Kurkuma en absorptie: hoe haal je het beste uit je supplement?

kurkumaa.png
Recent nieuws over kurkuma meldt dat de specerij het geheugen en leervermogen verbetert en uitzaaiing bij borstkanker tegengaat. Een belangrijke specerij dus, maar het is net zo belangrijk te weten hoe je de absorptie ervan optimaliseert. Hoe haal je het beste uit je kurkuma?

Kurkuma, talloze voordelen

Een drankje met de juiste ingrediënten is perfect voor de opname van kurkuma

De talloze andere voordelen en de effectiviteit van kurkuma als medicijn zijn bekend. Het is vooral de kurkumine in kurkuma die het kruid zijn geneeskracht geeft. De heilzame werking is verbazingwekkend, en studies lieten weten dat de goudgele wortel sowieso al net zo effectief is als 15 soorten medicaties (!).

Curcuma Longa behoort tot dezelfde familie als die andere geneeskrachtige specerij, gember. De wortels worden verpoederd en in India veel gebruikt bij het koken, en geven gerechten hun specifieke smaak en gele kleur.

Kurkumine handelt met diverse stoffen in het lichaam, vooral met enzymen, celreceptoren en signaleringsmoleculen. Het is dan ook geen wonder dat het kruid een brede reeks effecten in het lichaam heeft. De geelwortel staat bekend om zijn anti-inflammatoire en antioxidant eigenschappen, maar is ook antibacterieel en antiviraal. 1

In tal van lab-, dier- en mensenstudies is de uitwerking van het kruid op verschillende ziekten en aandoeningen onderzocht, vooral die linken met ontsteking. De onderzoeken suggereren dat kurkuma veelbelovend is bij

  • Depressie 2
  • Neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinsons’s en Alzheimer’s 3
  • Een hoog cholesterol en triglyceride waarden 4
  • Dementie en cognitieve achteruitgang 5 6
  • Osteoartritis 7
  • Gingivitis 8
  • Diabetes 9 10
  • Metabool syndroom 11
  • HPV virus 12 13

Kurkuma, een medicijn

En nog veel meer. Studies: Kurkuma net zo effectief als deze medicatie (15x)


Kurkuma en absorptie

Een pil met lukraak wat kurkumapoeder is weggegooid geld

Het is dus geen slecht idee om je gerechten meer pit te geven met kurkuma. Het kruid heeft over het algemeen een uitstekend veiligheidsprofiel en bijwerkingen zijn zeldzaam en mild. Maar terwijl er steeds meer geleerd wordt over de gezonde uitwerking van de specerij, realiseren onderzoekers zich ook dat de poedervorm niet altijd goed door het lichaam geabsorbeerd wordt. Dus om de maximale voordelen uit kurkuma te halen, zijn er een aantal factoren om in acht te nemen. Sommige bekende drogisterijketens verkopen gewoonweg poederkurkuma in een capsule, en hier heb je echt helemaal niks aan. De hoofdissue van kurkumasupplementen is dus de lage bio beschikbaarheid.

Haal het beste uit je kurkuma

En die bio beschikbaarheid is de grootste uitdaging. Het snelle metabolisme, water onoplosbaarheid en snelle eliminatie uit het lichaam maken het er niet beter op. 14 15  Studies laten zien dat dit lastig is, zelfs bij doses van 12.000 mg per dag. 16  Dit is handig om te weten, zodat er maatregelen kunnen worden toegepast.

Manieren om de opname te bevorderen

Kurkuma in voeding is beter bio beschikbaar dan alleen kurkuma, omdat het dan ook gecombineerd is met olie, peper en andere kruiden.

Neem de wortel van Curcuma Longa met 95% curcuminoïden. Dit verzekert een hoge concentratie en een werkzame formule.

Kies een supplement met een verbeterde bio beschikbaarheid: dit is een formule met piperine (een bestanddeel uit zwarte peper). Piperine verbetert de opname van kurkuma aanzienlijk, dus kijk of dit op het etiket staat. 17 18 19 

Goed opneembare opties zijn Meriva, BCM-95, Longvida en Theracurmin; bij deze zijn allemaal diverse strategieën toegepast voor een betere opname.  20 21    Nieuwe vormen worden ontwikkeld, met liposomen, nanodeeltjes, micellen, solide vetten en meer. 22 23

(Meer info over supplementen vind je bij ‘Kurkuma supplementen getest, welke kies je’)

Meng je supplement met vetten voor een betere opname. In de Oosterse keuken wordt het kruid vaak gemengd met ghee, volvette melk of kokosmelk om deze reden. 24  Daarom is deze kurkuma latte perfect! Als je een maaltijd bereidt met de geelwortel, gebruik dan kokosolie of olijfolie om de opname te bevorderen.

De aanbevolen hoeveelheid is 200 tot 400 mg per dag. Als je een chronische ontstekingsconditie hebt, kan je meer nemen (1800 mg per dag).

Eén theelepel kurkuma kan voldoende zijn om van de gezondheidsvoordelen te profiteren (mits je het mengt met olie en zwarte peper).

Neem kurkuma latte, op deze manier wordt kurkuma goed opgenomen

Als je kurkuma gebruikt met toepassing van bovenstaande strategieën kom je er snel achter waarom het een wonderkruid genoemd wordt.

Recente studies

Kurkuma verbetert leervermogen en geheugen: Toen het effect van kurkuma (20 mg/kg) op het leervermogen en geheugen van muizen werd bekeken, bleek de specerij deze inderdaad te verbeteren. Er werd een kurkumaextract gebruikt (poeder) met Ar-turmerone, curcuminoïden en α-linolzuur. Het extract verlaagde ook de cortisolspiegel. 25

Kurkuma ontgift de lever: Extract van de geelwortel (kurkuma longa 200 mg/kg en kurkumine (80 mg/kg) beschermt de lever tegen kwikchloride. Het is niet de eerste keer dat de specerij de lever blijkt te reinigen, ook van metalen. 26

Kurkuma reguleert de cholesterolspiegel 27

Kurkuma beïnvloedt tumorexpressie proteïne (p53) en oestrogeenreceptor (Era) in borstkankercellen:  Kurkumine alleen veroorzaakte hierin een tienvoudige afname in vergelijking met een oestrogeenbehandeling, wat wijst op de antiproliferatieve werking. 28

Veiligheid

Kurkuma verdunt het bloed en gaat niet goed samen met bloedverdunners of voor een operatie. Geelwortel kan negatieve bijwerkingen hebben als het samen gebruikt wordt met anticoagulant coumadine (Warfarine). Het komt niet vaak voor, maar het kruid kan misselijkheid, diarree, hoofdpijn of uitslag veroorzaken. 29 30 31 Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die bloedverdunners nemen zouden niet meer dan een kwart theelepeltje moeten nemen. Dit geldt ook voor vrouwen die tijdens de menstruatie heftig bloeden en mensen met galblaasproblemen. Kurkuma zorgt namelijk dat de galblaas samentrekt en dat een gedeelte van de inhoud eruit geperst wordt. Dit voorkomt de vorming van galstenen, maar kan problemen geven als je galstenen of andere problemen aan de galblaas hebt. Het gebruik van kurkuma kan dan pijn veroorzaken.

Als je medische condities hebt, laat je arts dan weten dat je de geelwortel neemt.

*Het is van belang om te vermelden dat sommige studies melden dat kurkuma longkanker bevordert bij rokers en ex-rokers. 32 33