmelwerend middel. Ook H. pylori is er hoogst gevoelig voor. Soms levert knoflook helaas problemen op bij mensen met chronische maagzuur problemen. Als dit voor jou geldt, eet dan eerst kleine hoeveelheden of neem knoflook capsules: dit bouwt de tolerantie voor knoflook geleidelijk op. 4

Zorg voor een goede opname van vitamine B12

Probiotica zoals de Lactobacillus en Bifidobacterium soorten koloniseren de slijmvliezen van de darmen en maag en helen dus het spijsverteringssysteem. Deze micro-organismen helpen de darmen ook bij de opname en vertering van nutriënten. Mensen die gastritis en een vitamine B12-tekort hebben zijn er enorm bij gebaat om een goed probiotica supplement, pre- en probiotische voeding plus voeding met vitamine B te nemen. Kies ook voor (het echte, je moet hier even naar zoeken) zuurdesembrood in plaats van gewoon brood. Probiotica zijn verreweg het gunstigst om elke schade in het spijsverteringskanaal om te keren.

Ook gunstig zijn:

 • Gember
 • Kurkuma
 • Oregano
 • Cranberry sap
 • Ananas
 • Groene thee
 • Aloe vera sap
 • Voeding met vitamine A, om de slijmvliezen en weefsels te herstellen: spinazie, asperges, zoete aardappel, perziken, abrikozen, lever, wortels en pompoen.

Wie gastritis heeft weet vaak exact welke voeding en dranken de conditie erger maken, of het nu koffie, chocolade, hete pepers of pasta is. Als je dit niet weet, hou dan een dagboek bij van de voeding, drank én de symptomen.

Naar de dokter

Breng de huisarts op de hoogte van je klachten. Hij kan eventueel een verwijzing voor een echoscopie geven. Als je bloed overgeeft, bloed in de ontlasting ziet of zwarte ontlasting hebt moet je een bezoek aan de huisarts zeker niet uitstellen.

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van medisch advies van een arts. Als je alleen op deze informatie vertrouwt, is dit op eigen risico.

Foto: Pixabay