Wat onthult je huid over je gezondheid?

gezicht3.jpg

Je huid is een reflectie van je innerlijke gezondheid. Dit grootste orgaan reageert namelijk op wat er gaande is binnen het lichaam. Gezondheidsissues zijn dus te identificeren door naar je huid te kijken! Wat onthullen de verschillende huidzones over je gezondheid?

Wat je huid zegt over je gezondheid

gezicht4.jpgDe huid is een reflectie van de innerlijke gezondheid. Wie meer slaapt, water drinkt en minder bewerkte vetten eet, heeft een gezondere huid. Het tegenovergestelde is ook waar; wie van alcohol en koffie houdt, onder stress staat en nog maar weinig aan beweging doet heeft een huid die minder goed in conditie is.

Vlekken en oneffenheden, je kan ze overal op het gezicht tegenkomen: op de neus, kaaklijn, kin, het voorhoofd of de neus. De reden is voor jezelf niet altijd duidelijk. Elke zone representeert een bepaalde gezondheidsissue. Huidprofessionals kunnen van je gezicht indelen in zones (face mapping) om deze issues te identificeren. Stress, dehydratatie, ademhalingsproblemen, hormoonschommelingen, je huid onthult het allemaal.

Voorhoofd

Blaas en darmen

gezicht6.jpgVlekken of puistjes op het voorhoofd kunnen het resultaat zijn van transpiratie of vet haar. Als dit niet van toepassing is, dan kan het zijn dat de huid reageert op problemen met voeding. Wanneer voeding niet goed afgebroken wordt in het spijsverteringskanaal, door verkeerde voedingskeuzes, een virus of doordat je te snel eet, kan dit aan deze zone te zien zijn. Het voorhoofd laat ook zien hoe het met de hydratatie en blaas gesteld is. Stress en slaapgebrek hebben ook een invloed op de spijsvertering en kunnen tot dehydratatie leiden.

Volgens de Oosterse geneeskunde staat het voorhoofd in verband met het zenuwstelsel en de spijvertering, en wijst het op stagnatie.

Wat kan je doen: Eet voeding met meer enzymen, zoals papaya, ananas, avocado, olijfolie en mango, en drink meer water. Begin hier al mee als je opstaat en drink minimaal 8 glazen water. Probeer ook elke nacht minstens 7 uur te slapen.

T-zone, tussen de wenkbrauwen

Lever en maag

ogen.jpgHier kan sprake zijn van dehydratatie, te veel alcohol en consumptie van de verkeerde vetten. Het bovenste gedeelte van de T-zone, tussen je wenkbrauwen, is overgevoelig voor de ophoping van giffen uit alcohol en transvetten. Alcohol heeft een impact op het maagzuur, en stuurt giffen naar andere delen van het lichaam. Junkfood zorgt voor een disbalans in de maag en suikers beïnvloeden de hormonen en insulineweerstand.

Wat kan je doen: Drink dus gewoon minder alcohol en eet zo weinig mogelijk transvetten en suiker.

Neus

Hart

De neus laat zien hoe het er met het hart en de bloeddruk voor staat. Dit gedeelte reageert op emotionele stress en een slechte circulatie. Mee-eters en puistjes kunnen van een hoge bloeddruk komen, een te hoog cholesterolgehalte, teveel stress of de consumptie van te veel alcohol en transvetten. Angst en verdriet zijn ook triggers.

Wat je kan doen: Meer bewegen en sporten, en echt 3x per week die 30 minuten pakken. Dit verbetert de circulatie. Stap over op gezonde vetten en eet minder verkeerde vetten. Sla de pizza en andere bewerkte voeding over en eet meer avocado’s en biologische pindakaas. Eet ook veel vezels!

Rond de lippen

Hormonen en darmen

lippen.jpgAls de huid rond de lippen niet zuiver is, kan dit op een gebrek aan vezels wijzen. Het lip gedeelte reflecteert ook de hormoonhuishouding.

De onderlip geeft inzicht over de darmen. Bruine vlekjes kunnen wijzen op een moeilijke stoelgang en slechte enzymfunctie, of wormen en parasieten. Het kan helpen om meer probiotica te consumeren.

Bleke lippen zijn vaak het eerste teken van bloedarmoede. Dus voeg veel groene bladgroenten en ijzerrijke voeding toe. Zijn de lippen lichtelijk blauw dan kan dit wijzen op een slechte zuurstofopname. Verkleuringen aan de lipcontouren wijzen meer op de nieren.

Wat je kan doen: Eet meer vezels en pas buikmassage toe.

Vrouwen krijgen eerder lijntjes boven de lippen dan mannen. Deze periorale lijntjes ontstaan eerder bij vrouwen omdat het weefsel rond de mond minder bloedvaten en zweet- en talgkliertjes bevat dan bij mannen. Bij vrouwen zit de huid op deze plek ook hechter vast aan de spiervezels die om de lippen heen zitten, en dit kan diepere rimpels veroorzaken. Een betere circulatie remt de ontwikkeling van deze lijntjes. Bevorder deze circulatie door met de vinger druk uit te oefenen boven de lip.

Kin

Maag, nieren, hormonen

Ook de kin is de ultieme zone voor hormonale puistjes en oneffenheden. Maar dat niet alleen, ook dehydratatie en voeding met transvetten zal hier voor oneffenheden zorgen.

Wat je kunt doen: Eet ook hier weer enzymrijke voeding (papaya, ananas, avocado, olijfolie en mango) en zorg voor een adequate waterconsumptie.

Oren, slapen, onder de ogen

Nieren

Als je problemen bij de oren, slapen en onder de ogen ervaart (wallen, donkere kringen) dan kan het te maken hebben een tekort aan nachtrust en stress. Maar deze gedeelten staan ook in verband met de nieren en de vochthuishouding.

Zorg dus voor voldoende slaap, en drink ook genoeg water.

Wangen

Longen en ademhalingswegen

gezicht.jpgDe wangen staan in verband met de sinussen. De linkerwang relateert sterker met de lever, en de rechterkant houdt meer verband met de longen. Een slechte huid op deze gedeelten kan getriggerd worden door allergieën, astma, luchtvervuiling, roken of te weinig beweging. Tandvleesaandoeningen en te veel suikerconsumptie kunnen hier ook een rol spelen.

Vlekkerigheid op de wangen kan ook op een slechte stofwisseling wijzen en een lage opname van foliumzuur en ijzer.

Wat je kunt doen: Verlaag je zuivel- en suikerinname, zorg voor ontspannende bewegingsvormen, eet voeding die hydrateert (komkommer, meloen, aardbeien, grapefruit en tomaten) en zorg voor een goede cleanser.

Kaaklijn

Hygiëne en maag

De kaaklijn reflecteert de uitwerking van vettige voeding.

Stel dus prioriteiten qua vetten: eet meer gezonde vetten zoals olijfolie, druivenpitolie en kokosolie en elimineer de transvetten. Sla ook bewerkt vlees over en ga voor avocado’s en biologische pindakaas. Verlaag je zuivel- en suikerinname. Eet ook hier weer voeding die hydrateert.

Nek

Schildklier

Mensen die een onder actieve schildklier en een lagere progesteronspiegel hebben zijn gevoeliger voor acne en andere oneffenheden. Vitamine C (500 mg-1000 mg per dag) kan voor een hogere progesteronspiegel zorgen (77% hoger), dit is hetzelfde bij vitamine E (67%) en bètacaroteen.

Wat zegt je tong over je gezondheid?
Dit onthult je tong over je lichaam
Wat onthullen mondproblemen over je gezondheid?
Wat je haar onthult over je biologische leeftijd

Bronnen dermalogica  mmdermsolutions  webmd/Foto’s: Alexandru Zdrobău, Pixabay