De positieve effecten van ketose en het ketogeen dieet

weegschaal.jpg

Een dieet dat het hongergevoel minimaliseert, waarbij vet verbrand wordt en we ook nog kilo’s kwijtraken, daar zullen de meesten geen nee tegen zeggen. Volgens studies is het ‘ketogeen’ dieet zo’n dieet. Dit type dieet lijkt effect te hebben en maakt dan ook nieuwsgierig. Daarom vertelt ervaringsdeskundige Michael Slender hier vandaag meer over in een gastartikel.

Ketogeen dieet: kan het werken?

“Een periode van ketogeen dieet kan helpen om het hongergevoel onder controle te houden en kan de vetverbranding stimuleren, en hiermee ook het lichaamsgewicht verminderen. Een correct begrip van het ketogeen dieet kan een nuttig middel zijn om obesitas te behandelen.” 1 Uit International Journal of Environmental Research and Public Health

Dat klinkt interessant, wat is het ketogeen dieet precies? Michael Slender, eigenaar van ketogeendieet.nl onderbouwt in deze blog hoe dit werkt.

Door: Michael Slender

Als ervaringsdeskundige ben ik voorstander van het ketogeen dieet: een dieet dat niet verzonnen is door een dieetgoeroe met een winstoogmerk, maar onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek dat bijna 100 jaar teruggaat in de tijd.

Wat is ketose?

Ketose is een natuurlijk onderdeel van het metabolisme en is vooral bekend onder personen die al eens een koolhydraatarm dieet hebben gevolgd. In dit type dieet wordt ketose opzettelijk veroorzaakt en bijvoorbeeld gebruikt om epilepsieaanvallen te verminderen of voor gewichtsverlies. Er wordt gesproken over ketose als er een verhoogde concentratie ketonen in het bloed aanwezig is.

Hoe werkt ketose?

De ketose toestand wordt ingeleid door een periode met weinig koolhydraten in de voeding, zoals bij het ketogeen dieet, of als er helemaal niet gegeten wordt. 2 In beide situaties wordt het insulineniveau in het lichaam verlaagd en er geen tot weinig glucose aanwezig is om het  lichaam van energie te voorzien. Dit stimuleert de aanmaak van ketonen in de lever die vervolgens als energiebron gebruikt worden, zelfs door de hersenen. Als je in ketose bent dan gebruikt een groot deel van het lichaam ketonen voor energie en niet de gebruikelijke glucose afkomstig uit koolhydraten. Zelfs de hersenen gebruiken de ketonen voor energie. Dit is een proces dat langzaam in gang wordt gezet. Het lichaam en de hersenen hebben even tijd nodig om naar een andere versnelling te schakelen.

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is een goed onderzocht dieet dat ooit bedacht is als hulpmiddel in de behandeling van epilepsieaanvallen. Vandaag de dag is het nog steeds een alternatief op de standaardbehandeling van pilepsieaanvallen onderen kinderen. Een dieet met ketose als basis is hiernaast effectief in het verlagen van het insulineniveau waardoor het helpt bij het tegengaan van type 2 diabetes 3 en andere aandoeningen waarbij een hoog insulineniveau een rol speelt. Doordat weinig koolhydraten gegeten worden terwijl de hoeveelheid vetten toeneemt daalt het triglyceriden niveau en neemt het HDL cholesterol toe wat de verhouding  tussen beide kan verbeteren.

Gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een koolhydraatarm dieet, waarbij ketose  een belangrijke rol speelt, een positief effect levert voor gewichtsverlies op de korte en lange termijn. Het wordt zelfs als een alternatieve wijze gezien om obesitas te bestrijden. 4 Dat ketose  de honger onderdrukt speelt hierbij een rol. 5 In een vergelijking met een dieet met weinig vetten en calorieën levert het dieet met veel vetten en weinig koolhydraten de beste resultaten. 6

Mogelijke bijwerkingen

Zoals met alle veranderingen is het lichaam niet altijd bereid om zonder slag of stoot hier in mee te gaan. Als je opeens veel verandert in je eetpatroon dan is dit meestal snel te merken. Dit geldt ook voor het volgen van een aangepast eetpatroon om in ketose te raken. Als er sprake is van bijwerkingen dan is dit meestal in de beginperiode. In het Engels wordt dan wel gesproken over de “keto flu” wat vrij vertaald ketogriep betekent. Over het algemeen is ketose veilig maar hoe het ervaren wordt verschilt per persoon. Terwijl de ene persoon zich fantastisch voelt tijdens de ketose fase is het mogelijk dat de ander de gehele dag vermoeid is. Er zijn een aantal bijwerkingen die kunnen optreden. Bjjwerkingen die kunnen voorkomen zijn hoofdzijn, vermoeidheid, verminderde stoelgang, hoog cholesterol en slechte adem. Deze komen echter vrijwel alleen voor in het begin, als de voeding drastisch aangepast wordt naar een koolhydraatarm dieet.

Let op: ketose is niet gelijk aan ketoacidose Ketose wordt geregeld verward met ketoacidose maar hoewel de termen veel op elkaar lijken is er wel degelijk een verschil. Als er sprake is van ketoacidose dan komt er teveel glucose en ketonen in de bloedbaan waardoor het bloed verzuurd raakt. Ketose is niet gevaarlijk maar  ketoacidose wel. Onbehandeld kan dit voor grote gezondheidsproblemen zorgen.