Chronische pijn en fibromyalgie, wat etherische oliën volgens studies kunnen betekenen

etherischeolie4.jpg

Etherische oliën bevatten plantbestanddelen in hoge concentraties, en kunnen effectief voorzien in een aantal gezondheidsvoordelen. Hoe zit dit met chronische pijn en fibromyalgie, wat zeggen studies over de doelgerichtheid van oliën hierbij?

Fibromyalgie en etherische olie

Fibromyalgie is een chronische reumatische aandoening, en betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Het wordt steeds duidelijker dat fibromyalgiepatiënten pijnsignalen anders verwerken: het brein blijft gericht op onbelangrijke stimuli en is niet in staat de aandacht te verleggen. De ziekte gaat gepaard met ernstige vermoeidheid, hersenmist, depressie, krampen, pijnen en slaapstoornissen. Onderzoeken laten zien dat etherische oliën een optie voor behandeling van pijnklachten zijn. Studies die specifiek gericht zijn op het gebruik van de oliën bij fibromyalgie, reumatische condities en pijnverlichting in het algemeen zijn beperkt. Maar ze zijn er wel!

Een etherische olie die pijn verlicht, het lijkt misschien niet voor iedereen zo waarschijnlijk. Dat zo’n olie toch meer kan doen dan je op het eerste gezicht zou denken, bleek bijvoorbeeld uit een studie waaraan vrouwen met pijnlijke menstruatiepijn (dysmenorroe) deelnamen. Toen de vrouwen 3 druppels etherische lavendelolie in de handen wreven en dit 5 minuten inhaleerden werd de pijn aanzienlijk verlicht, omdat dit de samentrekkingen van de baarmoederspieren verminderde. 1 Voor tijmolie geldt hetzelfde, het is zelfs net zo effectief als ibuprofen. 2 3

Welke etherische oliën betekenen iets bij fibromyalgie en andere chronische pijnaandoeningen?

Basilicum

Bij muizen met chronische spierpijn bleek basilicumolie de pijn behoorlijk te verlichten. De onderzoekers concludeerden dat deze olie een krachtige manier van pijnverlichting kan zijn voor fibromyalgie-patiënten. 4

Capsicum

Deze etherische olie wordt gewonnen uit rode chilipepers, en bevat capsaïcine: het actieve ingrediënt in de pepers. Het is goed gedocumenteerd als pijn verlichtend middel, en ook verkrijgbaar in crème vorm. Bij een studie brachten fibromyalgiepatiënten de olie 3x per dag aan voor de duur van 6 weken. De patiënten meldden significante verbeteringen met betrekking tot pijn en het algeheel welzijn. (Capsaïcinepatches zouden trouwens ook neuropathische pijn verlichten bij gebruik van maximaal 3 maanden). 4

Cedarwood

Deze olie, die ook schimmels en bacteriën in de lucht doodt, verandert de manier waarop het lichaam pijn verwerkt. Dit bleek bij muizen zo te zijn, en het gaat dan om inhalatie van de olie.  De olie werkt via pijnmodulatie routes. 5

Kruidnagel

Onderzoekers denken dat kruidnagel, de olie die antibacterieel is en ook korte metten maakt met parasitaire infecties, zo effectief is voor pijnverlichting door de hoge concentratie eugenol (bijna 90%). Eugenol is antiseptisch en pijnstillend. 6

Gember en sinaasappel

Een mix van de oliën van gember en sinaasappel werd getest bij oudere volwassenen met kniepijn. Personen die met de mix gemasseerd werden ervaarden een verbeterde lichamelijke functie en pijnreductie. De voordelen waren na een week nog aanwezig. Na 4 weken niet meer, wat suggereert dat je een massage 1 keer per 1 á 2 weken toegepast zou moeten worden. Kijk wel uit voor de zon, als je huid met citrusoliën behandeld is. 7

Lavendelolie

Deze olie blijkt niet alleen bij menstruatiepijn een positieve uitwerking te hebben, ook bij osteoartritis verlicht het pijn. Hier werd eveneens massage toegepast met de olie. Het pijnniveau was een week na massage nog laag. Na 4 weken was de pijn weer terug. 8 Van lavendelolie is bewezen dat het stress, angst, slaapproblemen en depressie verlicht, en dit kan dus nuttig zijn voor FM-patiënten omdat deze ook regelmatig depressieve symptomen en slaapproblemen ervaren. Een 4-weekse behandeling verlichtte de nachtelijke pijnen, de gevoeligheid van de pijnpunten en zorgde voor meer kracht. 9 De olie combineert goed met kamferolie.

Kurkuma

We kennen kurkuma van de wortel, het poeder en de capsules. Zo veelbelovend als kurkuma is in deze vormen is het ook als etherische olie, zo bleek uit een publicatie uit 2013. 10 Fibromyalgie is het derde type artritis welke zich voordoet in spieren, pezen, banden en weke delen. Kurkumine uit kurkuma kan een verschil maken bij allerlei vormen van artritis en heeft de effectiviteit hierin aangetoond. 11

Het aanbrengen van menthol- en pepermuntolie verlicht ook pijn. 12


In 11 Etherische oliën die spieren ontspannen bij pijn en krampen, lees je ook wat andere studies zeggen over de effectiviteit van overige oliën bij pijnverlichting.


Hoe gebruik je etherische olie?

Je kunt de olie inhaleren met behulp van een diffuser of oliebrander, of op de huid aanbrengen. Als je het op de huid aanbrengt, meng je altijd een paar druppels met een neutrale olie. Bij fibromyalgie en andere pijncondities kun je de oliën het best op regelmatige basis gebruiken. Neem geen olie in, tenzij een gediplomeerd aromatherapeut dit aangeeft. De oliën kunnen ernstige bijwerkingen geven, vanwege de hoge concentraties stoffen. Voordat je een olie aanbrengt, test je dit eerst even uit aan de binnenkant van je pols. Informeer bij je aromatherapeut naar de interacties met medicijnen. Sommige oliën maken gevoelig voor zonlicht, zoals citrusoliën.