Bewezen voordelen van kamille, van corticosteroïd tot levertonic -deel 2

kamille3.jpg

Kamille staat van oudsher bekend als heilzaam, en toch wordt er tegenwoordig vaak over de plant heengekeken. In het vorige artikel kwamen 9 voordelen van kamille aan bod, vandaag is het de beurt aan de andere opmerkelijke voordelen. Studies tonen bijvoorbeeld dat de plant benzodiazepine-achtige stoffen heeft, even effectief is als corticosteroïden en net zo goed werkt bij inflammatoire darmaandoeningen dan medicatie.


kamille2.jpgDe heilzame plant wordt soms onderschat, misschien omdat het zo een doodgewoon onkruid is dat overal groeit. De plant beschikt over een aantal uitmuntende eigenschappen, voor lijf en huid. De stoffen van dit moederkruid dringen door tot in de diepere huidlagen, wat het een prima middel maakt bij huidaandoeningen. In het vorige artikel kwamen 9 bewezen voordelen van kamille aan bod, vandaag volgen de andere. Ze zijn soms net zo opmerkelijk!

In “Van hoge bloeddruk tot ontsteking, de bewezen voordelen van kamille”  lees je welke stoffen er in kamille zitten, en welke andere voordelen de plant heeft.

Bewezen voordelen van kamille


Bij inflammatoire darmaandoeningen werkt de plant net zo goed als de medicijnen mesalazine en sulfasalazine

Bij wondgenezing werkt kamille sneller dan corticosteroïden

Kamille bevat GABA en benzodiazepine-achtige stoffen

Inhalatie vermindert stress


Bij uiteenlopende ontstekingscondities

De ontsteking remmende werking van de geneeskrachtige plant kwam in het vorige artikel al aan bod. Er is echter nog meer over te zeggen. Veel aandoeningen gaan gepaard met ontsteking en dit geldt ook voor aandoeningen van het spijsverteringskanaal en de huid. 1 2 Kamille vermindert de spierkrampen die kunnen opspelen bij gastrointestinale inflammatoire ziekten, en remt hiernaast ook nog helicobacter pylori. 4  De plant wordt ook met succes ingezet bij rosacea, zonnebrand, uitslag, zweren en zelfs oogontsteking. 5 6 7  9


Inflammatoire darmziekte: In een studie werd mesalazine of een mix van kamille, myrre en coffee charcoal gebruikt, voor de duur van 12 maanden. Koffie charcoal is koffie waar een stukje houtskool in zit, dit wordt soms gedaan tegen diarree. Er was niet echt verschil tussen de mesalazinegroep en de kruidengroep, in beide groepen was dezelfde uitwerking te constateren. 10 De natuurlijke behandeling had een goed veiligheidsprofiel. 11


Dyspepsie en prikkelbare darm: de kruidenmix STW5–die bij ons bekend staat als Iberogast- remt ontsteking bij de prikkelbare darm en brengt verlichting bij dyspepsie. Toen een groep ratten een week lang STW5 of het medicijn sulfasalazine (remt net als mesalazine ontstekingen aan o.a. de darmwand) bleken ze even effectief te zijn. 12   In STW5 zitten onder andere carvi fructus, chelidonii herba, zoethoutwortel, pepermunt, melisse en kamille.


Osteoporose

Wie osteoporose heeft loopt eerder kans op botbreuken. Middelen die de werking van oestrogenen deels nabootsen (SERM’s), bifosfonaten en calcitonine worden meestal gebruikt om verlies van botdichtheid te voorkomen. Kamille-extract kan ook iets betekenen tegen osteoporose: het extract stimuleert de osteoblast-celdifferentiatie en laat een anti-oestrogeen effect zien. 13

Als slaap bevorderend en rustgevend middel

Wereldwijd wordt het heilzame kruid gezien als een mild rustgevend en slaapopwekkend middel. De rustgevende werking is te wijten aan apigenine, een flavonoïde die zich hecht aan benzodiazepine receptoren in het brein. Phytotherapy Research meldt benzodiazepine-achtige stoffen en GABA in de bloemen van kamille. 14  Kamille extracten tonen ook een benzodiazepine-achtige hypnotische werking. 15

Kleine studies laten dus een positief werking op het centrale zenuwstelsel zien, maar ondanks deze bijzondere eigenschap ontbreken grotere studies. Een kleinschalige studie waaraan hartpatiënten deelnamen, meldt dat de patiënten 90 minuten na het drinken van kamille thee in een diepe slaap vielen. 16

Ook de inhalatie van kamille-olie vermindert een toename van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH), een voorloper van het stresshormoon cortisol. Apigenine en andere kamille-extracten binden GABA-receptoren in het brein en zijn eveneens verantwoordelijk voor het kalmerende en slaapopwekkende effect. 17

Bij angststoornissen

Van kamille is gemeld dat het een angststoornis kan behandelen, en studie noemt dat het de activiteit van de stoornis behoorlijk indamt. Een andere studie noemt een bescheiden effecten. 18  Het bewijs is hiervoor echter niet rijkelijk aanwezig, maar gezien de uitwerking van kamille op stress en de slaap is het wel aannemelijk.

Kamille reguleert de bloedsuikerspiegel

Studies suggereren dat kamille hyperglykemische en diabetische complicaties verlicht doordat het bloedsuikerschommelingen tegen gaat. De plant zorgt voor een toename van glycogeenopslag in de lever en remt sorbitol in menselijke rode bloedcellen. 19  De farmacologische activiteit van het extract is onafhankelijk van insuline secretie 20 en studies onthullen verder het beschermende effect op de beta-cellen in de alvleesklier, doordat hyperglykemie gerelateerde oxidatieve stress verdwijnt. 21

Kamille bij vaginitis

Vaginale ontsteking komt bij vrouwen van alle leeftijden voor. De aandoening gaat gepaard met jeuk en pijn. Atrofische vaginitis komt meestal voor bij vrouwen tijdens en na de menopauze, en staat meestal in verband met een lagere oestrogeenspiegel. Vaginale douches met dit geneeskrachtige moederkruid kan de symptomen verbeteren en vrijwel zonder bijwerkingen. 22

Voor een snellere wondheling

De wonden van patiënten die tattoos middels dermobrasie hadden laten verwijderen heelden sneller door kamille. De huid dichtte sneller 23 , wat onder meer te zien was aan een snellere reductie van de wondomvang in vergelijking met mensen die geen kamille op de wonden toegediend kregen. 24 Kamille heelde de complete wond sneller dan corticosteroïden en liet ook een goede antibacteriële activiteit zien. 25

Kamille als levertonic

Vette lever, schade door paracetamol

De lever wordt kwetsbaarder naarmate we ouder worden. Kamille corrigeert nadelige leeftijd gerelateerde effecten op de lever. 26 Leverschade wordt redelijk omgekeerd door kamille-extract, al bij gebruik van een week. De antioxidanten uit het moederkruid beschermen de lever vrij goed. 27 28 Het gunstige effect van de plant geldt niet alleen voor de oudere lever. Non-alcoholic leververvetting is een aandoening die jong en oud treft. Onze Westerse manier van eten (transvetten, bewerkte koolhydraten, suikers) en leefstijl (minder activiteit) leidt tot een vette lever bij kinderen en volwassenen. Deze conditie leidt weer tot tal van andere stoornissen. Het ouderwetse moederkruid biedt ook uitkomst bij deze moderne aandoening, meldde Lipids in Health and Disease in 2008. Extract van de plant beschermt de lever ook nog voor ontsteking en schade die door de inname van paracetamol ontstaat. 29

Het percentage mensen dat overgevoelig voor kamille is en allergische reacties ontwikkelt is heel laag. 30 31