Light frisdrank is slecht nieuws voor je brein

stoppen met frisdrank
Zowel light frisdrank als de gewone versie verouderen het brein sneller dan normaal. Wie regelmatig frisdrank drinkt heeft een slechter geheugen, kleiner breinvolume en een gekrompen hippocampus. En wie dagelijks light frisdrank drinkt, heeft 3x meer kans op een beroerte en dementie. Deze nogal heftige uitkomsten zijn gepubliceerd in de vakbladen Alzheimer’s & Dementia en Stroke.

Light frisdrank en je brein

Amerikanen mogen dan de wereldwijd de meeste suiker consumeren, Nederlanders houden er ook van. Wij staan wereldwijd op de derde plaats als het gaat om suikerconsumptie.  1

suikertab.png

Tabelbron   Eigenlijk delen we de tweede plaats met Duitsland: de dagelijkse hoeveelheid scheelt nauwelijks.

Ook gevolgen voor leren en geheugen

In de afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken geweest die ons wezen op de gevolgen van suiker, frisdrank en light frisdrank. Stofwisselingsstoornissen, een minder goed functionerend brein en natuurlijk overgewicht zijn de gevolgen van deze middelen. Light frisdrank eist een zwarte tol van de gezondheid, en er waren altijd al genoeg goede redenen om te stoppen met het drinken ervan.

Zojuist gepubliceerd onderzoek (een studie in delen) meldt ook de gevolgen, die niet mis zijn. Want wie regelmatig frisdrank consumeert heeft dan ook nog een kleiner hersenvolume, een kleinere hippocampus en een gebrekkig geheugen. De hippocampus is belangrijk voor leren en geheugen. En als je denkt dat light frisdrank beter is, denk dan nog maar eens. Want de light versie leidt tot een hogere kans op dementie en een beroerte. Die kans is zelfs drie keer zo groot.

Professor neurologie en senior auteur van de studie Sudha Seshadri:

“Het zijn sterke data. De vervanging van suikers door kunstmatige zoetstoffen verbetert dit niet. Misschien moeten we weer gewend raken aan ouderwets water drinken.”

Link met dementie was nog niet bekend

frisdrank1.jpgCo-auteur Matthew Pase zegt dat overtollige suikers lang geassocieerd zijn met cardiovasculaire en metabole aandoeningen zoals obesitas, hartaandoeningen en type 2 diabetes, maar dat er nog weinig bekend is over de lange termijn effecten op het brein. Voor de eerste studie –gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia, maart 2017- werden de data van meer dan 4000 mensen onderzocht, waarbij cognitieve testen en MRI scans gebruikt waren. Er werd gekeken naar mensen die meer dan twee zoete dranken per dag consumeerden, van welk type dan ook (vruchtensap, frisdrank en andere dranken). Onder deze groep mensen waren meerdere tekenen van versnelde breinveroudering zichtbaar (kleiner breinvolume, slechter episodisch geheugen, een gekrompen hippocampus); allemaal risicofactoren voor Alzheimer’s. Eén zoete drank per dag is al garantie voor een kleiner breinvolume, zo zagen de onderzoekers.

In de tweede studie –gepubliceerd in Stroke, april 2017- werden data gebruikt van mensen die een beroerte hadden gehad of met dementie gediagnosticeerd waren. De inname van dranken werd over een periode van 7 jaar bekeken, en tevens werden de deelnemers over een periode van 10 jaar gemonitord. Van de deelnemers hadden 2888 mensen boven de 45 jaar een beroerte gekregen, en dementie kwam bij 1484 mensen boven de 60 jaar voor. Wie minstens één light frisdrank per dag dronk, liep een risico op een beroerte en/of dementie die 3x zo hoog was.

Pase:

“Het was ietwat verrassend dat de consumptie van light frisdrank tot deze uitkomsten leidde.”

Pase was verrast omdat eerdere studies light frisdrank weliswaar al in verband brachten met een verhoogde kans op een beroerte, maar dat de link met dementie nog niet bekend was. De link tussen suiker en dementie is wel al langer bekend.

Beloningscentrum in het brein

De zoete smaak van light frisdrank wordt anders verwerkt door het beloningscentrum in het brein. De caudatus –geassocieerd met beloning- is minder geactiveerd bij wie wekelijks meerdere light frisdrankjes drinkt. Dit kan bewerkstelligen dat je er meer van drinkt. fMRIscans laten ook zien dat light frisdranken voor meer activatie zorgen in het dopaminerge middenbrein en de rechter amygdala. Sacharine zorgt voor en grotere response in de orbitofrontale cortex aan de rechterkant. 2

Stroke  Alzheimer’s & Dementia   Foto’s: Pixabay