Depressieve symptomen, stemmingswisselingen: heb je een dopaminetekort?

st. janskruid bij depressie

Wat heeft dopamine met je depressie en stemmingswisselingen te maken?  Veel heeft met deze neurotransmitter te maken.  Zoals motivatie, concentratie, plezier, euforie, focus en andere positieve gevoelens. Heb je een dopaminetekort?

Dopamine en je stemming

Dopamine heeft veel met depressie en de stemming te maken. Want niet alleen neurotransmitter serotonine is een ‘feel-good’ stofje. Ook dopamine speelt een grote rol bij het ontstaan van een depressie. Door een dopaminetekort te behandelen, kun je weer grip krijgen op je emotionele gezondheid. Heb je een dopaminetekort? En hoe verhoog je je dopamineniveau op een natuurlijke manier?

Dopaminetekort

Door een dopaminetekort te behandelen kun je je psychische gezondheid weer terugkrijgen. Een depressie is een ziekte waarbij niet alleen serotonine een rol speelt. En hoewel de rol van serotonine de meeste aandacht krijgt, kan ook een dopaminetekort een depressie veroorzaken. Als je je depressief voelt, denk dan niet dat er iets mis is met je persoonlijkheid. Zie een depressie als iets dat net als andere ziekten behandeld moet worden.

Oorzaken van depressie

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken van een depressie, zoals een levensingrijpende gebeurtenis, een disbalans van (andere) neurotransmitters, vitamine- of mineraaltekort, ontsteking. Een laag dopamineniveau kan ook aan de aandoening ten grondslag liggen, en bepaalde veranderingen in voeding en leefstijl kunnen dit niveau weer verhogen.

Neurotransmitter voor motivatie

Deze chemische stof in het brein maakt dat we gevoelens van plezier, euforie, motivatie, initiatieven, concentratie en focus voelen. Je brein communiceert eigenlijk met zichzelf via een systeem dat neuronen met elkaar verbindt die met elkaar communiceren via receptoren. Dopamine is een neurotransmitter die gebruikt wordt door neuronen om boodschappen te verzenden. Als een zenuwcel dopamine vrijzet, bindt de stof zich aan een dopaminereceptor. Als de dopaminespiegel laag is, worden de boodschappen niet meer goed overgebracht en dit kan effect hebben op diverse breinfuncties zoals gedrag, stemming, cognitie, aandacht, leren, beweging en slaap.

Symptomen van een tekort

Wanneer je een dopaminetekort hebt, kunnen emoties niet correct gereguleerd worden. Mentale impulsen die intense gevoelens van droefheid verzachten worden gehinderd. Daarom staan de meest voorkomende symptomen van een laag dopamineniveau in relatie met een depressie en stemmingsstoornissen.

Symptomen van een laag dopamineniveau

 • Gebrek aan interesse in het leven
 • Verminderde motivatie
 • Uitstelgedrag
 • Geen plezier voelen
 • Veranderd slaappatroon
 • Rusteloze benen
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Gevoelens van hopeloosheid en schuld
 • Slecht geheugen
 • Onvermogen om te concentreren
 • Impulsief of destructief gedrag
 • Verslaving aan cafeïne of andere stimulerende middelen
 • Gewichtstoename
 • Drang naar suiker en bewerkte koolhydraten

Een extreem dopaminetekort, zoals bij Parkinson’s, veroorzaakt een permanent verlies van motorische vaardigheden, waaronder spierstijfheid en -trillingen.

Manieren om een dopaminetekort te behandelen

Verminder je suikerinname

Suiker verandert de chemie in het brein door de dopaminespiegel te verstoren. Dit is ook de reden waarom mensen vaak een aangenaam gevoel ervaringen vlak na het eten van zoetigheid. Net zoals alcohol en drugs een dopamineniveau veroorzaken, doet suiker dit ook. Suiker stimuleert zelfs exact dezelfde euforische route als alcohol en drugs dit doen. Hierom leidt een lage dopaminespiegel dan ook tot een suikerverslaving. Als het om alcohol, cocaïne of suiker gaat is de verslaving hetzelfde: een niet te ontkennen drang naar dopamine. Beperk je suikerinname en je verbreekt deze cirkel. Als je worstelt met de drang naar zoet, kan je chroom picolinaat nemen om deze drang in te dammen. 1 2

Neem tyrosine

Je hersenen hebben aminozuren nodig zodat je hersencellen neurotransmitters kunnen aanmaken. Dit is onmisbaar voor een goede regulatie van de stemming. Er zijn 20 verschillende aminozuren –de bouwstenen van eiwitten. Het brein gebruikt aminozuur l-fenylalanine als de bron (precursor) van dopamine, en overigens ook van norepinefrine. Als het lichaam fenylalanine ontvangt kan het omgezet worden tot tyrosine, en vervolgens kan dopamine aangemaakt worden. 3 Zorg dus dat je genoeg tyrosine binnenkrijgt. Bananen –en vooral de rijpe- zijn een enorme goede bron van tyrosine. Andere voeding die het dopamineniveau verhogen door de omzetting van fenylalanine in tyrosine is: amandelen, appels, watermeloenen, kersen, yoghurt, bonen, eieren en vlees.

Het is belangrijk om te weten dat voeding alleen niet de nodige aminozuren bevat om het dopamineniveau een boost te geven. Tyrosine suppletie zou kunnen helpen. (Tyrosine wordt ook L-tyrosine genoemd). Voor een maximale omzetting zijn ook vitamine C, calcium citraat, vitamine B6, foliumzuur, L-lysine , L-cysteïne en selenium nodig.

Verminder je koffie-inname

Hoewel koffie je een (kortstondige) boost geeft, net als suiker, kan het meer kwaad dan goed doen als je een dopaminetekort hebt. Dit geldt overigens ook voor bijnieruitputting, een aandoening waarbij je ook energie tekort komt en een lage motivatie hebt. Na de kick van cafeïne daalt de dopaminespiegel. 4  Dus geniet lekker van je kopje koffie, maar wissel dit ook af met een kopje decafeïne.

Zorg voor regelmaat

Een makkelijke manier om het dopamineniveau te verhogen is om er consequent een gezonde regelmaat op na te houden. Hou je aan regelmaat qua werken, rusten, activiteit en slapen. In een ideale situatie slaap je 7-8 uur per nacht en combineer je dit met lichamelijke activiteit. Te weinig of juist te veel nachtrust in combinatie met een gebrek aan beweging kan de dopamine uit het brein doen wegsijpelen. Een normale routine en voldoende slaap geven het brein de gelegenheid bij te komen van de dag en de voorraad neurotransmitters aan te vullen.

Beweeg regelmatig

Als je regelmatig tijd besteed aan beweging verbetert de bloedcirculatie, en kan dit verschillende hormonen in het brein beïnvloeden. Dit heeft een gunstig effect op de dopaminespiegel.

Vermijdt stress

Te veel stress staat ook sterk in verband met een dopaminetekort. Stress kan veroorzaakt worden door twee bronnen: een slechte functie van de bijnieren en stressoren in het dagelijks leven. Hoewel je niet altijd controle kunt uitoefenen op je omstandigheden, zijn er manieren om er beter mee te dealen. Als je er niet mee dealt heeft het een negatieve impact op je gezondheid. Ook hierbij kan tyrosine suppletie helpen. 5

Corrigeer een magnesiumtekort

Als er een ding is dat we geleerd hebben de afgelopen jaren, is het dat een magnesiumtekort wereldwijd erg veel voorkomt. Een magnesiumtekort kan een lage dopaminespiegel veroorzaken. Als je veel junkfood en bewerkte voeding hebt gegeten dan heb je waarschijnlijk een magnesiumtekort! Karakteristieke symptomen van een tekort aan dit mineraal zijn trek in zout en/of koolhydraten, verstopping, hoge bloeddruk, snelle hartslag of hartritmestoornissen, spierpijn en –spasmen, vermoeidheid, hoofdpijn en depressieve symptomen (stemmingswisselingen, angst en prikkelbaarheid).

Neem vitamines voor de depressie

Dopamine oxideert makkelijk. Dus antioxidanten zoals vitamine C en E beschermen de gezondheid van brein neuronen die dopamine gebruiken. Maar er is nog een reden: vitamine-inname via de rijkelijke consumptie van groenten en fruit kan symptomen van depressie binnen enkele weken verbeteren.

Veiligheid

Tyrosine lijkt veilig te zijn als men doses van 150 mg/kg aanhoudt, voor de duur van maximaal 3 maanden. Sommige mensen ervaren misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, brandend maagzuur en gewrichtspijn. Er is onvoldoende informatie om te weten in hoeverre tyrosine veilig is voor kinderen. Er zijn studies die het gebruik van dit aminozuur bij kinderen met ADHD melden, zonder bijwerkingen. Bespreek het gebruik met de kinderarts. Ook bij borstvoeding en zwangerschap is er onvoldoende informatie over de veiligheid. Tyrosine suppletie gaat niet goed samen bij een schildklieraandoeningen, en is dan waarschijnlijk onveilig.