Levertraanolie: wat zit erin, en wat zijn de voor- en nadelen?

olie2.jpg
In Noord Europa is eeuwenlang levertraanolie gebruikt om het afweersysteem te versterken en door de lange donkere winters heen te komen. De olie zit dan ook vol met omega-3 vetzuren en vitamine D. Kan je in plaats van omega-3 vetzuren of visoliecapsules ook gewoon de ouderwetse levertraanolie gebruiken?

Levertraanolie, wat zit erin?

De vetzuren EPA en DHA

Vis, inclusief de kabeljauw en schelvis, is natuurlijk een van de grootste bronnen van omega-3 vetzuren. Levertraanolie is dan ook een uitstekende bron van EPA en DHA. Deze gezonde vetzuren verlagen de bloeddruk, de kans op cognitieve achteruitgang en beroertes. 1

Vitamine D

Anders dan gewone visolie is levertraanolie ook een rijke bron van vitamine D. De zonvitamine staat in verband met veel aspecten van de mentale en lichamelijke gezondheid, maar de meeste mensen krijgen er niet voldoende van.

Vitamine A

Levertraanolie bevat ook enorm veel vitamine A. Vitamine A is natuurlijk ook belangrijk voor de weerstand, huid, ogen en weefsels. Maar teveel van deze vitamine kan desastreus zijn.

Levertaanolie gunstig voor de gezondheid

Omdat het:

  • De triglyceride waarden verlaagt 2
  • De kans op cardiovasculaire problemen zoals een hartaanval en beroerte voorkomt 3
  • Symptomen van depressie vermindert 4
  • De conditie van artritis verbetert 5 6
  • Infecties van de bovenste luchtwegen bij kinderen voorkomt 7
  • Helpt bij astma 8
  • Wondversnelling versnelt 9
  • Goed voor de botten is

Nadeel: Gevaar van teveel vitamine A

Maar er zijn ook risico’s vanwege de hoge vitamine A-inhoud; die kan tussen de 5000-10.000 ie per dosis liggen en ligt soms ook hoger. Wanneer je al vitamine A via de voeding binnenkrijgt kan er overtollige vitamine A in het lichaam ontstaan. Vitamine A zit in voeding zoals zoete aardappelen, wortelen en donkere bladgroenten. Aan smeerbare producten (boter, bak- en braad) is natuurlijk vitamine A toegevoegd. Eén risico van levertraanolie heeft met de botgezondheid te maken. Terwijl de vitamine D natuurlijk enorm gunstig voor de botten is, geldt dit niet voor teveel vitamine A. In een studie waarbij vrouwen levertraanolie namen was de kans op een lagere botdichtheid 2.3 keer hoger; een effect dat de onderzoekers toeschreven aan vitamine A. 10

Astma

Deze vorm van visolie kan helpen bij astma, maar kan de conditie ook erger maken. Wanneer levertraanolie af en toe gebruikt wordt kan het de symptomen verbeteren. Dit is anders bij mensen die op dagelijkse basis de olie innemen: dit kan astma juist verergeren. 11 12

Depressie

De omega-3 vetzuren verbeteren depressie en angst effectief, zo bleek uit een studie onder 21.835 volwassenen, die 2 jaar lang gevolgd werden. Depressie kwam nauwelijks voor onder de levertraanolie gebruikers. 13

Verschil tussen visolie en levertraanolie

Beide komen van vis en hebben hetzelfde vetzuur profiel. Visolie is rijk aan EPA en DHA maar bevat niet veel vitamine D en A. Levertraanolie komt uit de lever van kabeljauw, schelvis en soms van andere vissen. Het heeft minder omega-3’s maar is dus rijk aan vitamine A en D. Het kan dus ook handig zijn bij een vitamine D tekort. Levertraanolie bevat ongeveer 8% EPA en 10% DHA, en bij visolie is dit 18% EPA en 12% DHA.

Levertraanolie kiezen

Als je deze olie wilt gebruiken, kies dan een merk dat geen excessieve hoeveelheid vitamine A bevat (een voorbeeld is Carlson’s, die voorziet in 850 ie vitamine A en 400 ie vitamine D). Andere oliën kunnen duizenden ie’s van vitamine A bevatten. De meeste levertraanolie producten bevatten niet al te veel kwik, maar het kan natuurlijk vervuild zijn. Dus dat is iets om op te letten.

Om je op weg te helpen: uit de test van de Amerikaanse consumentenbond Consumerlab blijken Carlson, ChildLife en Vitacost vrij van lood, kwik, cadmium, arsenicum en pcb’s te zijn. Andere levertraanoliën werden niet getest, maar zo heb je in ieder geval een paar merken waarvan zeker is dat ze schoon zijn. Carlson bevat 850 ie vitamine A, ChildLife 2000 ie en Vitacost 855 ie per dosis (dit is bij de laatste anders dan op de verpakking staat).

Veiligheid

Als je zwanger bent kan teveel vitamine A geboortedefecten veroorzaken, blijf aan de voorzichtige kant (800 mcg). Dit geldt ook voor borstvoeding (1100 mcg). Een kleine dosis (5 ml) kan al 2500 ie (750 mcg) vitamine A bevatten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen ligt rond de 800 mcg, voor kinderen is dit 300 mcg 91 tot 3 jaar), 400 mcg (4-8 jaar), 600 mcg (9-13 jaar), 700 mcg (14-18 jaar meisjes), 900 mcg (14-18 jaar jongens).

De olie kan bloedverdunnend werken, en gaat niet goed samen met bloed verdunnende middelen. Wil je het toch gebruiken, overleg dan eerst even met je arts!