Stof in olijfolie keert vette lever om

vette lever syndroom
De gezondheidsvoordelen van extra-virgin olijfolie zijn wijd en zijd bekend, maar wat zijn de biologische mechanismen hierachter? Nieuw onderzoek meldt dat een stof in olijfolie veel negatieve effecten van transvetten -zoals de conditie van een vette lever- omkeert.

Olijfolie en de vette lever

Eerder onderzoek liet al weten dat olijfolie –en dan vooral de extra virgin versie- het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. 1

In een nieuwe studie –gepubliceerd in Lipids in Health and Disease werden de effecten van de stof uit olijfolie op muizen getest. Het gaat om hydroxytyrosol; dit is een polyfenol met antioxidant eigenschappen. De polyfenol zit waarschijnlijk achter de gezondheidseffecten van de mediterrane olie, en beschermt ook de lever.

‘Goed’ en ‘slecht’ cholesterol

Er werd vooral gekeken naar bepaalde enzymen die een sleutelrol spelen bij de samenstelling van meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit type vetzuur is gunstig voor de gezondheid omdat ze het ‘slechte’ cholesterol verlaagt en de cardiovasculaire gezondheid, breinfunctie en celgroei verbetert. Het ‘slechte’ cholesterol (LDL) is het soort vet dat zich ophoopt binnen de aderen, ze vernauwt en op den duur tot hart- en vaatziekten leidt.

Het ‘goede’ cholesterol (HDL) transporteert cholesterol uit delen van het lichaam terug naar de lever, waar het verwerkt en verwijdert wordt.

De muizen kregen ofwel een vetrijk dieet (60% vetten) of een controle dieet (10% vetten). Sommige muizen kregen hierbij 5 mg hydroxytyrosol per kg/lichaamsgewicht gedurende 3 maanden.

Senior studieauteur dr. Valenzuela en zijn team namen bloed- en weefselmonsters van de muizen aan het einde van de test. Hydroxytyrosol bleek de tekenen van een vette lever te hebben omgekeerd. Het HDL-niveau was in tact gebleven, terwijl het LDL-niveau wel gedaald was. Ook was de insulinegevoeligheid toegenomen. (Bij de muizen uit de controlegroep was dit alles echter nog beter).

Compositie van vetzuren in lever, brein en hart weer normaal

De muizen die op het vetrijke dieet zaten hadden ook een verlaging van de leverenzymen die de gunstige meervoudig onverzadigde vetzuren samenstellen. Deze verlaging staat in verband met een disbalans van vetzuren die zich in de lever, hersenen en hart bevinden. Door hydroxytyrosol nam de enzymactiviteit toe en werd de compositie van vetzuren weer normaal. Dit was hetzelfde als bij de muizen die een normaal dieet kregen.

Dit laat zien dat de stof uit olijfolie de schadelijke effecten van vette voeding omkeert.

Lage dosis keert vette lever en andere nadelige effecten om

Dr. Dr. Valenzuela:

“Onze resultaten indiceren dat hydroxytyrosol de sleutel is van de gunstige effecten van extra-virgin olijfolie. De muizen die de vetrijke voeding aten hadden tekenen van non-alcoholic leververvetting wat tot een zichtbare reductie van enzymactiviteit in de lever leidde en tot negatieve effecten op de vetzuur compositie in de lever en andere organen. “

“Het is intrigerend dat een relatief lage dosis hydroxytyrosol in het dieet deze effecten omkeert en de tekenen van een vette lever, en de negatieve effecten in andere organen, vermindert. “

Meer studies over olijfolie:

Waarom olijfolie de beste olie is om in te bakken
Oliezuur uit olijfolie vermindert de kans op buikvet
Test: hoe extra-virgin is jouw olijfolie?
Extra-virgin olijfolie heeft gunstig effect op vetprofiel
Groenten gebakken in olijfolie gezonder dan gekookt
Olijfolie als veelzijdig inzetbaar huismiddeltje
Ingrediënt uit olijfolie doodt kankercellen