Omega 3 en 6 vetzuren: ken de juiste bronnen en ratio

voeding tegen stress
Als je op het internet kijkt zie je een overvloed van omega-producten. De meest populaire supplementen zijn visoliën en we hebben het dan ook veel over de voordelen van de omega-3’s. Het is nog niet zo lang geleden dat de voordelen van omega-6’s van de daken geroepen werden. Hoe zit het met de omega-3 en -6 vetzuren? Ken je de feiten, de juiste bronnen en hanteer je de juiste ratio?

Omega 3 en omega 6-9 vetzuren

Omega-3’s

Dit zijn essentiële vetzuren: we moeten ze via de voeding binnenkrijgen, het lichaam maakt ze niet zelf aan en ze zijn cruciaal voor de gezondheid. Van alle vetzuren zijn de omega-3’s waarschijnlijk de belangrijkste. Ze verminderen ontsteking in het lichaam, verlagen de kans op chronisch degeneratieve ziekten en zelfs sommige vormen van kanker. De makkelijkste manier om ze binnen te krijgen is via vette vis of een supplement. De meest gunstige omega-s’s zijn EPA en DHA. DHA is hiervan dan weer de belangrijkste omdat het een sleutelrol speelt bij het behoud van een gezonde cognitieve functie. Hoewel EPA niet zo belangrijk is als DHA speelt het wel een belangrijke rol bij de bloedcirculatie en de gezondheid van het hart. Doordat het de bloedcirculatie bevordert speelt EPA eveneens een rol bij de gezondheid van het brein en hiernaast beïnvloedt het de hormonen op een positieve manier. Voedselbronnen met omega-3’s liggen niet voor het oprapen, toch zouden we dagelijks een dosis van 1000 mg EPA en DHA moeten hebben. Wil je weten welke visoliesupplementen zuiver zijn, kijk dan hier.

Omega-6’s

Ook deze vetzuren zijn belangrijk voor een goede breinfunctie. Ze stimuleren de huid en haargroei, houden de botten gezond, regelen de stofwisseling en het reproductieve systeem. Het probleem is dat de meeste van ons veel te veel omega-6’s krijgen, omdat ze rijkelijk aanwezig zijn in onze Westerse voeding: vaak wel tot 25x meer dan de omega-3’s. De omega-6’s zitten namelijk overvloedig in onze kookoliën (soja, zonnebloem, pinda, maïs en koolzaad). En op deze manier zijn de omega-6’s niet gunstig meer, maar schaden ze onze gezondheid. Ze bevorderen ontsteking en veel wetenschappers geloven dat ze achter een reeks van ziekten zitten: hart- en vaat aandoeningen, diabetes, obesitas en kanker.

Omega-9’s

Anders dan de omega-3’s en -6’s zijn deze vetzuren niet essentieel, omdat ons lichaam ze in kleine hoeveelheden aanmaakt. Ze worden door het lichaam gebruikt als de 3’s en de 6’s niet direct aanwezig zijn. Omega-9 vetzuren verlagen het ‘slechte’ cholesterol, verminderen insulineweerstand en stimuleren het immuunsysteem. Het lichaam zal uiteindelijk omega-9’s tekortkomen, als de hoeveelheid omega-3 niet bijgevuld wordt.

Een van de belangrijkste sleutels tot een goede gezondheid is de juiste ratio van omega 3-6-9 vetzuren. Deze zouden tussen de 2:1 en 4:1 moeten zitten. Dat betekent dat je meer omega-3’s binnen moet krijgen in vergelijking met de andere vetzuren.

‘Goede’ en ‘slechte’ bronnen

Omega-3’s: Levertraanolie, lijnzaad, lijnzaadolie, visolie, zeevruchten, walnoten, broccoli, bloemkool, basilicum, oregano, kruidnagel, marjolein.

Omega 6-‘s: Borage olie, kokosolie, evening primrose (GLA), druivenpitolie, macademia nootolie, eierdooier, vlees.

Omega-9’s: Avocado’s, olijven, olijfolie, noten m.u.v. pinda’s.

Hoewel soja-, maïs- en koolzaadolie de oliën zijn die we beter zouden vermijden, zijn er ook gezonde omega-6’s die geen ontsteking veroorzaken en die wel goed voor ons zijn. Het is trouwens ook niet zo zeer dat omega-6 vetzuren ongezond voor ons zijn, het zit hem meer in de balans.

Het komt erop neer dat je de gezonde bronnen van de omega vetzuren kiest, en dat je tegelijkertijd een visoliesupplement neemt om een goede ratio te houden. Laat het rekenen maar zitten en focus je op de kwaliteit van je voeding, dat is belangrijker. Vermijdt ook de schadelijke oliën zo veel mogelijk.

Meer over oliën en vetten;
Waarom koolzaadolie slecht voor je is
Sommige plantaardige oliën zijn slecht voor je brein. Welke?
Waarom olijfolie de beste olie is om in te bakken, de feiten
Verzadigde vetten van goede kwaliteit verlagen gezondheidsrisico’s

1
Foto: Chuttersnap