Is zwavel het ‘nieuwe’ vergeten mineraal?

zwavel2.jpg
Waar magnesium ooit nog bekend stond als ‘het vergeten mineraal’, wordt het tegenwoordig redelijk vaak gebruikt. Maar hoe vergeten is zwavel eigenlijk? Het is het 3e grootste nutriënt in het lichaam en onmisbaar voor gewrichten, stofwisseling, gewicht en energie. Gewichtsproblemen, vermoeidheid; zwavel is hierin heel belangrijk. Slechts één dosis doet al iets positiefs.

Zwavel, onmisbaar mineraal

Als het om onze gezondheid gaat, kennen we de voordelen van vrijwel alle vitaminen. En wat betreft de mineralen is magnesium het meest bekend. Hoewel zwavel een stuk minder bekend is, kent een hele reeks voordelen. Als kers op de slagroom zorgt deze zwavel voor gezonde, sterke haren en nagels, en remt het veroudering van de huid. Waarom is dit mineraal zo belangrijk?

Een rijke bron van organische zwavel is MSM (methylsulfonylmethaan; het is een mond vol). En dat is heel welkom, want zwavel is de derde grootste nutriënt in het menselijk lichaam. 1 MSM zit in best wel wat voeding: vlees, zuivel en groenten.

Cruciaal micronutriënt

Maar helaas geldt voor MSM echter hetzelfde als voor magnesium: de bodem is uitgeput en we halen het nog nauwelijks uit de voeding.  2 3 In bewerkte voeding en ontbijtproducten mist de stof, en het zijn juist deze voedingssoorten die meer gegeten worden dan ooit. Zwavel is een cruciaal nutriënt en zonder dit mineraal werken veel lichaamsprocessen niet adequaat. Een cruciaal mineraal, want de stof detoxificeert en gaat ontstekingsprocessen tegen. Zonder MSM kan gluthation – een van de belangrijkste antioxidanten die het lichaam produceert – niet werken in het lichaam. Gluthation zorgt net als zwavel voor ontgifting. Een tekort aan zwavel verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, en op een beroerte.


MSM wordt in meer dan 150 verschillende bestanddelen gevonden in het menselijk lichaam. Zwavelbestanddelen zitten en vrijwel elke cel.

Koper werkt zwavel tegen, en zit in onder andere in koffie, cola, chocola, tarwekiemen, schaaldieren, sojabonen, noten en lever.

Bij kinderen met autisme is een zeer lage hoeveelheid zwavel in het bloed gezien. 4

MSM en Epsom zout kunnen gebruikt worden om zwavel aan te vullen. 4


De 9 belangrijkste voordelen van MSM

1. Het is de sleutelbron van zwavel

Zwavel is ontzettend belangrijk in het lichaam, omdat het aanwezig is in de bouwsteentjes van proteïnen: aminozuren. 5 MSM is de beste bron van zwavel die er is.

2. Houdt botten en gewrichten pijn- en ontstekingsvrij

MSM houdt de botten gezond, en helpt bij condities zoals artritis, reumatoïde artritis en osteoartritis. Het mineraal helpt ook om ongezonde kalkopslag in het lichaam af te breken. Deze kalkophopingen zijn de oorzaak van degeneratieve ziekten. De stof maakt pezen meer flexibel, vermindert pijn, zwelling en stijfheid, verbetert de bloedsomloop én de vitaliteit van cellen. 6

3. Speelt een rol bij de stofwisseling en gewicht

In een studie waarbij obese muizen werden gebruikt, zorgde MSM voor een betere insulinegevoeligheid en lagere triglyceride waarden. Ook de vetstofwisseling en andere metabole functies gingen erop vooruit. Andere stofwisselingsfuncties waren: hyperglykemie, insulineweerstand en ontsteking. De onderzoekers concludeerden dat MSM een behandelingsoptie kan zijn bij obesitas gerelateerde aandoeningen zoals diabetes2 en de vette lever. Een andere studie meldt soortgelijke resultaten van zwavel samen met kurkuma. 7 8

4. Ontgift

Allerlei stoffen gaan 24/7 onze cellen binnen en buiten. De cellen zijn hier continu druk mee bezig, met het bepalen wat toegelaten en weer uitgestoten wordt. Dit mechanisme is natuurlijk belangrijk en een goede functie bepaalt de effectiviteit van ontgifting en de weg die nutriënten binnen het lichaam gaan.

5. Versterkt huid en haar

Neem een week MSM en je merkt de uitwerking al aan je sterkere nagels. De zwavel waarin MSM voorziet produceert royale hoeveelheden collageen en keratine, beide onmisbaar voor huid, haren en nagels. Daarom wordt het ook wel het ‘schoonheidsmineraal’ genoemd. MSM verbetert ook eczeem, psoriasis, rosacea, dermatitis, acne en roos. Er zijn geluiden dat MSM vergrijzing van de haren afremt ofwel omkeert. Hoewel het een logische gedachte is, is er geen maar bewijs voor. Het is dus een kwestie van proberen. Wel is bewezen dat de stof de haargroei stimuleert, ook bij alopecia. 9

6. Geeft energie

Als we (chronisch) moe zijn denken we vaak aan van alles: we nemen extra vitamine C, B, D en magnesium en we gaan gezonder eten. Denk ook eens aan zwavel, als je vaak moe bent! MSM zorgt dus voor een goede doorlaatbaarheid en detoxificatiefunctie van de cellen, zodat ze minder energie nodig hebben om ongewenste stoffen kwijt te raken. En dankzij deze detoxificatie is het lichaam makkelijker in staat om nutriënten op te nemen. Het lichaam is minder energie kwijt aan de vertering van voedsel, en dat merk je aan je energieniveau.

7. Onderdruk levertumoren

Een heel belangrijk aspect van MSM is dat het de ontwikkeling van levertumoren remt en leidt tot de dood van lever kankercellen. Leverkanker is wereldwijd de nr. 3 van de meest voorkomende kankers. 10 Hierboven kon je al lezen dat de zwavelbron ook het vette leversyndroom verbetert.

8. Voorkomt Alzheimer’s

Zwavel werkt krachtig tegen ophopingen van aluminium, en er wordt aangenomen dat aluminium een belangrijke factor is bij Alzheimer’s. Niet alleen bij deze ziekte, ook bij concentratie- en leerproblemen bij jong en oud zou dit element een rol spelen. Een hoge koper / lage zwavel status zou Alzheimer’s , diverse vormen van artritis en vasculaire degeneratie aanmoedigen. 11

9. Remt oxidatieve stress na fysieke inspanning

De energiebehoefte tijdens lichamelijke inspanning leidt tot een toegenomen zuurstofopname en –voorziening van/aan weefsels en dit kan de hoeveelheid ROS (reactive oxygen species) en productie van vrije radicalen verhogen. De inname van MSM voorafgaand aan lichamelijke inspanning heeft een stevig antioxidant effect. Een studie meldt Een studie meldt dat één enkele dosis (100 mg/kg) de hoeveelheid ROS al remt. 12 13

MSM is ook effectief gebleken bij hooikoorts 14  , interstitiale cystitis (pijnlijke, chronische vorm van blaasontsteking) 15,  auto immuunziekten 16 , chemopreventie 17 18 , ontstekingsaandoeningen en heeft een antioxidant effect. 19 20 21

Veiligheid

MSM is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen, als er na 3 maanden even een pauze wordt toegepast. Bij sommige mensen kan het misselijkheid, diarree, hoofdpijn, jeuk of slapeloosheid veroorzaken. Er is niet voldoende informatie beschikbaar over de veiligheid van MSM bij zwangerschap en borstvoeding.